Quantcast
Channel: יהדות התפוצות –מוסף "שבת"–לתורה, הגות ספרות ואמנות
Viewing all 42 articles
Browse latest View live

גרים מבית אבא |אהד וילק

$
0
0

הם חיים כיהודים וצמאים לתורה, אך נקרעים בין הרצון לשמור על המסורת ובין ההלכה האורתודוקסית. קהילות האבאיודאייה שבאוגנדה רק מבקשות שיאמצו אותן ליהדות. יומן מסע 

יותר משלושה חודשים עברו והדי הנסיעה טרם שככו בי. ערב יום כיפור ואני בקהילה מבודדת במזרח אוגנדה. שש שעות נסיעה משדה התעופה באנטבה בכביש מהיר, ועוד שעה של שבילי עפר שאותם צולחים על אופנוע מקומי, ולבסוף אנו מגיעים לפוטי, אחת מק"ק האבאיודאייה שבמזרח אוגנדה. כאן, בבית הכנסת הקטן של קהילת פוטי, אנו עתידים לחגוג את החגים הקרבים ובאים.

פוטי, כיתר הכפרים של האבאיודאייה, הינו כפר פשוט, שבו לכל משפחה נחלה קטנה שממנה היא מתקיימת, ובמרכז כל נחלה מספר בתים קטנים – חדרי שינה, מטבח, לול ומחסני תבואה. רוב התושבים בכפר מגדלים את מזונם שלהם ועל כן אינם עובדים. בשביל מים נשלחים הילדים קילומטרים לבאר המקומית, ועל חשמל אין מה לדבר. שפר מזלה של פוטי ובזכות תרומה שהתקבלה לאחרונה מחוץ לארץ עובדת הבאר המקומית על כוח סולרי. מדי שבת וחג מתכנסים כל בני האבאיודאייה בכפר להתפלל (והרחוקים אף ללון) בבית הכנסת שבמרכז הכפר.

תשובות כתפילות

לכפר אנו מגיעים בערב יום הכיפורים, ולאחר הכנות רבות – ביניהן בניית עירוב, טבילת כלים, הפרשת חלה ומקלחת ג'ריקן קרה ומהירה – אנו מגיעים לפתחו של החג. מכיוון שעל תפילה זכה לא שמעו כאן, אנוש, החזן, פותח בתפילת כל נדרי. התפילה הכתובה ארמית אינה פשוטה לקריאה, ואנוש, שאמנם יודע לקרוא עברית אך מתקשה בהגייה נכונה ובהבנת הנקרא, מצליח בקושי רב להגות אותה. התפילה לא מרשימה בלשון המעטה. בלי מנגינה, בלי הטעמה וכמעט בלי התלהבות. קשה הרי להלהיב את הלב בלי להבין את שנאמר. כולנו עומדים בדממה ומחכים שאנוש יסיים את תפילתו.

לאחר לא מעט דילוגים והרבה אי־סדר ובלבול, אנו מגיעים מהר מאוד לסוף התפילה. היהודים האפריקנים הם אמנם מלאי סבלנות, אין דיבורים בתפילה וילדים בכל הגילאים יושבים בדממה לצד הוריהם, אך אף הם אינם נהנים לעמוד שעות בתפילה שאותה אין הם מבינים. עם צביטה בלב אנו מבינים שהתפילה הסתיימה. לא נעים לפספס כמעט לחלוטין את תפילת יום כיפור המוכרת מבית. לא ידענו שזו רק ראשיתו של הערב.

אם בית הכנסת לא היה מלא במהלך התפילה, הרי שעכשיו הוא מתמלא. כשמונים גברים נשים וטף מתיישבים, מי על ספסל ומי על הקרקע, ומשה הגבאי פונה אלינו, "הרבנים מהארץ"; בבקשה, הוא ספק מבקש ספק מציע, מסרו לנו דבר תורה. באתם מרחוק ללמדנו תורה ואנו רוצים ללמוד. לבקשה כזו קשה לסרב, ואני קם לדרוש. מספר מילים על המקום ועל הקהילה, על החיפוש והרצון ללמוד, ומכאן למשמעותו ותוכנו של יום הכיפורים. על א־לוהים השוכן עמנו בכל מקום שבו נהיה, ועל המחילה הניתנת לנו על הדברים שאותם טרם הצלחנו לתקן. את דבריי אני נושא באנגלית, ומשפט אחר משפט מתורגם על ידי משה לשפה המקומית. מולי יושבת קהילה שלמה ומאזינה בערנות ובדממה.

עם סיום דבריי קם משה פעם נוספת ובנועם רב שואל אם זה בסדר שנפנה עכשיו זמן לשאלות. לכולם יש שאלות רבות ומכיוון שבאו "רבנים" מהארץ זו השעה לשאול. שוב בלתי אפשרי לסרב, ואנו נענים בשמחה. ראשון קם צעיר בשם פרץ ומספר לכולם את סיפורו של זרובבל, הילד שאביו לא לימדו קרוא וכתוב אלא רק את אותיות האלף בית. זרובבל, מספר פרץ, מגיע לראשונה לבית הכנסת רק בגיל שלש עשרה ומגלה שהוא אינו מבין דבר. כולם סביבו שרים ומתפללים והוא מביט בסידור, לא מבין ומתמלא בושה. זרובבל אינו יודע מה לעשות ומתוך חוסר אונים הוא מתחיל לשיר את הדבר היחיד שהוא יודע – את אותיות האלף בית. אלף בית, אלף בית, הוא שר בקל רם. שר ומתפלל לא־לוהים שיסביר לו למה הוא עשה אותו כפי שהוא. ומסיים פרץ – א־לוהים עונה לזרובבל ואומר שדווקא תפילתו זו, מה שזרובבל כן יודע, היא המקובלת לפניו. כך סיפר פרץ, באופן קצת מסורבל אך מאוד מרגש, את הנוסח האוגנדי לסיפור החסידי הידוע, והתיישב.

ועתה מתחילות השאלות, והכול עדיין בשפה המקומית עם משה כמתווך. יהודי מבוגר קם ושואל – הרב לימד אותנו שא־לוהים נמצא במקדש ביום הכיפורים – האם א־לוהים נמצא במקדש רק ביום כיפור או גם ביתר ימות השנה? השאלה מרגשת, ואני עונה שא־לוהים תמיד איתנו כאן, אך לעתים עלינו להיזהר שלא להיות כבני אהרן ולהישרף בבואנו אל הקודש. אנו דורשים את קרבתו של א־לוהים אך מודעים להכנות הרבות הנדרשות מצידנו בבואנו אל הקודש. אני מסיים ונריה, חברי למסע, מוסיף שיש לזכור שא־לוהים לא נמצא רק במקדש, אלא אף כאן איתנו באוגנדה הרחוקה.

ועוד שאלה מפי אחד מזקני הקהילה – אם יום כיפור הוא יום כפרה מדוע צריך לצום בארץ ישראל, בארץ שכל תושביה צדיקים? עבורו ארץ ישראל היא סמל, והוא אינו מבין כיצד ייתכן שבמקום הצדק יהיה צורך בכפרה. שאלה דומה נשאלתי מספר ימים קודם יום כיפור. אז ניגש אליי צעיר מקהילה אחרת של האבאיודאייה ושאל אותי בלחש, כמפחד לספר לי, אם יכול להיות שהוא ראה פעם ישראלים שבאו לאוגנדה ובישלו בשבת. הוא קיווה שאגיד לו שהוא טועה, שאין בארץ ישראל חוטאים, וכלל לא היה פשוט לתת תשובה שיוצאת מן הלב ונכנסת אל הלב.

כעת קמה ילדה קטנה, בת לא יותר מעשר, ושואלת אותנו האם יכולה להיות כפרה גם אחרי יום כיפור או שמא ננעלים שערי שמים ולא תהיה לה עוד כפרה. אותה ילדה תקום ותשאל למחרת האם ביום כיפור אנו מבקשים רק כפרה או שמותר לה גם לבקש בקשות אישיות. כמובן, ענינו לשתי השאלות, יכולה להיות כפרה גם אחרי יום כיפור, ומצווה עלייך לבקש גם בקשות אישיות. ביום כיפור פשוט ישנה הזדמנות, וחבל להחמיץ אותה.

בזה לא תם הסיפור. משה, נער בן חמש עשרה, מרים את ידו, ועם ניצוץ בעיניים שואל שאלה ארוכה מאוד על משה רבנו: מדוע מעמיד הקב"ה את משה על גבול הכניסה לארץ ולא מכניס אותו פנימה? מדוע אם כן נבחר משה להנהיג את ישראל? מדוע הוא אינו ממשיך להנהיג אותם גם בארץ? ומדוע בכלל הולכים ישראל במדבר תקופה כל כך ארוכה? מצרים הרי לא כל כך רחוקה מארץ ישראל? עבור משה הצעיר שאלות אלו מהוות חיפוש דתי. התשובות שנספק הן לא פחות מתפילה.

צמאים להכרה מהעולם. שירה, אשתו של מנהיג הקהילה בפוטי על רקע סוכת הקהילה   צילום: אהד וילק

צמאים להכרה מהעולם. שירה, אשתו של מנהיג הקהילה בפוטי על רקע סוכת הקהילה
צילום: אהד וילק

מתנ"ך למשנה ברורה

ועכשיו קצת רקע. פוטי הוא כפר אחד מתוך כשבעה כפרים שבהם מתקיימות כבר עשרות שנים קהילות של האבאיודאייה – היהודים האפריקנים. סיפורם אינו סיפור של שבט אבוד שנמצא אחר אלפי שנים. הם אינם מתיימרים ליהדות שורשית או לקשר כלשהו עם עשרת השבטים. סיפורם הוא סיפור כוזרי מודרני, והזיקה שלהם ליהדות היא כזיקתם של גרים. מדובר במספר משפחות שבתחילת העשור השלישי למאה הקודמת החליטו לנטוש את הברית החדשה ואת דרכי הנצרות, ובעקבות מנהיגם הנערץ, סמיי קאקונגולו, המירו את דתם ליהדות. את דרכם החלו האבאיודאייה כיהדות תנ"כית – קאקונגולו קרא את התנ"ך והוציא ממנו תפילות וחוקים; רק עם הזמן, בפגישות מקריות עם היהדות הרבנית, התקרבו היהודים האפריקנים ליהדות זו והחלו לאמץ את דרכיה.

הפגישה הראשונה עם יהודי מן החוץ מסמנת למעשה את ראשית דרכם של האבאיודאייה כיהודים. בשנת 1920, בעקבות פגישה מקרית עם קאקונגולו בקמפלה, הגיע סוחר יהודי בשם יוסף למזרח אוגנדה והחל ללמד את היהודים הטריים את דרכי היהדות. עמו למדו היהודים האפריקנים את לוח השנה היהודי, תפילות וברכות, כשרות, שבת ועוד. בהשראתו החל קאקונגולו ללמד את קהילתו, להקים ישיבה ולהכשיר רבנים שישמשו את האבאיודאייה.

בשנים הראשונות היו הפגישות של הקהילה עם היהדות הרבנית די נדירות – פעם בכעשרים שנה הגיע יהודי ו"גילה" את הקהילה מחדש. בסביבות שנות הארבעים, כך מספר לנו אחד מבני הקהילה, הגיע למקום מהנדס מתימן, יהודי בשם דוד, ולימד אותם עוד מדרכי היהדות. רק בשנות השישים, הוא ממשיך לספר, הם פגשו לראשונה בישראלי – בשעה שהגיע אליהם אריה עודד, שגריר ישראל בקניה. מאז הקשר בין אוגנדה והעולם החיצון אמנם התפתח אט אט, אך רק בשנים האחרונות, עם הגיע האינטרנט לאפריקה, קשרים אלו התחזקו והפכו קבועים.

הקשר בין האבאיודאייה לעולם החיצון היה ועודנו מקרי. הקהילה מביעה רצון עז ללמוד ולהתקרב ליהדות, אך כאשר בכל פעם מגיע יהודי אחר לקהילתם ומלמד אותם פרט אחר הבליל שנוצר הוא בעיקר מבלבל ולא מפרה. דוגמה מובהקת לכך היא נוסח התפילה – בפוטי מתפללים בדרך כלל מסידורי קורן שזה עתה נשלחו מהארץ, סידורים שהמקומיים בקושי יודעים כיצד להסתדר איתם, ובחגים מתפללים מסידורים בנוסח ספרדי־פורטוגזי, נוסח שאינו רגיל כשלעצמו, ועוד יותר מבלבל כשמנסים לשלב אותו בנוסח אשכנזי רגיל. כל זה מביא לחוסר הבנה של מבנה התפילה, להשמטות ולדילוגים.

וככלל, המעבר מיהדות תנ"כית ליהדות רבנית אינו כה פשוט. לנו, לאורתודוקסיה, היו אלפי שנים ואלפי מוחות מבריקים שעשו זאת למעננו. היה לנו ר' עקיבא שדרש כל קוץ מאותיותיה של תורה, היה לנו רבן יוחנן בן זכאי שידע לתקן תקנות ולגזור גזרות, וכמובן גדולי ישראל לאורך הדורות שנדרשו לענייני השעה וידעו לתרגם את דברי התורה לכל זמן ועת. לבני האבאיודאייה לא היה כל זאת, עבורם המעבר מיהדות תנ"כית ליהדות רבנית היה מהיר – תוך פחות ממאה שנה הם נדרשו לעבור ממה שכתוב בתנ"ך הישר לקיצור שולחן ערוך ולמשנה ברורה. וזאת ללא הדרכה וכמעט בלי עזרה.

דוגמאות לכך ראינו למכביר. כבר ביום הראשון לביקורנו, עם הגיענו לנבוגויה, הכפר שהוא כיום המרכז של קהילות האבאיודאייה, התיישבנו לשיחה ארוכה עם הרב המקומי, גרשום סיזומו. הרב מספר לנו רבות על הקהילה, על מנהגיה ועל זיקתה ליהדות לאורך השנים. עד שהגיע אריה עודד, הוא מספר לנו, עדיין הקרבנו קרבן פסח. עד לפני עשרים שנה עדיין הקפדנו על רבות מהלכות טומאה וטהרה. ועד לפני מעט מאוד שנים, עדיין נעזרנו בלוח נוצרי של מולד הירח וחגגנו את החגים על פי ראיית הירח (!).

ככלל, עד שהגיעו לאבאיודאייה סידורים בעברית, התקיימו כל התפילות והקריאה בתורה בלוגנדה, ורק בשנים האחרונות התחילו הצעירים ללמוד לקרוא ולהתפלל בעברית. כיום הצעירים עדיין אינם מבינים עברית, אך רבים למדו לקרוא וחלקם מכירים את התפילות החשובות.

וכיצד מקבלת קהילתך את השינויים האלו, אנו שואלים את הרב גרשום. זה באמת לא פשוט, הוא עונה. רבים מתקשים לקבל את הסמכות הרבנית – ולכל דבר שאני אומר הם דורשים מקור בכתובים. אם אין מקור בתורה, זקני הקהילה אינם מוכנים לשמוע. ומה אתה עושה, שאלנו. אני עונה להם, אומר לנו הרב בחיוך, שגם ההקשבה לרבנים כתובה בתורה – "ועשית ככל אשר יורוך", שאין לך אלא שופט שבימיך. חלק מהתורה הוא לעשות מה שהרב אומר. ניתנה לרבנים הסמכות לפרש את התורה ואת דבר ה'.

עדיין במצרים

דבריו של הרב גרשום זכו לתימוכין בקהילת נסייני. לנסייני אנו מגיעים במהלך חול המועד סוכות, כחלק מסיבוב סוכות בין הקהילות השונות, שלו הקדשנו את ארבעת הימים של חול המועד. שם אנו פוגשים את דינה, והיא לוקחת אותנו לסיור ארוך בקהילה, מראה לנו את בית הכנסת הישן והחדש (הישן נהרס בתקופת שלטונו של אמין. בקהילות אחרות מספרים לנו כיצד התפללה הקהילה במערה בשנות שלטונו), וכמנהג המקומיים מראה לנו את נחלתה הפרטית וקוטפת לנו בננות הישר מהעץ. בתום הסיור אנו מוזמנים לסוכתם של דינה ושמשון – ושם אנו פוגשים את סול, או כפי שהוא מכונה בפי כולם – קינג סול, או סתם קינג, על שם המלך המקראי.

הבעיה המרכזית, אומר לנו קינג, היא זאת – אנו צמאים להכרה מהעולם. לא פשוט להתנהג כיהודים, להיות יהודים, ולשמוע פעם אחר פעם שאיננו "באמת" יהודים, אך על מנת לזכות בהכרה זו אנו יודעים שעלינו לוותר ולהשתנות. על מנת להיות אורתודוקסים, שמרנים, אכתוב לעצמי באותו ערב, אנו דורשים מהקהילה היהודית לוותר על מסורת אבותיה, להפסיק להיות שמרנים. פרדוקסלי משהו. דוגמאות יש לקינג לא מעט, אף לחומרא. קחו לדוגמה את הלכות טומאה וטהרה. עד שהגיעו לכאן המערביים, רבנים מהארץ ומארה"ב, ואמרו לנו שהיום לא מקפידים על טומאת מת וכדומה, נהגנו לשמור שבעה ימי טומאה, הוא מספר.

כן, מחזקת דינה את דבריו, ואני שמעתי שמותר לאישה נידה להיכנס לבית הכנסת בימי נידתה. אני מבינה שאם הרבנים אומרים שמותר אז מותר, אבל אני לא מסוגלת. הרי אמי לא נכנסה לבית הכנסת, סבתי לא נכנסה לבית הכנסת, אז כיצד אוכל אני? דינה מעידה על עצמה שהיא אינה הולכת לבית הכנסת בטומאתה ושבביתה חדר נפרד. את הקוּלות החדשות היא מתקשה מאוד לקבל, והיא מספרת בגאווה על ויכוחיה עם רבנים מארה"ב שבאו להקל – כיצד ייתכן שעם הבעל אסור ועם א־לוהים מותר?! לזה, אומר נריה, אפשר לענות שדברי תורה אינם מקבלים טומאה. הבעל הוא אנושי ועל כן חשוף לטומאה, אך לביתו של א־לוהים הכול יכולים להיכנס. אך אישה שכל חייה כך נהגה, יאמר לי נריה מאוחר יותר, אולי אין זה נכון להניא אותה מכך לעת זקנתה.

וגם לקולא – בקהילה המשתרעת על פני קילומטרים, בבתים שאינם מוקפים גדרות, קשה מאוד להבין את המושגים של רשות הרבים, רשות היחיד ותחום שבת. אנו מאוד רוצים לקיים הכול, אומר קינג סול בתום שיחה ארוכה עם נריה, אך מה שאבותינו לא נהגו ומה גם שהוא אינו כה ישים, קשה לנו מאוד לקיים. גם טבילת נידה אינה פשוטה כאן – לאחר שבעה ימים מתחילת המחזור אני פשוט מתקלחת, אומרת לנו דינה. אין מקווה או נהר באזור. הבחירה היא לעתים בין שליחת הילדים לבית ספר לבין תחבורה למקווה. וממילא משתכחת לה תורת מקווה.

כן, מסיים סול, יש דברים שאנחנו לא עושים. רובנו מתקשים לסיים תארים באוניברסיטאות הפועלות בשבת, ואף מי שמסיים מאבד עבודה אחר עבודה משום שמכריחים אותו לעבוד בשבת. אנו רוצים לחזק את קהילתנו, יאמר לנו שבוע מאוחר יותר סטודנט חריף מקמפלה, להקים אוניברסיטה יהודית ולחזק את היהדות באוגנדה, אבל האם ניתן לעשות זאת ללא תואר? אני לרוב נעדר מהלימודים בשבת, משלים במוצאי השבת, אך לא תמיד הדבר אפשרי. כך אמר ובפיו משל – גם בני ישראל הלכו במדבר ארבעים שנה לפני שנכנסו לארץ המובטחת. אנו בדרכנו לארץ המובטחת אך כעת אנחנו במדבר. חברו, יוסף, מחזיק אחריו – אנו אפילו לא במדבר, שם לפחות היה להם זמן להתפלל. אנו עודנו במצרים.

המעבר מיהדות תנ"כית ליהדות רבנית היה מהיר. שיעור תלמוד של הרב גרשום צילום: אהד וילק

המעבר מיהדות תנ"כית ליהדות רבנית היה מהיר. שיעור תלמוד של הרב גרשום
צילום: אהד וילק

גיור לא שגרתי

במסגרת המגעים המקריים עם העולם החיצון הגיעו לאוגנדה, לפני כעשר שנים, נציגים מהקהילה הקונסרבטיבית. במה שהגדירו חלק מבני הקהילה צירוף מקרים מצער, הקונסרבטיבים נענו לצימאון הרב של הקהילה ושלחו מספר רבנים מארה"ב לגייר את הקהילה המורחבת. הגל הראשון של הגיורים היה בשנת 2003, השני ב־2008, ועד היום עורכים רבנים שהוכשרו על ידי התנועה הקונסרבטיבית גיורים בקהילה.

באותה תקופה, בין הגל הראשון לשני, נסע הרב גרשום, מי שהיה אז ומי שמשמש כיום רב לכל הקהילות, לסמינר רבני בן חמש שנים, שנה בארץ וארבע בארה"ב. אחר חמש שנים במערב חזר הרב גרשום לקהילתו (לא קל לחזור אחר חמש שנים במערב, עם משפחה וילדים, לכפר בלי מים זורמים ובלי חשמל; כשהגענו לשם סיפר לנו הרב שבנו זה עתה מתאושש ממחלת המלריה). הרב גרשום וקהילתו קיבלו רבות מהקהילה הקונסרבטיבית ומארגונים המזוהים עם תנועה זו.

דא עקא, תוך מספר שנים הבינו רבים מבני הקהילה שאם הם רוצים להיות חלק מהעולם היהודי שומר המצוות, לא די להם בגיור הקונסרבטיבי שעברו. קל לשער שאין זה פשוט לעבור גיור, במיוחד עבור גרים המרגישים שהינם יהודים מיום היוולדם, ושאבותיהם היו יהודים. בעצם גיורם הם כמעט מטילים צל על עברם. ובכל זאת, הם מוכנים ואף רוצים גיור נוסף. אם זאת ההלכה, אם זה מה שצריך, אומר לנו אהרן, מנהל בית הספר היסודי המקומי, נעשה גם את זה. אתם יודעים יותר טוב, ואם אתם אומרים שזה חשוב ונצרך אז אנחנו מאמינים לכם.

נדמה כי רק קהילה אחת, קהילת פוטי, שבה התחלנו את מסענו, הבינה כבר בשלבים הראשוניים את הבעייתיות בגיור הקונסרבטיבי. פוטי, בהנהגת אנוש, החליטה לבדל עצמה מיתר הקהילות ולחתור באופן פעיל לגיור אורתודוקסי. כך, אחר לא מעט שנים, הגיע שמעם לרב שלמה ריסקין מאפרת. הרב ריסקין ביקר בקהילה, התלהב מאוד ממסירותם ומרצונם ללמוד ולקיים, והחליט לממש את חלומם של שניים מצעירי הקהילה ולהביאם ארצה לשנת ישיבה. כך זכו משה וטרפון לשנת ישיבה, ובסופה חזרו לאוגנדה ויכלו לקרוא בתורה, לנהל תפילות וללמד את בני קהילתם מעט תורה. הרב ריסקין חזר לאוגנדה פעם נוספת על מנת לחתן את טרפון ורות, ואגב זאת לבנות מקווה לקהילה ולערוך מספר גיורים. בני הקהילות הסמוכות מספרים שבשעה שערך הרב ריסקין את הגיורים, הגיעו למקום כחמש מאות איש מכל הקהילות בתקווה שבית הדין מהארץ יגייר גם אותם.

אנשי פוטי אמנם היו הראשונים לחתור לגיור אורתודוקסי, אך למעשה כמעט אין הבדל בינם לבין בני יתר הקהילות. כולם אדוקים בדתם, כולם חווים קשיים בקיום היהדות הרבנית ולא לחלוטין עומדים בסטנדרטים, וכולם צמאים להכרה מצד עולם שומרי המצוות. כאשר שאלנו אנשים מקהילות שונות על ההבדל בין אורתודוקסים לקונסרבטיבים רובם לא ידעו במה מדובר, ואלו שכן חשבו שלכל היותר מדובר בהבדלי נוסח בתפילה. נדמה כי אותם חילוקים מערביים המהווים מרכיב כה מרכזי בזהות היהודית בארץ ובארה"ב פשוט לא תפסו באפריקה הרחוקה. שם נמצאים רק יהודים פשוטים, רובם ככולם עמי ארצות, שכל רצונם הוא לשמור ולעשות. פעם אחר פעם שאלנו את עצמנו האם איננו עושים עוול לקהילה בכך שאנו כופים על יהודים תמימים אלו את ההגדרות והתסביכים האירופיים שלנו.

דת של קידמה

הרב גרשום הוא בין היחידים שמבין מעט יותר במה מדובר, ומפאת שנות לימודו בארה"ב הוא אף מרגיש קרוב לתנועה הקונסרבטיבית. במה, אנו שואלים, מתבטאת קרבה זו? רק בדבר אחד, הוא עונה – בסוגיות של שוויון. אצלנו מעלים נשים לתורה וסופרים אותן בכלל המניין. תשמעו, הוא אומר, אצלנו כאן באפריקה אין שוויון. אני מניח שראיתם שנשים עדיין כורעות ברך כאשר הן פונות לגברים (כן, שמנו לב); זו הדרך האישית שלי להילחם באי־שוויון – להעלות נשים לתורה! כך הדת מדריכה את חיינו. אפשר לא להסכים, אך קשה שלא להתרשם.

את הלימוד בסמינר הרבני, מספר לנו הרב גרשום, לא תמיד אהבתי. הם רציונליים מדי, אפילו אקדמיים. לי מספיק לקרוא ולהסביר דף גמרא – לא צריך יותר מזה. אני, הוא מעיד על עצמו, אינני אקדמאי. אני אוהב ורוצה ללמוד תורה. בשנתי הראשונה בסמינר, הוא מספר לנו בדרך אגב, כמעט עזבתי. הדרישות, הדיבור וסוג הלימוד לא תמיד היו לרוחי. אך הרב גרשום אינו מוכן לשמוע על בעיות בגיור קהילתו – אנחנו יהודים, הוא פוסק, הייתה טבילה, הייתה הטפת דם ברית, היו שלושה דיינים, הכול היה הלכתי וזהו זה. ובכל זאת, בין תלמידיו אין אחדות דעים. רבים רוצים ללמוד וחפצים בקשר עם כל עולם שומרי המצוות.

עדיין במדבר

שלשה שבועות עם בני האבאיודאייה הותירו אותנו עם רצון עז לעזור. הפגישות היומיומיות עם יהודים תמימים ופשוטים; השאלות הרבות שביטאו לא פחות מצימאון לשמוע דבר ה'; ההתרגשות שאחזה בנו כאשר קהילה שלמה, עשרות גברים ונשים, מברכים לראשונה בחייהם על ארבעת המינים; היהודי שבקושי יש לו כסף לביתו שלו, ובכל זאת מקדיש חלק גדול מנחלתו הקטנה לשם בניית בית כנסת לקהילתו; הקהילות המבודדות שיש להן סידור אחד, חצי חומש מתורגם לשפה המקומית, בית כנסת קטן מט לנפול וללא מקומות ישיבה, ובקושי קומץ ילדים היודעים די עברית בשביל להיות חזנים, הצעירים הלומדים באוניברסיטה בקמפלה ומנסים לשמור על יהדותם ואמונתם על אף כל הקשיים; כל אלו ועוד הותירו בנו רצון לקחת חלק בתופעה הייחודית המתרחשת לה שם, באוגנדה הרחוקה.

נכון, ישנם קשיים רבים. האבאיודאייה עודם מבחינות מסוימות במדבר, עודם הולכים ומגששים את דרכם אל הארץ הנבחרת, אל יהדות איתנה ויציבה, המחוברת ליתר עולם שומרי המסורת. הקהילה הקונסרבטיבית הצליחה להכיל את יהדותם, לתת להם תחושה שהם בני בית ביהדות, שאנו פתוחים לקבלם. אצלנו, האורתודוקסים, הדברים כנראה תמיד יותר מסובכים; יש יותר עכבות, לטוב ולמוטב. והשאלה שאני שואל את עצמי בסוף מסע מרגש זה היא מה עושים עכשיו. האם נכון יהיה לגייר את כולם ולקרבם ליהדות? האם דרוש עוד זמן ללמוד ולהפנים, לוודא שהתהליך אכן יהיה אמיתי וכן? אינני יודע. קטונתי מלהכריע בשאלות כבדות משקל של גיור ומדיניות הלכתית. מה שבידי הוא רק לספר סיפור – סיפורם של בני האבאיודאייה, שלפני שעזבנו ושבנו ארצה ביקשו מאתנו לא פעם לפרסם את שמעם בארץ הקודש – שישמעו כולם שם בארץ שיש יהודים באוגנדה!

אהד וילק הוא תלמיד בישיבת מחניים

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ד טבת תשע"ד, 27.12.2013



ימי אידם |אליהו בירנבוים

$
0
0

האם מותר ליהודים לקחת חלק בפסטיבל החגים בסיום השנה האזרחית? על קניות, 
מתנות ואיחולי שנה טובה בסביבה נוצרית

בתקופה זו של השנה, העולם הנוצרי חוגג את כניסתה של השנה האזרחית החדשה, ימי הכריסמס, הסילבסטר וסוף השנה האזרחית. ימים אלו, שבין ה־25 בדצמבר ל־7 בינואר, מהווים ימי חג בדת הנוצרית, אך הם הפכו זה מכבר לחלק מהתרבות והפולקלור של עמים רבים. סממנים שונים מעידים על כך, וביניהם מסיבת הסילבסטר, עץ האשוח, דמותו של "סנטה קלאוס", חלוקת מתנות וכו'.

אפילו בברית המועצות לשעבר, שם לא נשמרו חגים ומועדים דתיים כלל, החג היחיד שנחוג כחג אזרחי היה ליל ה"נובי גוד" (Noviy God) – השנה החדשה. חג המולד בוטל על ידי המשטר הקומוניסטי, ובמקומו העם תיעל את השמחה לחג חילוני “כשר למהדרין“ בראשית השנה החדשה, בעל סממנים דומים מאוד לסממני חג המולד. היה זה החג הלא־קומוניסטי היחיד במדינה.

יהודים החיים בתפוצות שבהן רובה של האוכלוסייה הוא נוצרי אינם יכולים להתעלם מחגיגות הכריסמס הנערכות בראש חוצות. אלו באות לידי ביטוי בקישוט הרחובות, במוזיקה הנשמעת בחנויות ובבקשות הילדים לקבל מתנות. האם מותר ליהודים להשתתף בחגיגות הללו? האם יש לימים הללו דין “ימי אידם“?

להתרחק מן היום

טרם ניגש לסוגיה, נבהיר את הרקע לימים הללו:

חג המולד נקרא באנגלית כריסמס ( (Christmas. רוב הנוצרים רואים בחג זה את יום לידתו של ישו, למרות שאין לכך הוכחה או ביסוס היסטורי. החג נחוג ב־25 לדצמבר על פי רוב העדות הנוצריות, המתנהלות על פי לוח השנה הגרגוריאני (הוא לוח השנה שהונהג בצו של האפיפיור גרגוריוס ה־13 בשנת 1582). עדות נוצריות אחרות שהמשיכו לנהוג על פי הלוח היוליאני (הקרוי על שמו של יוליוס קיסר) חוגגות את חגן ב־7 בינואר.

מעניין לציין שליל חג המולד נקרא בפי חסידים “ליל הניטל“ (ניטל נאכט), ונוהגים בו שלא ללמוד תורה. כדי למלא את תוכנו של הלילה נקבעו מנהגים שונים מה לעשות לאורכו, ממשחקי שחמט וקלפים ועד סידור הבית והארונות וחיתוך נייר טואלט לכל שבתות השנה.

ליל סילבסטר – סוף השנה האזרחית ותחילת השנה החדשה לפי הלוח הגרגוריאני. השם סילבסטר נוסף מאוחר יותר כיוון שבלילה זה נפטר האפיפיור סילבסטר הראשון במאה הרביעית לספירה.

בנוסף לכך, 1 בינואר הוא לטענת הנוצרים גם יום הברית מילה של ישו, אשר כאמור לחלק מהדעות נולד ב־25 בדצמבר. בארצות רבות קראו ליום זה "יום הברית".

עד כמה אפשר להרחיק לכת כדי למנוע התבוללות? כריסמס בלונדון  צילום: גטי אימג'ס

עד כמה אפשר להרחיק לכת כדי למנוע התבוללות? כריסמס בלונדון
צילום: גטי אימג'ס

שאלות נפוצות

מבין השאלות הנפוצות בימים אלו, המלמדות על התמודדות היהודים המהווים חברת מיעוט בתוך חברת הרוב הנוצרית, נציין את הדוגמאות הבאות: האם מותר לברך את חברו הגוי לקראת השנה החדשה האזרחית בברכת "שנה טובה"? מחד, מדובר על שנה אשר נקבעת לפי הלוח הנוצרי ואולי יש בברכה זו חשש להסכמה למועד של עבודה זרה. מאידך, האם אין חשש לאיבה כאשר היהודי אינו מברך את חברו הגוי לקראת תחילת השנה החדשה? הפוסקים התירו להשיב בברכת “שנה טובה“ אולם לא בברכת חג מולד שמח או חג שמח. כמו כן הדגישו שברכה זו מיועדת למי שאינו יהודי, אבל אין לברך את חברו היהודי בברכת שנה טובה בתקופה זו של השנה.

האם מותר לתת מתנה לגוי לכבוד השנה החדשה? כפי שבארץ נהוג שמקומות עבודה מחלקים “שי לחג“, גם בחו“ל מקובל לחלק לעובדים מתנות לפני חג המולד. האם הדבר מותר? האם אין בכך תמיכה בעבודה זרה? הפוסקים ממליצים במקרה זה למסור את המתנה כמה שיותר מוקדם ולא סמוך ליום אידם וכן לא לציין שהמתנה ניתנת לכבוד השנה החדשה דווקא. הרמ“א הסביר זאת כך בשולחן ערוך: “ועוד דאית בזה משום איבה אם נפרוש עצמנו מהם ביום חגם, ואנו שרויים ביניהם וצריכים לשאת ולתת עמהם כל השנה. ולכן אם נכנס לעיר ומצאם שמחים ביום חגם, ישמח עמהם משום איבה דהוי כמחניף להם. ומ“מ בעל נפש ירחיק מלשמוח עמהם אם יוכל לעשות שלא יהיה לו איבה בדבר. וכן אם שולח דורון לעובד כוכבים בזמן הזה ביום אחד שיש להם סימן אם יגיע להם דורון בחג ההוא, אם אפשר לו ישלח לו מבערב; ואם לא, ישלח לו בחג עצמו“ (יורה דעה, סי‘ קמ“ח סעיף יב).

סחורה ביום אידם

שאלות רבות אחרות נשאלו בקשר לשימוש בתאריך אזרחי במשך השנה, קיום חופה יהודית ומסיבת חתונה בליל הסילבסטר (משום מראית עין) ועוד, אבל נדמה שהשאלה המסקרנת ביותר והמעשית ביותר היא האם מותר לקנות מוצרים במבצעים ובמכירות החיסול שנעשים לקראת השנה האזרחית החדשה. האם יש בכך איסור או שמא אפשר לנהוג היתר בדבר?

המשנה במסכת עבודה זרה (פרק א) מציינת את האיסור לסחור עם הגויים סביב ימי חגם:

לִפְנֵי אֵידֵיהֶן שֶׁל גּוֹיִם שְׁלשָׁה יָמִים אָסוּר לָשֵׂאת וְלָתֵת עִמָּהֶן, לְהַשְׁאִילָן וְלִשְׁאוֹל מֵהֶן, לְהַלְווֹתָן וְלִלְווֹת מֵהֶן, לְפָרְעָן וְלִפָּרַע מֵהֶן. רַבִּי יְהוּדָה אוֹמֵר, נִפְרָעִין מֵהֶן מִפְּנֵי שֶׁהוּא מֵצֵר לוֹ. אָמְרוּ לוֹ, אַף עַל פִּי שֶׁמֵּצֵר הוּא עַכְשָׁיו, שָׂמֵחַ הוּא לְאַחַר זְמָן.

למעשה, כל סוג של סחורה עם גויים אסור בימים אלו, הן קנייה והן מכירה. רש"י מסביר את הסיבה לכך: "וכולהו משום דאזיל ומודה לעבודת כוכבים ביום אידו" (וכולן אסורים משום שהוא הולך ומודה לעבודת כוכבים ביום חגו).

אולם בתקופה יותר מאוחרת באשכנז, רבינו גרשום מאור הגולה­ נשאל האם מותר למכור בגדים שמיועדים להיות מעיל של כמרים ויכולים לשמש לעבודתם. כך השיב: "אבל בישראל נהגו לישא וליתן באידיהן של גוים ואין לנו לאסור עליהן. מוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין, לפי שפרנסתם תלויה בסחורתם ורוב ימות השנה יום אידם הם, כמו ששנינו אלו אידיהן… ונמצאת פרנסתם כלה אם לא ישאו ולא יתנו ביום אידם… אלא הנח להן לישראל מוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין, לא שנא דאורייתא ולא שנא דרבנן…" (תשובות רבינו גרשום, סימן כ"א).

בדבריו של רבינו גרשום מאור הגולה אנו מוצאים שני נימוקים שונים המשלימים זה את זה: מוטב שיהו שוגגים, ועוד "מפני שפרנסם תלויה בסחורתם". כלומר, כיוון שהיהודים הם מיעוט בתוך חברת הרוב ורוב הקונים הם גויים, ביטול הסחורה בימי אידם יגרום לקיפוח הפרנסה של היהודים ויש בכך פגיעה גדולה.

גם המאירי מצטרף לעמדה זו וכותב:

…אלא שבזמנים אלו אין שום אדם נזהר בדברים אלו כלל, אף ביום אידם, לא גאון ולא רב ולא חכם ולא תלמיד ולא חסיד ולא מתחסד. וי"מ כתבו בה הטעם מפני שאין עכשיו מקריבין לפני ע"ז ואין כאן מכשול… ויש באים בהתרה משום איבה… (על המשנה במסכת עבודה זרה).

אחד הנימוקים של המאירי לביטול האיסור של המשנה לסחור עִמם ביום אידם הוא שאומות העולם אשר היו בתקופתו שונות מאומות העולם שעליהן מדברת המשנה. אלו נכנסות לגדר חדש של "האומות הגדורות בדרכי הדתות": "ומתוך כך עיקר הדברים נראה שדברים אלו כלם לא נאמרו אלא על עובדי האלילים וצורותיהם וצלמיהם, אבל בזמנים הללו הכל מותר…".

לשבור מחיצות

שאלה מעניינת ביותר, המלמדת על ההתמודדות הקשה עם שאלת עתידו של העם היהודי, קיבלתי מאחד מתלמידיי המשמש רב בקהילה באירופה:

אחרי כארבע שנות עבודה בקהילתי, הבעיה המרכזית והקשה במיוחד היא ההתבוללות המתחזקת מדי שנה בשנה. לקראת הסילבסטר הקרב רצה במוחי המחשבה מה לעשות כדי לעצור את המגפה הזאת. אחרי התבוננות ארוכה, החלטתי לארגן מסיבה יהודית ביום הסילבסטר בחיק הקהילה. כמובן שזה כרוך בהרבה מאוד בעיות – הן טכניות, הן השקפתיות והן פוליטיות. סוף סוף הגעתי למסקנה שכל יהודי אשר לא יימצא במקום בילוי גויי בערב זה, זוהי הצלחה לעם היהודי. לכן, בעזרת המשרד אנו מארגנים את הערב עם הרבה מוטיבציה ומקווים בע"ה שזו תהיה הצלחה.

"ההוצאות הינן גדולות מאוד, ונשיא הקהילה מממן אותן מכספו האישי. אך ברגע האחרון לפני הוצאת הפלאיירים התעניינתי עם הצעירים כדי לשמוע את דעותיהם ורובם ככולם שאלו שאלה פשוטה: האם תהיה מחיצה? אני לתומי עניתי בוודאי, ואז הסבירו לי בלשון יפה את טעותי החמורה. אם תהיה מחיצה 50 אחוז מהצעירים לא יבואו.

שאלתי היא: היות שעניינו של ערב זה הוא להילחם בהתבוללות, האם אפשר לוותר על המחיצה?

הרב השואל מבקש לחזק את חומות הדת, להרחיק את הצעירים והצעירות היהודים מעמיתיהם הגויים ולא לאפשר להם להתהולל יחד, להשתכר ולהגיע למקומות רגישים ומסוכנים יותר, אולם לצורך כך הוא נאלץ "לשבור מחיצות" תרתי משמע. עד כמה אפשר להרחיק לכת כדי למנוע התבוללות? עד כמה ניתן לעשות כדי לשמור על עתידם של עם ישראל ושל כל יהודי באשר הוא?

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ב' שבט תשע"ד, 3.1.2014


טבולי יום |אליהו בירנבוים

$
0
0

קהילות יהודיות רבות בעולם אינן מבינות את החשיבות שיש במקווה טהרה 
ולא מתחזקות אותו. כיצד ניתן להסתדר במקומות כאלה?

רגילים אנו במדינתנו המתחדשת שישנם מקוואות לרוב, לנשים ולגברים. אולם לא כך היא המציאות בקהילות רבות בעולם היהודי בתפוצות. בקהילות שבהן יש ציבור גדול של יהודים שומרי מצוות אנו מוצאים בדרך כלל מקווה כשר ומסודר, אולם בקהילות הקטנות, שבהן הציבור היהודי הולך ומתמעט, פעמים שקשה לשמור על המקווה הקיים או לחלופין לבנות מקווה חדש. כיצד חיים בקהילה יהודית ללא מקווה?

חשוב לדעת שקיומו של מקווה טהרה בעיר נוטל מקום מרכזי במערך השיקולים של זוגות הבאים להתגורר בעיר או באזור. גם רבנים הנדרשים לבחור קהילה מעדיפים קודם כול קהילה עם מקווה. אין מה לעשות, חסרונו של מקווה מהווה מעין מחסום פסיכולוגי – למרות שיש פתרונות הלכתיים לכך. למי שבוחר לחיות במקום ללא מקווה, הדבר נחשב למסירות נפש.

הנשים נאלצות לחפש מעיין, נהר או ים הכשרים לטבילה. מקווה במעיין טבעי בפרו

הנשים נאלצות לחפש מעיין, נהר או ים הכשרים לטבילה. מקווה במעיין טבעי בפרו

מקום לאשת הרב

הכלל ההלכתי שאומר שבניית מקווה קודמת לבניית בית כנסת, ואף ספרי תורה נמכרים לצורך זה, איננו רלוונטי בחלק מקהילות חו"ל – שכן בית הכנסת נבנה שם לפני שנים רבות ושומר על הדרו בעוד המקווה הקהילתי הפך למיושן עם השנים ולא אטרקטיבי. כמו כן, יהודים רבים בתפוצות מבינים את הצורך בבית כנסת ואף ברב שיעמוד בראשו כחלק מחייהם היהודיים, אולם אינם מבינים את החשיבות של מקווה טהרה. בית הכנסת לדידם מהווה מוקד לזהות יהודית ולשייכות ומשמעות יהודית ואמצעי למניעת התבוללות, ואילו המקווה משמש יחידים בלבד ואיננו גורם לחיזוק הזהות היהודית. במקרה הטוב הוא משמש את אשתו של הרב בלבד ואיננו חלק מההווי הדתי של חברי הקהילה.

לפני זמן מה קיבלתי שיחת טלפון מרבה של הקהילה היהודית בברנו, צ'כיה (עירו של הש"ך ועוד גדולים אחרים), והוא שאל אותי האם מותר לבנות מקווה טהרה שהוא גם ג'קוזי (באותו בור). כאשר שאלתי לפשר השאלה, הסביר לי הרב שהקהילה לא מבינה את החשיבות של בניית מקווה, ורק אם המקווה ישמש גם ג'קוזי, כחלק מחדר ספא, הם מוכנים להשתתף בבנייתו.

לפני מספר שנים, כאשר התמודדתי עם אתגר בניית מקווה טהרה בקהילה היהודית במונטווידאו, אורוגוואי, ראיתי ערך גדול בכך שהמקווה ייבנה דווקא בתוך בניין הקהילה. טענתי הייתה שכפי שיש בקהילה בית כנסת, קרן חסד, חברה קדישא, בית תמחוי ומשרדים, יש משמעות מיוחדת לבניית המקווה שהוא סמל לחיזוק המשפחה היהודית. לצערי ראשי הקהילה לא הסכימו עמי, ורק לאחר שהתחייבתי שאגייס את התקציב הנדרש לבניית המקווה ואדאג לשיפוץ חלק ממבנה הקהילה במסגרת הבנייה של המקווה, התקבלה דעתי. כמקובל בעולם היהודי, הקהילה לא רצתה לקחת על עצמה סיכונים נוספים והחתימה אותי על שטר ערבות על כל הסכום של עלות המקווה.

בפועל, בקהילות רבות בעולם היהודי אין מקווה כשר. כיצד ניתן להסתדר במקומות כאלה?

חוזרים לאופנה

ישנם מספר פתרונות לסוגיה זו. לעיתים הנשים נדרשות לנסוע ברכבת או ברכב מספר שעות למדינה או לעיר הסמוכה. למרות שמצב זה איננו אידאלי, לא פעם שמעתי מנשות הרבנים שהן "מברכות" על כך שאין מקווה טהרה בעירן, וכך הן זוכות ליום חופש שנופל בחלקן פעם בחודש. ביום זה הבעל נשאר לשמור על הילדים והן נוסעות לעיר הסמוכה ויכולות לזכות למעט שקט, מעט קניות ולעתים גם ארוחה טובה במסעדה הכשרה שאיננה בנמצא בעיר מגוריהן.

אולם לא תמיד המרחקים הם של מספר שעות בלבד. אשתו של אחד הרבנים הנמצא בדרום רוסיה בקהילה ללא מקווה נדרשת לנסוע 12 שעות ברכבת לילה למוסקבה. כל נסיעה למקווה אורכת שלושה ימים – לילה לפני הטבילה ברכבת, ליל הטבילה והלילה השלישי בחזרה לבית. כמובן, במקרה זה הנסיעה לעיר הגדולה מנוצלת גם להשלמת אספקה ולקניית אוכל כשר ומוצרים שונים שאינם בנמצא בעיר הקטנה.

במקומות אחרים, הנשים נאלצות לחפש מעיין, נהר או ים, הכשרים לטבילה ומאפשרים מעט פרטיות. במקרים אלו מתחדשת השאלה האם הבעל יכול להיות ה"בלנית" של אשתו בעת הטבילה, לא רק מצד ההלכה גם מטעמי ביטחון. אך פתרון זה אולי נוח בימות הקיץ. מה יעשו הזוגות בימות החורף? בתקופות אלו של השנה הטבילה הופכת למסירות נפש ממש. ברוסיה יודעים לספר על נשות הסובוטניקים ועל נשים יהודיות אחרות שהיו שוברות את הקרח בנהרות בחורף וטובלות למצוותן, אבל פתרון זה הוא ליחידות סגולה בלבד.

במקומות שונים קורה שהיהודים עוברים לשכונות חדשות ויוקרתיות או לפרברים, ואילו המקווה הקהילתי נשאר באזור המגורים הישן, אשר לא פעם הופך להיות אזור שמסוכן להסתובב בו מטעמי אלימות ופשיעה. בשל כך הנשים נאלצות לדחות את הטבילה ליום השמיני, במשך היום.

עם זאת, כיום יש גל של בניית מקוואות ברחבי העולם היהודי דווקא בקהילות קטנות. בניית מקווה או שיפוצו הפכו להיות מעין אופנה. לאחרונה זכיתי להיות עד לבניית מקוואות בקהילות בליסבון שבפורטוגל, בקנקון שבמקסיקו, בדורטמונד שבגרמניה, בקורסאו באיים הקריביים, בברנו שבצ'כיה, בהלסינקי שבפינלנד ובמקומות נוספים בעולם. תופעה נוספת המתחדשת היום היא בניית מקוואות בבתים פרטיים. בעבר היה קושי גדול לבנות מקווה טהרה בבית, אולם כיום, כשהבתים גדולים יותר והבנייה פשוטה וזולה יותר, יש משפחות המחליטות לבנות מקווה בביתן ומזמינות תוכניות ממהנדסים המומחים למקוואות, דבר הפוטר אותן מהתלות במקווה קהילתי.

תשתית מעשית

החיסרון של מקווה בעיר ובקהילה יוצר גם קושי חינוכי. כיצד ניתן ללמד טהרת המשפחה והלכות טבילה במקום שכמעט לא ניתן בו לקיים את המצווה? האם יש להתחיל ללמד את ההלכות מתוך תקווה שייבנה מקווה בקרוב או שמא כדאי להמתין עד שיהיה פתרון מעשי ובינתיים עדיף שיהיו שוגגין ולא מזידין?

ביקרתי לפני מספר שבועות בקהילה באירופה. כאשר דיברתי עם הרב והרבנית על פעילותם, התרשמתי שהם עושים מלאכת קודש ומקרבים את בני קהילתם למורשת ישראל סבא בנעימות ובסבר פנים יפות. כאשר שאלתי אותם כיצד הם מלמדים נושאים הקשורים לטהרת המשפחה, הם אמרו לי שהם לא מלמדים נושא זה כלל וכלל. לשאלתי מדוע, הם השיבו שמקווה הטהרה הקרוב למקום מרוחק כשלוש שעות נסיעה ברכבת. עבור אישה דתית המחויבת במצוות הדבר הוא בכדי שיעשה, אבל עבור אישה לא דתית שצריכה לחוות את הטבילה דרישה זו נראית מוגזמת, ולכן הם החליטו לא ללמד את הנושא עד אשר יוקם מקווה טהרה.

נדמה לי שיש בשיקול זה סברה חשובה ומעניינת. כדי לקרב יהודי לשמירת מצוות אנו זקוקים לא רק לרעיון הגדול והנשגב, אלא גם לתשתית מעשית שתאפשר לקיים את הרעיון הלכה למעשה.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ב אדר א' תשע"ד, 21.2.2014


קהילות יהודיות במשבר |אליהו בירנבוים

$
0
0

מהתבוללות ועד התעצמות – את הקהילות היהודיות בתפוצות ניתן לחלק ככלל לארבע קבוצות. מסע עכשווי בקהילות המפוחדות באוקראינה ובוונצואלה

בחודש האחרון "זכיתי" לבקר בשתי מדינות הנמצאות במשבר עמוק, ונצואלה ואוקראינה. במדינות אלו יש קהילות יהודיות אשר ללא ספק מושפעות מהמצב המדיני. אינני סובייטולוג או פוליטולוג, אבל ברצוני להסביר ולנתח את "הנקודה היהודית" כפי שהיא עולה מתוך ביקור בבירות של המדינות, קראקס וקייב.

הקהילות בשתי הבירות שונות מאוד זו מזו. הקהילה היהודית בוונצואלה היא קהילה חדשה, ולעומתה הקהילה באוקראינה היא בעלת שורשים עמוקים מאוד. ראשוני היהודים הגיעו לוונצואלה במאה ה־17. אלו היו בעיקר צאצאי אנוסים שהגיעו מהאיים הקריביים. תחילה התיישבו בעיר קורו שבצפון מזרח המדינה ומשם היגרו לבירה קראקס. רק במאה ה־19 התארגנה הקהילה היהודית הראשונה בבירה, עם גלי ההגירה הגדולים מברזיל, מצפון אפריקה (בעיקר ממרוקו) ומקורסאו. יהודים רבים פנו לוונצואלה לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה ולפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, ורבים יותר היגרו אליה לאחר השואה.

לעומת ונצואלה, היהודים הראשונים שישבו באוקראינה עשו זאת במאה השביעית, בתקופת ממלכת הכוזרים. המסורות ההיסטוריות מספרות שאל הנסיך ולדימיר הגיעו יהודים מהממלכה הכוזרית וניסו לייהדו, אך הוא בחר להתנצר. בנימין מטודלה מזכיר את קייב כ"עיר גדולה של יהודים". במאה ה־12 הגיעו לאוקראינה יהודים ממרכז אירופה ובמאות ה־15 וה־16 הגיעו אליה יהודים מפולין. על כל פנים, יש לזכור שיהודי אוקראינה הם חלק מיהודי רוסיה, שכן המדינה קיבלה עצמאות רק בשנת 1992.

באוקראינה יש כיום כ־300 אלף יהודים, ומתוכם כ־200 אלף מתגוררים בקייב. בסך הכול יש כמאה קהילות באוקראינה, חלקן גדולות ורובן קטנות. מלבד עיר הבירה קייב יש קהילות יהודיות בברדיצ'ב, באודסה, בניקולאייב, בחרקוב, בלמברגר (לבוב), בצ'רנוביל (סדיגורא), בדנייפרופטרובסק, במז'יבוז' (עירו של הבעל שם טוב) ובאומן, מקום הציון של רבי נחמן מברסלב (כ־50 יהודים, מלבד האלפים הרבים הפוקדים את הציון במהלך השנה).

קהילה בעלת שורשים עמוקים מאוד. יהודי אוקראיני ליד האנדרטה בבאבי יאר, 2000 צילום: אי.פי.איי

קהילה בעלת שורשים עמוקים מאוד. יהודי אוקראיני ליד האנדרטה בבאבי יאר, 2000
צילום: אי.פי.איי

על זמן שאול

התחושה החזקה והמשותפת של היהודים שפגשתי בוונצואלה ובאוקראינה היא שהיהודים חיים על "זמן שאול" ונמצאים בקרב מאסף. כמו כן, היהודים הביעו חוסר ביטחון ובעיקר חוסר ודאות לגבי עתידם במדינה, הן כיהודים והן כאזרחים מן השורה.

אין ספק שהיהודים בתפוצות אינם עצמאיים. קיומם תלוי בקיומן של המדינות שבהן הם חיים. היהודים חיים כמיעוט בתוך חברת הרוב והרוב הוא הקובע בדרך כלל את מצבם של היהודים כאזרחי המדינה וכיהודים.

ישנם אמנם גורמים פנים קהילתיים הקובעים את אופיים של החיים היהודיים, כגון זהות יהודית, חינוך יהודי, דמוגרפיה, כלכלה, עלייה והגירה – אולם גורמים אלו הם רק חלק מהפאזל המשפיע על הקיום היהודי, שכן גם גורמים חיצוניים שאינם בעלי אופי יהודי משפיעים על אופיים של החיים היהודיים. כוונתי לגורמים כגון גיאופוליטיקה, גלובליזציה, התפתחות המדע והטכנולוגיה, מגמות דמוגרפיות עולמיות, שינויים תרבותיים, אנטישמיות ויחס הנצרות והאסלאם ליהודים.

גורמים אלו מביאים לכך שהמציאות של הקהילות היהודיות בתפוצות איננה הומוגנית וחד ממדית, לא רק בגלל ההבדלים בין היהודים אלא בעיקר בגלל ההבדלים הקיימים בין מקומות מגוריהם של היהודים.

נדמה שניתן לחלק באופן כללי את הקהילות היהודיות לארבע קבוצות שונות.

ישנן קהילות הנמצאות בתהליך של התבוללות, איבוד הזהות היהודית, היסחפות והיחלשות. קהילות אלו פוחתות והולכות מבחינה דמוגרפית עקב שיעור נישואי התערובת ההולכים וגדלים. לעומתן, קהילות אחרות בעולם היהודי נמצאות בתהליך הפוך של פריחה ושגשוג, הן מבחינה רוחנית והן מבחינה מספרית. תהליכים של חזרה בתשובה וחזרה למסורת יחד עם תהליכי הגירה ממדינה למדינה גרמו לכך שקהילות רבות נמצאות בפריחה.

קהילות יהודיות אחרות חיות כיום ב"גטו יהודי בחירי". חומותיו הן חומות היהדות והחברה היהודית אשר חבריה החליטו לבנות סביבם. אנו עדים לקהילות מסוג זה בעיקר בציבור החרדי, וגם בקהילות ספרדיות מסוימות. כמובן שקהילות אלו מקיפות עצמן בחומה כדי לקיים ולשמר את זהותן היהודית ללא סכנה וחשש.

הסוג הרביעי של הקהילות הוא קהילות החיות במשבר ובסיכון. אלו קהילות שלא בחרו את מצבן והמשבר נכפה עליהן, בעיקר בגלל המצב במדינה שבה הם חיים. כל משבר כלכלי, פוליטי או ביטחוני במדינה גורם באופן ישיר למשבר בקהילה היהודית הממוסדת. חומות הקהילה, לרוב, הן רק מחיצות שלא יכולות לחצוץ ולהפריד כשמשבר פוגע בציבור הכללי.

חלק מהאומה

אין ספק שהקהילות היהודיות החיות כיום בוונצואלה ובאוקראינה מושפעות מהמשבר הפוקד את המדינות. בשתי המדינות חיים התושבים בחוסר ודאות ובפחד לא רק לגבי העתיד, אלא גם ביחס ליציאה מהבית יום יום. בקראקס אין כמעט מוצרים בחנויות, ואף מוצרי יסוד חסרים על המדפים. אנשים עומדים שעות בתור כדי לקנות שמן, חלב ונייר טואלט. האזרחים ממעטים לצאת לרחובות בכלל, ובשעות הערב בפרט. כל יציאה לרחוב כרוכה בסכנה שאנשים הזקוקים לפת לחם יעצרו את האדם הפוסע ברגל או נוהג ברכב כדי לגנוב ממנו כסף, שעון או כל דבר בעל ערך. זה מקורו של ה"מנהג" הקיים במדינה שלפיו לא עוצרים ברמזורים אדומים…

אולם למרות הדמיון במשבר המדיני, יש לדעתי הבדל גדול בין יהודי ונצואלה ליהודי אוקראינה. היהודים בוונצואלה הם "יהודים חדשים" במדינה. לכן, הזהות הלאומית שלהם חלשה ורופפת, אולי אפילו אפסית. הם לא מרגישים חלק מהזהות הלאומית, הם לא חלק מהמהפכה. הם לא חושבים על עתידה של האומה הוונצואלית אלא על עתידם כיהודים או תעשיינים במדינה. כאשר החל המשבר הם לא ניסו לשנות את המצב על ידי מעורבות, אלא פשוט קמו והחלו להגר למדינות שכנות – פנמה, קוסטה ריקה, מיאמי. בוונצואלה היו 20 אלף יהודים בשנת 2000 וכיום נותרו במדינה כ־7,000־8,000 יהודים, ועוד היד נטויה.

לעומת זאת, באוקראינה המצב שונה ואף הפוך. היהודים נמצאים במדינה כאמור מאות שנים ואף יותר והם מרגישים חלק אינטגרלי ממנה (באוקראינה היה מספר היהודים הגדול ביותר מבין מדינות ברית המועצות). זהותם היא זהות אוקראינית, ויותר מכך – גם זהותם היהודית כרוכה בזהותם האוקראינית. הם מרגישים חלק מהעם היהודי, אבל לא פחות ואולי אף יותר חלק מהעם האוקראיני. לכן, בהפגנות האחרונות שהיו בכיכר המרכזית בקייב לא היה מפתיע לראות את הצעירים היהודים בקו האש הראשון. תחושתם הייתה שהם נלחמים כיהודים כדי לבנות את המדינה האוקראינית.

כמובן, מצב זה מעלה דילמה בין ראשי הקהילה והרבנים – האם זו המלחמה שלנו? האם יהודים צריכים להילחם בשדות זרים? האם היהודי צריך להתגייס למען קיום 127 המדינות של אחשוורוש, או שמא עליו להישאר רק בחצר מרדכי ואסתר? כמובן, שאלה נוקבת זו המעסיקה ללא הרף את יהודי אוקראינה היא שאלת יסוד הקשורה להגדרת הזהות היהודית בכלל, ובפרט בהקשר של המאבק הלאומי האוקראיני.

לזהות הלאומית ולהשתייכות העמוקה לאומה האוקראינית יש גם השלכות על הזיקה לעם ישראל ולמדינת ישראל. שכן מחד, המעורבות האידיאולוגית והחברתית מורידה את רמת האנטישמיות והופכת את היהודי לבן האומה ולאח ורע מתוך קִרבה, אבל מאידך יוצרת ריחוק מהאומה היהודית ומהצורך לעלות למדינת ישראל מתוך אידיאלים ציוניים ולאומיים. בסופו של דבר השאלה המרכזית היא שאלת הזהות, שאלת הבית והמשפחה. כל צעיר יהודי אוקראיני צריך להשיב על השאלה – מהו העם שלי? מי המשפחה שלי? היכן הבית שלי? למי אני שייך?

תיקון החברה הכללית

בעשרים השנים האחרונות 70 אחוזים מיהודי המרחב של ברית המועצות לשעבר עזבו את המדינה. חלקם עלו לארץ ורבים אחרים היגרו לגרמניה, לקנדה ולארצות הברית. כעת יהודי אוקראינה שוב חושבים על עלייה, אבל הם נחלקים בדעותיהם בין הצעירים הרוצים להישאר ולהגן על המולדת לבין היותר מבוגרים המבקשים להפוך את עלייתם למדינת ישראל ולערים אחרות כמקלט בטוח.

בעולם פוסט־מודרני, הזהות היהודית היא זהות מחודשת. היא איננה מורכבת רק מהלידה כיהודי אלא גם מבניין הזהות האישית לבנה על גבי לבנה. הזהות היהודית של צעירים רבים בעולם היהודי כוללת גם ממד של תיקון עולם, של דאגה לא רק לעם היהודי כלפי פנים, אלא לחברה הכללית. ללמדנו שדרכי החיבור של הצעירים ליהדות עוברות לעתים גם דרך שדות זרים, ואיננו יודעים תמיד מהי הדרך המובילה אותם לזהותם היהודית.

 פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ד' ניסן תשע"ד, 4.4.2014


קניידלך עם השיקסע |אליהו בירנבוים

$
0
0

האם מותר להזמין לא־יהודים לליל הסדר, ומה עושים כשהמחותנים הם קתוליים? על הדילמות ההלכתיות־חברתיות שבקיום ליל הסדר בתפוצות

חג הפסח בעם היהודי בארץ ובתפוצות הוא חג בר מזל. אף היהודים המתבוללים ביותר מקיימים את ליל הסדר ורואים בסדר מקור להזדהות יהודית ולחינוך הדורות הבאים. מחקר שערך מרכז גוטמן בשנת 2000 הצביע על 85% מכלל היהודים־הישראלים העורכים סדרי פסח, מהם 62% המשתתפים בסדר כהלכתו.

בדו"חPew , אשר פורסם לאחרונה בארצות הברית, השיבו 70 אחוזים מהנשאלים שהם השתתפו בסדר פסח בשנת 2012, ו־53 אחוזים מהיהודים השיבו שהם צמו באופן חלקי או מלא ביום כיפור בשנה זו. מעניין לציין שבהשוואה לשנת 2000 המספרים נמצאים מעט בירידה, שכן באותה שנה דיווחו על השתתפות בסדר פסח 78 אחוז ועל צום ביום כיפור 60 אחוזים.

סדר לא יהודי

מספר שאלות הלכתיות ודילמות מאפיינות את חג הפסח ואת ליל הסדר בקהילות ישראל בתפוצות. חלקן מתייחסות להכנות לפסח, אחרות לליל הסדר. מתוך השאלות הקשורות לליל הסדר אנו למדים על האופי המיוחד של החיים היהודיים בגולה.

אפתח בשאלה נפוצה הקשורה להכנות לקראת הפסח. בדיקת חמץ ומכירת חמץ הן חלק מההכנות המסורתיות בבית יהודי. אולם מה עושים כאשר יש במשפחה נישואי תערובת? לא פעם מבנה המשפחה היהודית החוגגת את חג הפסח הוא כזה: אם יהודייה, אב נוכרי ובן צעיר שחזר בתשובה. הבן היהודי שואל: האם לפני חג הפסח הוא צריך לערוך בדיקת חמץ רק בחדרו, או בכל הבית? כמו כן, האם מותר לו למכור את חמצו לאביו הנוכרי?

מה שמסתתר מאחורי שאלות אלו, מעבר לרצון לקיים את חג הפסח כהלכתו, הוא השאלה לאיזו משפחה אני שייך – האם למשפחה הביולוגית או למשפחה היהודית ולאומה הישראלית הרחבה יותר, ואזי אבי המשפחה יכול להיות ה"גוי" שקונה את החמץ בפסח?

בעיה אחרת המטרידה מאוד את מנוחתם ודעתם של יהודי התפוצות היא שאלת האורחים בליל הסדר. חג הפסח הוא מעל הכול חג המשפחה היהודית והזמנת קרובי משפחה ואורחים היא חלק אינטגרלי מסימני החג. אך מה עושים כאשר יש צורך להזמין אנשים המצויים מחוץ למעגל המשפחה היהודית או העם היהודי, או בעלי זהויות דתיות או מיניות שונות? האם יש להזמין גם את הצד הלא־יהודי לסדר? וכשמדובר בבן שהתחתן עם לא יהודייה, האם יש להזמין את הנכדים? ומה בדבר המחותנים הקתוליים?

לפני שנה קיבלתי בדוא"ל את השאלה הבאה מרב בתפוצות: "יש מישהי שנולדה לאם יהודייה ואבא גוי בדרום אפריקה, והכירה צעיר יהודי ממשפחה חרדית מבלגיה. הם החליטו להתחתן אבל משפחת החתן מאוד לא מרוצה מכך שאבי הכלה הנו גוי ומנסה לטרפד את העניין, וכרגע העניינים לקראת פיצוץ כי הם לא מוכנים שהכלה תבוא אליהם לחג הפסח. כיצד ניתן למתן את גישת המשפחה החרדית? האם ניתן להבין מה עומד מאחורי זה (אולי הם חוששים שהילדים ילכו לסבא לקריסמס?). מה אפשר לעשות במצב כזה?".

שאלה זו מבטאת מצב רגיש שקיים בימינו. הרי במקרה זה לא מדובר בבעיה הלכתית; הבחורה היא יהודייה כהלכה וכמובן אין בעיה לא בחתונה ולא בהשתתפות בסדר פסח. הבעיה היא בתחום הפסיכולוגי, הרגשי, החברתי והמשפחתי. הורי החתן מבקשים עבור בנם משפחה יהודית קלאסית, ללא דברים חריגים וללא אב שלא יכול לערוך סדר פסח, לעשות קידוש ולהגיד ברכת הבנים. אב שיכול להגיד דבר תורה בסעודה. הבעיה היא לא רק חגיגות קריסמס, אלא חגיגת סדר פסח כהלכתו.

הזמנה להיות חלק מהעם היהודי. שריפת חמץ בקהילה היהודית בברלין צילום: אי.פי

הזמנה להיות חלק מהעם היהודי. שריפת חמץ בקהילה היהודית בברלין
צילום: אי.פי

מצטרפים למשפחה

בנוגע לשאלה שנשאלתי רבות – האם גוי יכול להשתתף בסדר פסח – נראה שמקורה הוא בהיקש שעושים רבים בין קרבן הפסח, שעליו נאמר "וכל ערל לא יאכל בו", ובין סדר הפסח. אולם למעשה אין זה נכון. האיסור על השתתפות ערל בקרבן פסח איננו מתייחס כלל ועיקר לסדר פסח. הגמרא במסכת פסחים (כח, ב) מביאה: "ורבי שמעון: טמא ושהיה בדרך רחוקה לא איצטריך קרא, דלא גרע מערל ובן נכר. דכתיב (שמות יב) וכל ערל לא יאכל בו – בו הוא אינו אוכל, אבל אוכל הוא במצה ובמרור". יתרה מזו, ערל הוא יהודי לכל דבר, החייב בכל מצוות התורה ואף בסדר פסח.

עם זאת, נדמה לי שטמונה כאן שאלה יותר עמוקה. סדר הפסח מציין את לידתו של העם היהודי. הוא מציין את הרגע האינטימי שבו עם ישראל הופך לעם ומשפחה בבחינת "עם לבדד ישכון". לכן יש קושי רגשי לצרף למאורע פנים יהודי מובהק אנשים שהם לא חלק מהמשפחה. אלא שעלינו לזכור שמלבד העובדה שאין איסור להזמין אנשים לא יהודים לסדר פסח או ליום טוב, הרי שכיום חלק גדול מאורחי הסדר הלא יהודים הם במובן מסוים חלק מהמשפחה, שכן או שהם בנים לאב יהודי – זרע ישראל, ובנוגע להם יש לעשות מאמץ לקרב אותם לחיק העם היהודי ולתורת ישראל, או שמדובר במי שעבר גיור קונסרבטיבי או רפורמי, ורוצה כעת לעבור גיור כהלכה. כולם רוצים להיות סביב שולחן הסדר.

הסדר משמש לפי זה לא רק הזמנה לסדר, אלא הזמנה למשפחה, הזמנה להיות חלק מהעם היהודי ולהצטרף לא רק לשולחן הסדר אלא לאמונה היהודית, ליצור תחושת שייכות ומשמעות. מובן שלא ניתן להזמין את האורח היהודי ולהתעלם מן הצד הלא יהודי שלו. ראשית, פעמים רבות יקרה שאם לא נזמין את הצד הלא יהודי נאבד גם את היהודי. אך מעבר לכך יש כאן סברא של שיקול דעת ודרך ארץ השייכת לקטגוריה של "דרכי שלום" (ראו משנת גיטין ה, ח). לכן, בהיעדר איסור הלכתי, נראה שבימינו, בגלל הריחוק הרב שנוצר בין יהודים ברחבי העולם ובין תורת ישראל, יש לנסות להזמין את כל הבנים שהתרחקו, וכן לא יהודים המבקשים להתקרב לאמונה היהודית ולעם ישראל. ליל הסדר מהווה מסגרת מצוינת לקירוב רחוקים ולפתיחת השערים תוך כדי שמירה על הייחודיות של אמונתנו ועל גבולות העם היהודי.

יבוא הטוען ויטען שלכאורה אסור להזמין נוכרים לארוחה אצל יהודים ביום־טוב שלא חל בשבת משום הגזֵרה שמא ירבה בבישול לצורכם. מקור האיסור הוא בגמרא במסכת ביצה (כא, ב): "אמר רבי יהושע בן לוי: מזמינין את הנוכרי בשבת, ואין מזמינין את הנוכרי ביום טוב, גזרה שמא ירבה בשבילו". וכך פסק הרמב"ם (הלכות יום טוב א, יג): "אין אופין ומבשלין ביום טוב כדי להאכיל גויים או כלבים, שנאמר: 'הוא לבדו יעשה לכם' – 'לכם' ולא לגויים, לפיכך מזמינין את הגוי בשבת ואין מזמינין אותו ביום טוב, גזרה שמא ירבה בשבילו, אבל אם בא הגוי מאליו אוכל עמהן מה שהן אוכלין שכבר הכינוהו" (ראו עוד טור ושולחן ערוך, אורח חיים סימן תקיב סעיף א).

אך את העניין הזה ניתן לפתור באופן פשוט. אם כל המאכלים מבושלים לפני יום טוב ומוכנים בהתאם לכמות האורחים, אין כל בעיה. לכן כיום, כשברוב הבתים מכינים את כל הסעודה מראש, אין איסור להזמין את הלא־יהודי לחג, שכן אין חשש שמא ירבה עבורו. הפוסקים ציינו עוד דרכים להתיר, אבל אין כאן המקום להאריך.

כולם מסובים

שאלה אחרת, מוזרה במקצת אבל מאוד מעניינת, התקבלה על שולחני לפני שנתיים. כך נכתב בה:

הרב אליהו שלום וברכה, אני כותבת לך בערב פסח ומבקשת את תשובתך בדחיפות על שאלה שמטרידה אותי מאוד ולא נותנת שינה לעיניי מזה כמה ימים. אבקש את עזרתך בפתרון הדילמה הבאה: ביום שישי האחרון התקשרתי לחבר ילדות שלמד איתי בבית הספר היהודי. הוא יהודי והומוסקסואל. הזמנתי אותו לליל הסדר הראשון שכן הערכתי שלא יהיה לו עם מי להיות בסדר ולא רציתי שיהיה לבד. הוא שמח מאוד על ההזמנה ואמר לי שיבוא לליל הסדר השני ביחד עם בן זוגו, שגם הוא הומוסקסואל אבל לא יהודי. אמרתי לו שזה בסדר והם מוזמנים בשמחה.

למחרת התקשרה אליי חברה יהודייה שאין לה מקום להיות בליל הסדר השני וביקשה שאזמין אותה ביחד עם משפחתה. כיוון שאין לי מספיק כלי פסח לכל האורחים, העדפתי את המשפחה של החברה ולא את החבר היהודי ההומוסקסואל ואת בן זוגו הגוי והתקשרתי לבטל את ההזמנה עבורם. אבל כעת אני מרגישה אשמה. האם לא פגעתי בחברי היהודי? האם לא הייתי צריכה להזמין אותו? היכן הוא יהיה בליל הסדר? הרב, מה עליי לעשות?

שאלה זו מאפיינת ללא ספק את מבנה החברה היהודית הפוסט מודרנית. בליל הסדר מסובים יחד יהודים, זוגות מעורבים, גברים ונשים, זוגות של הומוסקסואלים ועוד. במקרה דנן, הצעתי לאישה ששאלה לדעתי לחזור ולהזמין את זוג החד מיניים כדי שליהודי יהיה מקום לשבת בליל הסדר וכדי שלא לפגוע בו, ופשוט להגיש את כל סעודת הסדר בצלחות חד פעמיות – ובא לציון גואל.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"א ניסן תשע"ד, 11.4.2014 


ההתבוללות מתחילה בארץ |אהרן ליברמן

$
0
0

הדיבורים על אודות הצורך בחיזוק הקשר לישראל כמענה להתבוללות של יהודי חו"ל נגועים בצביעות, שכן חלקים רחבים מן הזהות היהודית בארץ מתכחשת למסורת עמה

מדי פעם מתעוררת שוב הדאגה הצדקנית והמתחסדת ל"גורלה של יהדות התפוצות". סקרים ודיאגרמות מתפרסמים בקול גדול ובארשת חמורה, וכולם הופכים למחשבי קצו של העם היהודי, חלילה. הסקר האחרון בנושא ההתבוללות בקרב יהודי ארה"ב כבר שבר שיאים של נהי וקינה, ואלה נשמעו בתקשורת הישראלית ובכנסים אקדמיים רמי דרג. וכמובן, הפתרון הרווח מורה על כיוון אחד: "הגברת העלייה", "חיזוק ההיכרות עם מדינת ישראל", "הגברת החינוך לערכי הציונות".

פתרון זה הוא למעשה הטלת אשמה, שלרוב נאמרת מפורשות ובמילים בוטות, על הקהילות היהודיות בחו“ל, רבניהן ומנהיגיהן, ש“רוצים להמשיך לשמר את הגלות“; שכביכול במאמציהם למסד ולפתח את החיים היהודיים במקומם הם מונעים את העלייה לארץ ומנסים “לבנות יהדות ללא זהות לאומית“, ובכך גורמים להתבוללות הגדולה בחו“ל. ואז כרגיל מתכנסות ועדות בכנסת, נישאים נאומים ומוזרמים תקציבים (הדיווחים האחרונים ממשרד התפוצות מדברים על תקציב נוסף של מיליארד וחצי דולר (!) בשנים הקרובות לפרויקטים של "חיזוק קשר הנוער היהודי למדינת ישראל"). עולם כמנהגו נוהג.

כרב בקהילה יהודית בארה"ב, לצערי גם אני מדי פעם משתף פעולה בעל־כורחי עם מסכת השקר והצביעות הזו. שלוחי ארגוני העלייה והסוכנות היהודית מתקבלים בכבוד רב במוסדות הקהילה ומשלחות לביקורים ולעידוד העלייה לישראל יוצאות מהקהילה מדי כמה שבועות.

אך הפעם אני חש שאינני יכול לשתוק עוד. הגיע הזמן לשים את הדברים כפי שהם על השולחן, ולומר את הדברים באופן ברור וגלוי. לצערי הרב, מדינת ישראל איננה התרופה להתבוללות. במובנים רבים היא היא אחד הגורמים הבולטים לחיזוק ההתבוללות.

"מה יחזק את 'זהותו היהודית' של הנער האמריקני המבקר בישראל?". חג המולד, התחנה המרכזית החדשה בת"א  צילום: אלי דסה

"מה יחזק את 'זהותו היהודית' של הנער האמריקני המבקר בישראל?". חג המולד, התחנה המרכזית החדשה בת"א
צילום: אלי דסה

אגדת עם

אולי המקום הטוב ביותר להתחיל ממנו הוא הכותרת בשער העיתון "ידיעות אחרונות" מלפני מספר שנים, ש"בישרה" על כך שבמהלך שנה אחת בלבד עשרים ושלושה שגרירים ישראלים ועובדי שגרירות בעולם כולו התחתנו עם גויות מקומיות ללא גיור, וברוב המקרים ילדיהם מתחנכים כנוצרים גמורים (בכתבה פירטו את שמות הילדים – שמות נוצריים מובהקים). מדובר באנשים שנבחרו בקפידה לייצג את ישראל, כאלו שוודאי עברו 12 שנות לימוד בארץ, שירתו בצה“ל ועברו את כל הקורסים של הפטריוטיות ואהבת הארץ. אלו “דמויות המופת“ שתפקידן לשמר את הקשר היהודי הלאומי של יהדות התפוצות.

עוד תוארה באותה ידיעה חתונתו של אחד השגרירים הישראלים, שאליה הוזמנו נכבדי הקהילה היהודית המקומית. אלה הזדעזעו לגלות שהכלה עונדת לצווארה צלב גדול. אכן, לדאבוני, אני באופן אישי חוויתי מקרה דומה. שנים רבות של פעילות מאומצת, הרצאות ושיעורים בנושא מעלתם וייחודם של יהודים, קדושתם והבדלתם מן העמים, ירדו לטמיון כאשר איש הקונסוליה הישראלית המקומית, דמות מוכרת ואהודה בקהילה, הזמין את כולם לחתונתו עם גויה מקומית.

מבחינה מסוימת נעשה עוול גדול ליהדות ארה“ב בסקר האחרון, שהעיד על גידול של 8% בשיעור נישואי התערובת. מדוע אף אחד לא דיבר על כך שבסקרים שנעשו בקרב קהילות ה“יורדים“ הישראלים בארה“ב שיעור נישואי התערובת גדל בתוך 15 שנה פי שלושה?! כאשר מדובר בקהילות קטנות של ישראלים, כמו במזרח־אירופה, הנתונים מחרידים עוד יותר. בכינוסי רבנים של קהילות בחו“ל מוסכם על כולם כי הקהל הקשה ביותר להשפעה בנושא שמירת הזהות היהודית הוא דווקא הישראלים בוגרי החינוך בארץ. דווקא הם, לא רק שאינם מבינים את הבעיה בנישואין לגויות, אלא הם אפילו די גאים בכך שהצליחו “להשתלב“ באזור מגוריהם. זוהי עובדה: פירות החינוך הישראלי, שאמורים להיות הדגל והקטר של יהדות העולם, הם הם המובילים את מגמת ההתבוללות העולמית.

העובדה שההתבוללות טרם נגסה באופן משמעותי בארץ ישראל היא מכורח המציאות בלבד. עדיין (למרות המגמה בחוק לקבל כאזרחי הארץ יותר ויותר גויים) רוב מוחלט בארץ הוא יהודי, כך שהסיכוי לפגוש בן זוג יהודי הוא גבוה מאוד. אבל האם ניתן להשוות זאת לסטודנט יהודי נבוך בארה“ב, שסיכוייו לפגוש בת זוג יהודייה כמעט אפסיים?

חיזוק הקשר למדינת ישראל, כפי שנטען על ידי רבים, איננו אפוא הפתרון. מה בדיוק אמור לחזק את "זהותו היהודית" של הנער האמריקני המבקר בישראל?עובדה היא כי הסקר המפורסם לא מצא גידול באחוזי ההתבוללות בקרב משפחות אורתודוקסיות בחו"ל, גם אלו שלא הקפידו במיוחד על טיולים שנתיים לישראל. משפחות מקהילתי שביקרו במהלך ראש השנה האזרחית האחרון בישראל עמדו נבוכים מול עצי האשוח שהיו פרוסים בפתחי החנויות בתל־אביב. אנשים התקשרו אליי מבולבלים כאשר מדריך תיירים ישראלי קבע באוזניהם בביטחון כי "סיפורי מלכות דוד ושלמה ובית המקדש הראשון בירושלים אינם אלא אגדת עם בדיונית". בכתבה בולטת של אחד העיתונים הגדולים בארץ הם הבחינו שהובא כשירות לציבור הרחב "מחירון" השוואתי של עצי אשוח ושאר "צורכי החג" של ה־25 בדצמבר.

הורים רבים בקהילתי השולחים את ילדיהם ללימודים באוניברסיטאות בישראל מספרים לי בזעזוע על קורסים שבהם הסטודנטים לומדים על כך שהעם היהודי אינו אלא שבט כוזרי מהמאה התשיעית שאין לו כל קשר היסטורי לארץ ישראל, ועל טיולים ומפגשים שבהם מאלצים את ילדיהם ליצור "חברויות והיכרויות" עם בני נוער ערבים. עוד הם מדווחים כי באוניברסיטאות בארץ אסור לקיים פעילות "ליהודים בלבד" (דבר מקובל בקמפוסים בחו"ל, שאף מעודדים זאת).

זהות אזרחית

ניקח לדוגמה את חג החנוכה. תכניו, מנהגיו ומסריו של החג בחו"ל הינם נשמת אפה של כמעט כל קהילה ומשפחה יהודית, גם זו הנחשבת "רחוקה" ביותר מן המסורת. אפילו הגויים נוהגים לציין בנאומיהם את החג ואת מסריו החשובים. אך במדינה שאמורה להיות דגל הזהות היהודית הנצחית, התבטאו לפני חודשיים "אנשי רוח" נחשבים לעיתון "מקור ראשון" ואמרו כי הם מזדהים דווקא עם עמדת המתייוונים בשעתם ולא עם החשמונאים. הגדיל לעשות יו"ר כנסת ישראל לשעבר, שכינה את עצמו "מתייוון גאה" ואת מתתיהו החשמונאי "רוצח, קנאי, פנאט ופונדמנטליסט", שאבו־מאזן הוא מנהיג מוסרי למופת ביחס אליו. האם חיזוק הקשר של נוער התפוצות למדינה שאלו הוגי הדעות בקרבה יסייע לשמור על זהותם היהודית?

אינני רוצה להיכנס לרכילות על בנו של ראש הממשלה. ההלכה היהודית מלמדת שאסור לקבל לשון הרע על אף יהודי. מה שהפריע לי בפרשה זו הוא ה"תדהמה" שבה הוכו אמצעי התקשורת, כולל הדתיים. האמנם ניתן להיות מופתעים היום מקשר של בוגר החינוך הישראלי עם מי שאינם בני עמו? הרי כולנו יודעים שזהו בדיוק הכיוון של החינוך בגנים, בבתי הספר, בתיכונים ובאוניברסיטאות בארץ; חינוך להתערות בין העמים, ל"שוויון", ל"כולנו בני אדם" ולטשטוש מוחלט של הנשמה והמהות היהודית.

החינוך לנער בארץ (במקרה הטוב – אם המורה שלו אינו מתנגד גם לצה"ל…) גורס שמי שמדבר עברית, שומר את הדמוקרטיה ואת חוקי המדינה ומתגייס לצה"ל הוא "בן העם שלי", וחלילה מלהבדיל בינינו רק משום שהוריו אינם יהודים. זאת מלבד תוכני הלימוד שאף לועגים במרומז למסורות ולמנהגים יהודיים. כך, למשל, בשונה ממקומות רבים בעולם – אסור למורה בתיכון להנחיל לתלמידיו את האמונה כי "ששת ימים ברא ה' את השמים ואת הארץ".

אני נזכר שבחג הסוכות השנה, כששרנו בבית־הכנסת את "אתה בחרתנו מכל העמים", ניגש אליי אחד מהישראלים היורדים ושאל במבוכה מדוע אנו שרים שיר גזעני. עבורי היה זה רגע שסימל את תמצית החינוך בישראל: החלפת ה"אתה בחרתנו" ב"נהיה ככל הגויים".

מהו בעצם הנימוק שנותן החינוך הישראלי לשמירה על הזהות היהודית? כל מה שאנו שומעים הוא משהו לא־ברור על "זיכרון השואה שעלינו להעביר לדורות הבאים", או קלישאות ריקות על "המוסר היהודי", שלרוב אין לו קשר למוסר היהודי האמיתי – תורת ישראל. כל העמדת הפנים הזו פשוט מקוממת: וכי אין זה ברור שיהודי שאינו מתחנך להכרת נשמתו היהודית, לאמונה שלמה ולקיום מצוות, אין לו בעצם כל סיבה אמיתית להתחתן עם יהודייה ולהמשיך את שושלת העם היהודי?

לא לחינם רואים רבים ביהדות התפוצות בספקנות מרובה את "הדאגה העמוקה" שחשים בישראל להתבוללות בחו"ל, ואת הכספים הרבים המגיעים מתקציב המדינה עבור קידום אותו ערך מעורפל של "חיזוק הזהות הלאומית בתפוצות". הרושם הכללי הנוצר אצלם, כנראה בצדק, הוא שלא בתודעת הזהות היהודית של הנוער בחו"ל מנסים להשקיע, אלא בהמשך הזרמת המזומנים של הורי אותו נוער, ובהכנסות הגבוהות לקופת המדינה מן "התיירות היהודית" בארץ.

אני מאשים

במהלך ביקורי האחרון בארץ התארחתי, יחד עם משלחת רבנים נוספים מחו"ל, בכנסת ישראל, ושוב שמענו את אותם נאומים ריקים מתוכן על "העמקת הזהות היהודית בתפוצות" ו"חרדה להמשכיותו של העם בגולה". באותו רגע רציתי לקום ממקומי ולזעוק לחלל מליאת הכנסת: "אני מאשים!".

אני מאשים את משרד החינוך הישראלי על המצאת ה"יהדות כתרבות" שאין בה כל היגיון ועתיד; אני מאשים את מוסדות התרבות הישראלית על הטשטוש המכוון של הזהות היהודית האמיתית, ערכיה ומשנתה; אני מאשים את מעצבי דעת־הקהל בישראל על השכחת תורת ישראל ומסורת ישראל מן הדור הצעיר, שסביו וסבותיו מסרו את נפשם עבורה. כן, אני מאשים את מדינת ישראל, שכמרכז היהודי הגדול בעולם היא מתנכרת לתורת ישראל, ובכך מעודדת את ההתבוללות הנוראה ואת מחיקת הזהות היהודית בעולם כולו!

אינני מתנגד, חלילה, להשקעה של מדינת ישראל ביהדות התפוצות. הלוואי שרק חלק מהתקציבים המכובדים אכן יועברו לחיזוק החינוך היהודי המסורתי לבני הנוער היהודים בעולם כולו – חינוך שבו לא מתביישים ללמד על שמירת שבת וכשרות, ולשנן עם הילדים את "שמע ישראל". אך אם אכן אכפת למישהו מההתבוללות האוכלת בכול בחו"ל, הרי הפתרון האמיתי הוא בשינוי מהיסוד של החשיבה הישראלית כולה, בחינוך הניתן לנוער בתוככי מדינת ישראל. ממשלת ישראל צריכה סוף סוף להבין, אחרי עשרות שנים, שוויתור על חינוך יהודי אמיתי ומאמין פירושו התבוללות מואצת, נטישה של הארץ והמולדת על ידי הנוער, וחורבן חלילה וחס של העם בישראל.

הרבי מלובביץ‘, הלוחם הגדול ביותר בדורנו על שמירת הזהות היהודית בעולם כולו, אמר פעם שמקימי המדינה המציאו תחנות “טיפת חלב“ לילדי ישראל, אך שכחו לדאוג לתחנות “טיפת חיים“ של “תורת חיים“. רק חינוך יהודי אמיתי, בדרך ישראל סבא, הוא הפתרון. חינוך שלא מתבייש לומר שאנו “עם סגולה“, ש“בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו“, ש“עם לבדד ישכון ובגויים לא יתחשב“. רק דרך זו תגדל יהודים הגאים ביהדותם, ושיהדותם גאה בהם. יהודים שלא יראו בארץ ישראל רק “עוגן יהודי לאומי“, אלא יֵדעו מהי משמעות קדושתם של ארץ ישראל ושל תורת ישראל. יהודים שיחושו בכל מאודם שנשמה א־לוהית בקרבם, ולא יעלו על דעתם להתחבר למי שאינם שייכים לאומה קדושה זו.

מאבק חינוכי זה על נפש הדור צריך להיעשות בפנסילבניה, בפלורידה ובאוהיו, באוסטרליה ובשבדיה, בגרמניה ובאוקראינה, אך עוד יותר מכך באשדוד, בראשון־לציון, בחיפה ובתל־אביב. כל מי שעתיד העם היהודי נוגע ללבו צריך להתגייס למשימה קריטית זו. במקום להשקיע מיליארדים מכספי המדינה ומכספי תורמים לייעודים לא מחייבים כמו "חיזוק הזהות הלאומית", חוגי ריקוד הורה וטיולי גמלים במדבר יהודה, יש להשקיע זאת במשימה החינוכית הראשונה במעלה – חינוך הנוער היהודי בכל מקום, ובעיקר בישראל, להכרה אמיתית של תורת ישראל ושל מהות נשמת היהודי.

אני מתפלל בכל לבי שיש גרעין של אמת ב"זעזוע" שהביעו רבים מאישי הציבור בארץ מתוצאות הסקר המצערות. אולי הדבר יביא סוף סוף לשינוי הכיוון ולהפנמה ש"כך אי אפשר עוד". הגיע הזמן שהחברה היהודית והישראלית תעשה את פניית הפרסה המיוחלת ותתחיל להשקיע בחינוך יהודי אמיתי לכל ילד וילדה יהודים.

הרב אהרן ליברמן הוא רב הקהילה היהודית בפורט־לורדרהיל, פלורידה, וחבר אגודת רבני פלורידה

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' י"ב אדר ב' תשע"ד, 14.3.2014 


שבת על גלגלים |אליהו בירנבוים

$
0
0

כיצד יש להתייחס ליהודים הבאים לבית הכנסת בשבת ברכב? על הדילמה ההלכתית והציבורית, ועל החלק החמישי של השולחן ערוך שפוסק שלעתים צריך להתעלם

בתפוצות ישראל אנו עדים מדי שבת לנהירה גדולה של יהודים לבית הכנסת, ובכלל זה גם ציבור שאיננו דתי ושומר מצוות. כך זה בחו"ל – בית הכנסת איננו רק מקום תפילה ולימוד אלא גם בית עם, ויש אומרים אף בית חולים הנותן טיפול של הצלה ליהודים שקיומם הרוחני עומד בסכנה. מסופר על רב בתפוצות אשר עמד בפתח בית הכנסת בערב שבת וראה כיצד צאן מרעיתו מגיעים ברכבים לבית הכנסת. יהודי אשר עמד לידו שאל אותו: הרב, כיצד אתה מרשה לציבור להגיע לבית הכנסת ברכב בשבת? השיב הרב: היכן אתה רואה בית כנסת? אני רואה כאן רק בית חולים, שאליו אנשים באים באמבולנסים כדי לקבל טיפול דחוף בשל פיקוח הנפש הרוחני שבו הם נתונים.

אכן, במשך שנות דור גבר כוחו של בית הכנסת על התפילה. מעבר לטקסים הסדירים היווה בית הכנסת מוסד ורעיון, מרכז לחיים היהודיים העומד כחומת ברזל בצורה מפני רוחות רעות של טמיעה והתבוללות המאיימות על המשך קיומו של עם ישראל. כך גם כיום בתפוצות. בית הכנסת ממלא תפקיד מרכזי בחיי הקהילות היהודיות. יהודים דתיים, מסורתיים ושאינם דתיים פוקדים את בית הכנסת מתוך רצון לחפש את נקודת החיבור בין היהודי המודרני למורשת ישראל סבא. ישנם הבאים לבית הכנסת רק ביום הכיפורים, אחרים באים לבר מצווה או אבלות, אך לעומתם רבים פוקדים את בית הכנסת מדי שבת. שבת היא כמעט היום היחיד שבו הציבור היהודי הרחב יכול להגיע לבית הכנסת, הן בגלל שבמשך השבוע אנשים עסוקים במלאכתם והן מכיוון שבשבת התפילות והאירועים יותר ידידותיים לאנשים שלא אמונים על תפילות כדבר שבשגרה.

פעמים רבות אני מבקר בקהילות בתפוצות ומוצא מאות אנשים בתפילות קבלת שבת או שחרית של שבת, זאת למרות שבקהילות הללו מספר המשפחות הדתיות הוא מועט ביותר. לשאלתי מדוע הם באים אותם אנשים, משיבים: כיוון שאנחנו יהודים ורוצים להתקרב ליהדות. אך כשאני שואל את שאלתי השנייה, כיצד הם באים, הם נמנעים מלהשיב. התשובה ברורה. מתוכם יש כאלו המתביישים בכך ומחנים את הרכב בקרן זווית, אך ישנם גם אשר אינם חוששים למראית עין או לרושם שהדבר עושה על שאר אנשי הקהילה ומחנים את הרכב לצד בית הכנסת. השאלה היא כמובן כיצד יש להתייחס לתופעה זו.

מקום הצלה לחברה היהודית. בית כנסת בצרפת  צילום: AFP

מקום הצלה לחברה היהודית. בית כנסת בצרפת
צילום: AFP

מוסד של הצלה

התופעה של ציבור יהודי המגיע ברכב לבית הכנסת בשבת קיימת לא רק אצל הקונסרבטיבים, שמועצת החכמים שלהם התירה זאת אם בית הכנסת רחוק ממקום המגורים של המתפלל. מציאות זו רווחת גם בקהילות האורתודוקסיות. הסיבה לכך היא שבמקומות רבים בתפוצות בתי כנסיות אורתודוקסיים מקבלים גם חברי קהילה שאינם אורתודוקסים. הדבר נפוץ מאוד באירופה – באיטליה, בצרפת, באנגליה, בסקנדינביה ובפולין, וכן בכל ארצות דרום אמריקה. בצפון אמריקה תופעה זו גם מצויה, אם כי בממדים קטנים יותר. מדובר באנשים אשר בחייהם הפרטיים אינם שומרים מצוות, אולם הם בוחרים להשתייך לקהילה שחרתה על דגלה את דרך ההלכה.

כיצד יש אפוא לנהוג עם אנשים אלו? האם ניתן להזמין אנשים לבית הכנסת בשבת כשידוע לנו בבירור שהם יגיעו לשם ברכבם? כאן חשוב להדגיש: ציבור שאיננו דתי לא יגיע לבית הכנסת בשבת אם לא יזמינו אותו בחום ובאופן אישי. כלומר, יש לעשות פעילות אקטיבית על מנת לקרב את אותם יהודים. ממילא, הדילמה עולה באופן חריף ביותר: עד כמה ניתן להתעלם או למתוח את הגבולות כדי להביא את אותם יהודים לבית הכנסת?

טרם שנבחן את הגישות השונות בהלכה לשאלה אקבע כי אם אנו חפצים בהמשך הקיום היהודי, חובה עלינו לדאוג להבאת היהודים הללו לבית הכנסת. אם לא כן, רבים מעם ישראל ייטמעו בין הגויים ומשפחות שלמות ייכרתו מעם ישראל.

בעניין זה, יש להשתמש במושג שחידש הרב שאול ישראלי: "פיקוח נפש רוחני". לדבריו, לא רק הצלת אדם מסכנת מיתה דוחה שבת, אלא גם מצב של סכנה רוחנית המאיימת להוציא את האדם לתרבות רעה. וכך כתב: "כשמדובר על פיקוח נפש ממש במובן רוחני, יש לראות זאת מגדרי פיקוח נפש הכללי שאין שום דבר העומד בפני פיקוח נפש ומצווה להצילו בכל האמצעיים האפשריים" (תחומין ב, עמ' 27). על כן, יש להתייחס לכל מעשה של קירוב ליהדות בתפוצות כהצלת נפשות של ממש. העתיד של עם ישראל תלוי בכך, פשוטו כמשמעו.

לטיעון זה יש להוסיף את העובדה שאצל יהודים רבים בתפוצות חילול השבת נעשה לא מתוך כפירה ומינות אלא בשל חוסר ידיעה והבנה. בהיותי בתפקיד רבנות בחו"ל קרה לי פעמים רבות שביציאתי מבית הכנסת לאחר תפילת שחרית בשבת, ראיתי אנשים העולים על רכבם עם טליתם על שכמם. הם לא ראו בכך כל סתירה. לחלופין, כאשר צעדתי מבית הכנסת לביתי בשבת נעצרו רכבים לידי, ומהאוטו יצא יהודי כדי להגיד לי שבת שלום ולשאול אותי שאלה שלא הספיק לשאול אותי במשך השבוע. עבור האנשים הללו נסיעה ברכב בשבת הייתה דבר מובן מאליו.

מהם אם כן הפתרונות הניתנים בהלכה למציאות שכזו? כיצד מתמודדים עם אותם מתפללים הבאים לבית הכנסת ברכבם בשבת? לא נוכל להיכנס בדברינו לצדדים השונים והמגוונים של שאלות אלו, אלא רק נצטט את דבריהם של פוסקי דורנו בשאלה זו.

הכשלת העיוור

הרב משה פינשטיין פסק שיש בעיקרון איסור של מסית בעידוד יהודים לבוא לבית הכנסת כאשר ברור שיעשו זאת באיסור, ובמקרים מסוימים גם איסור של לפני עיוור לא תיתן מכשול. עם זאת הוא הציע: "ואם אינה בלשון הזמנה אלא סתם הודעה שעושים מניין ונותנים פרסים להבאים להתפלל… אבל ידוע שיבואו גם רחוקים במאשינעס מסתבר שאין בזה דין מסית ובדין לפני עיוור יש להסתפק…". (אגרות משה, או"ח, ח"א ס' צח, צט. לעומתו, התיר הרש"ז אוירבך הזמנת מי שאינו שומר תורה ומצוות כדי לקרבו ליהדות, גם אם ידוע שהוא מגיע לבית כנסת ברכבו. כדי להימנע מאיסור של "לפני עיוור לא תיתן מכשול" הורה להציע לאורח מקום לינה בבית הכנסת או בבית שהוא מוזמן אליו כדי שלא יהיה מחויב לחלל שבת. לדעתו גם אם האורח ידחה את הצעת הלינה הקרובה ההזמנה מותרת (שו"ת רבבות אפרים ח"ז, ס' תב).

גם הרב משה שטרנבוך בספרו תשובות והנהגות (ח"א, או"ח, ס' שנ"ח) התיר לבעל תשובה להזמין את הוריו שאינם שומרי מצוות בשבת כשידוע שהם יבואו ברכבם. השיקולים המנחים אותו הם שניים: ראשית, אנשים אלו ייסעו בשבת בכל מקרה, ועל כן עדיף שייסעו למקום שבו יש סיכוי שיתקרבו ליהדות. שנית, איסור "לפני עיוור" חל לדעתו רק במקום שבו מתכוונים לגרום רעה לאחר ולא כאשר מתכוונים לטובה, כמו כאן.

פוסקים אחרים הציעו להשתמש בהיתר של אמירה לנוכרי בשבת לצורך מצווה, ולהמליץ בפני הבאים לבית הכנסת לבוא בהסעה מאורגנת הנהוגה בידי גוי. אך פתרון זה לא התקבל בקהילות האורתודוקסיות, בין היתר בגלל הדמיון לקהילות קונסרבטיביות, שבהן יושם פתרון זה.

שאלה נוספת הקשורה לנושא שלנו נוגעת לנסיעה בשבת לבית הכנסת באמצעות רכבת קלה (מטרו), שאלה עליה משיב הרב פינחס גולדשמידט, רבה של מוסקבה (זיכרון בספר, סימן יג). לפני שהרב המשיב מתחיל לדון בשקלא וטריא בשאלה זו הוא מביא את תשובת הרב משה פינשטיין, אשר נמסרה לו על ידי נכדו, הרב מרדכי טנדלר (התשובה לא נדפסה בכתביו):

בקשר לנסיעה ברכבת בעיר מאסקווא שברוסיה, השיב מר סבי בשנת תשמ"ב, אפילו אם יש איזה איסור בדבר, אין למחות בידי הרוצים לנסוע ברכבת לילך לבית הכנסת, לשמוע תקיעת שופר, ליטול לולב ואתרוג ולאכל בסוכה, ואין להגיד מאומה כנגדם, בין לגבי שבת בין לגבי יום טוב, דעדיף שיהו יהודים שיהיה להם התקשרות לתורה ומצוות משניתן להם תוכחה על אי זהירות במצווה.

חנייה לא מצויה

בעיה אחרת המתלווה לנסיעה ברכב לבית הכנסת בשבת היא החניה. בתי כנסת רבים נמצאים בערים גדולות, שבהן אין חניה מספיקה, והבאים לבית הכנסת צריכים להחנות את רכבם בחניון בית הכנסת. האם יש להתיר זאת? מצד אחד יש אולי בכך "חיסכון" של חילול שבת, שכן הנהג איננו מסתובב עוד ועוד בחיפוש חניה, אך מאידך מתן אישור לחנייה בבית הכנסת עלול להתפרש כהכשר למעשה. כיצד אם כן יש לנהוג?

בקהילות רבות בארצות הברית שאלה זו זוכה לפתרון פשוט בדמות חנייה ציבורית גדולה ורחבת ידיים לצד בית הכנסת, שבה ניתן להחנות את הרכבים. בפתרון מקורי אחר נתקלתי בעת ביקורי בקהילה האורתודוקסית בווסט הרדפורד שבארה"ב לפני מספר שנים. בית הכנסת נמצא מול כנסייה נוצרית, ולשתיהן יש חניות. מטבע הדברים בית הכנסת היה פעיל בשבת והכנסייה בימי ראשון. שני המוסדות עשו סיכום ביניהם שמתפללי בית הכנסת הבאים ברכב בשבת יחנו את רכבם בחניה של הכנסייה, והבאים לכנסייה ביום ראשון יוכלו להחנות את רכבם גם בחניה של בית הכנסת.

הנהגה רבנית מעניינת בנושא זה קיבלתי מהרב ציון לוי, ששימש כרבה של הקהילה היהודית בפנמה למעלה מיובל שנים. פעם, כשביקרתי בקהילתו, יצאתי עמו בליל שבת מבית הכנסת לכיוון ביתו. כאשר פסענו ברחוב, ראיתי שחניית בית הכנסת פתוחה לרווחה ויהודים שזה עתה היו בתוך המקדש מעט עולים על רכבם. שאלתי את הרב כיצד הוא מרשה שהחניה תהיה פתוחה בשבת והרב לוי השיב: "על איזו חניה אתה מדבר? אני לא רואה חניה". אמרתי: "הרב, תסתכל כאן מימינך". חזר הרב והשיב: "אני לא רואה כלום! שמעת על השולחן ערוך החמישי? זה החלק של השולחן הערוך שמלמד אותנו לא להסתכל!".

למדתי פרק בהנהגת קהילה ובקירוב רחוקים. לעתים יש להעלים עין ולא למחות כנגד אלו הבאים ברכבם לבית הכנסת, מתוך כוונה לקרבם לחיק היהדות. במקרה של הרב לוי הדבר הצליח. שנים מאוחר יותר דרכו נשאה פרי. בית הכנסת עלה על גדותיו מיהודים אשר התקרבו לשמירת שבת והחניה נסגרה.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ט סיון תשע"ד, 27.6.2014


והיא פתאום הושיטה את ידה |אליהו בירנבוים

$
0
0

כיצד ינהג רב כאשר אישה מושיטה לו יד לשלום? על המחלוקת  בין פוסקי זמננו ותרגילים להתחמקות בעת הצורך


כיצד יש לנהוג בחוץ לארץ כאשר אישה מושיטה יד לשלום לגבר או להיפך? מה צריך לעשות רב המשמש בתפקיד רשמי כאשר ראשת ממשלה או נשיאת מדינה מושיטות לו יד לשלום בטקס ממלכתי? האם בנתינת יד לאישה יש מסר של חיבה או מעשה של אמירת שלום ונימוס בעלמא?

יש לדעת שבארץ קיימת מודעות רבה יותר לצורך בהפרדה בין המינים ולהימנעות מלחיצת יד. גם נשים לא דתיות מודעות לכך שרבנים ואנשים דתיים לא לוחצים בדרך כלל יד לנשים. אולם בחוץ לארץ המצב שונה. כיום, נתינת יד הפכה לדרך המקובלת ביותר לאמירת שלום בין אנשים מעמים שונים, מתרבויות שונות וממינים שונים. לחיצת יד היא מעשה מקובל גם בין אנשים שלא מכירים זה את זה ואף בין אנשים שלא אוהבים זה את זה. מנגד, אי לחיצת יד הפכה להתנהגות חורגת ולא מנומסת.

הבעיה מחמירה בארצות נוצריות. במקרים רבים, כללים והנהגות של הדת הנוצרית עולים בקנה אחד עם ההלכה היהודית ומקִלים על התנהגות הרב, אך לחיצת יד לנשים מקובלת אף בקרב אנשי דת נוצרים. ממילא, כאשר הרב חי במדינה נוצרית ולא רגיל להושיט יד לנשים הדבר גורם לתמיהה בקרב הציבור.

מה, אם כן, אומרת ההלכה על לחיצת יד לאישה? האם יש בכך נגיעה של חיבה או שמא מעשה זה הוא מגע סתמי? בקרב פוסקי הדורות האחרונים ניתן למצוא בשאלה זו קשת של דעות, החל מהקביעה כי לחיצת יד לאישה היא בבחינת ייהרג ואל יעבור ממש ועד להיתר גמור של העניין. את העמדות השונות ניתן לחלק לארבע: השיטה הראשונה רואה בהושטת יד לאישה מעשה של קרבה לעריות וממילא בכל מקום ובכל זמן יש בכך איסור מדאורייתא עד כדי ייהרג ואל יעבור. גישה חולקת רואה את הושטת היד לאישה כמעשה נימוסין בלבד ולכן היא מותרת. פוסקים אחרים מצאו מקום להיתר אם האישה מושיטה את ידה ראשונה, מדין כבוד הבריות ואיסור הלבנת פני חברו. בתוך גישה זו יש שראו את החזרת היד לאישה כמעשה מותר מלכתחילה ויש שהציעו לעשות זאת בדיעבד וביד רפה.

איור: מנחם הלברשטט

איור: מנחם הלברשטט

כיוון אחר העולה בפוסקים מתייחס לנושא לחיצת היד על פי תנאי המקום והזמן, מתוך הבנה שרמת הגירויים הקיימים בין איש לאישה משתנה לפי הסביבה שבה אדם חי. לדבריהם, בתרבות של היום אין בכך איסור ממשי. בדבריי הבאים אין בכוונתי לפסוק הלכה אלא לעיין בשורשי הדעות הללו. נעיין בקצרה בדעות אלו כדי להבין מה עומד ביסוד האיסור או ההיתר. מפאת רגישותו של הנושא אין בכוונתי לפסוק הלכה, אלא להציג את קשת הדעות בנושא זה וכן את ההתמודדות הרווחת בתפוצות.

שאלה של כוונה

לדעת הרמב"ם קרבה לעריות אסורה מן התורה: "כל הבא על ערוה מן העריות דרך איברים או שחבק ונשק דרך תאווה ונהנה בקירוב בשר, הרי זה לוקה מן התורה…" (הלכות איסורי ביאה כא, א-ב). לפי הרמב"ם איסור הקִרבה איננו נובע מהחשש שמא יבוא האדם לידי ביאה אסורה, אלא כל הנאה מגופן של העריות אסורה. ממילא, גם חיבוק, נישוק ונגיעה אסורים. אלא שככל הנראה, איסור תורה יהיה כאן רק אם הדבר נעשה דרך חיבה ותאווה. במגע רגיל או במקרה שהאישה אינה ערווה עבור האדם אין בדבר איסור. מנגד, לדעת הרמב”ן לעולם אין איסור תורה בחיבוק ונישוק, אפילו כשהוא נעשה דרך חיבה (ספר המצוות, לא תעשה שנ”ג).

הש”ך סבור שאיסור קרבה לעריות או לנשים תלוי בכוונתו של האדם, ולכן אם אינו נוגע באישה דרך תאווה אין איסור קרבה מדאורייתא. דוגמה לכך מוצא הש”ך בסיפורים על חכמי ישראל בתקופת התלמוד שהיו מחבקים ומנשקים את בנותיהם וכן בכך “שהמנהג הפשוט שרופאים ישראלים ממששים הדופק של אישה אפילו אשת איש או עכו”ם אף על פי שיש רופאים אחרים עכו”ם, וכן עושים מיני משמושים על פי דרכי הרפואה” (יו”ד קצה, ס”ק כ, קנ”ז ס”ק י).

הרב שלמה קרליבך (1845-1919), רבה של ליבק בגרמניה ותלמידו וממשיך דרכו של הרב שמשון רפאל הירש, מעיד כי מנהג רבני אשכנז היה להושיט יד לאישה לאחר שזו מושיטה את ידה לשלום, וכך גם הוא נהג בעצמו: “כי הושטת יד לאישה אינו אסור אלא משום הרהור, ורק אם נתכוון הנוגע להנאת איסור. ואף שגם אני בעצמי נזהרתי מקדמת דנא, לא היה לאל ידי לעמוד בדרך הפרושים, משום לא פלוג. כי אף שקצת נשים יודעות מאיסור זה ואינן מושיטות ידיהן לאיש בבואן ובצאתן, רובן לא ראו ולא שמעו שיש למנוע מזה ונותנות יד לפי תומן, ואין לך ביוש גדול יותר מזה לסרב להכות כף אל כף דרך כבוד כמנהג ארצנו וגדול כבוד הבריות שדוחה וכו’” (לדוד צבי, ספר היובל לרד”צ הופמן, עמ’ 218).

רגישות משתנה

בקרב פוסקי זמננו דעתו של הרב יעקב קנייבסקי זצ"ל הייתה ברורה וחדה מאוד: "בדבר נתינת יד לאישה, אין ספק כי הוא איסור גמור של קרבה לערווה אסורה… ואומרים בשם החזון איש שאמר שזהו בדין ייהרג ואל יעבור ככל אביזריהו דעריות…." (קריינא דאגרתא סימן קסב).

גם הרב משה פינשטיין אסר הושטת יד לאישה (אגרות משה או"ח א, קי"ג) אבל בתשובה יותר מאוחרת נראה שיש לכל הפחות הבנה מסוימת למי שנוהג להושיט יד לאישה: "ודבר שראיתי שיש מקילין אף מיראי ה' לתת יד לאישה כשהיא מושיטה – אולי סבורין דאין זה דרך חיבה ותאווה. אבל למעשה קשה לסמוך על זה" (שם, אבן העזר ח"א, ס' נ"ו).

אלא שיחד עם זאת היה הרב פיינשטיין מודע היטב להבדל בין קרבה או נגיעה לשם תאווה ובין נגיעה בדרך מקרה. בשאלה מפורסמת הוא נשאל האם מותר לנסוע בתחבורה ציבורית בשעות העומס, שבהן כידוע אין אפשרות להימנע בנגיעה באישה. מתוך תשובתו אנו למדים כמה עקרונות חשובים בנושא זה: "בדבר הליכה בסאבווי (רכבת תחתית) בזמן שהולכים בני אדם לעבודתם, שנמצאים שם אנשים ונשים דחופים זה בזה, שקשה להיזהר מנגיעה ודחיפה בנשים, אם מותר אז לנסוע בשעות אלו. הנה מצד נגיעה ודחיפה בנשים אין שום איסור, משום שאין זה דרך תאוה וחיבה… ולכן לא שייך לחוש מלנסוע בסאבווי בשעת הליכה לעבודה, אף שלא יכול להיזהר מנגיעה ודחיפה בנשים, שהנגיעה בלא מתכוון מחמת שאי אפשר לו להיזהר אין זה דרך תאווה וחיבה. כמו כן אין איסור מטעם זה לשבת אצל אישה, כשאין מקום אחר…" (שם ח"ב סימן י"ד).

הרב נחום רבינוביץ' בספרו "שיח נחום" (עמוד 180) עוסק בשאלה הכללית של עקרונות הפרדה בין נשים וגברים בחברה. הרב רבינוביץ' מעלה שיקול מעניין אשר איננו מחודש אבל יש בו עיקרון ליישום ההלכה בנושאים אלו בחברה המודרנית. לדעתו יש להביט על השאלה הכללית של הקשר בין המינים בחברה המודרנית.

רגישותם של בני אדם לדברים שונים מושפעת מהאווירה, מהנהלים ומארחות החיים המקובלים בחברה, והם שיוצרים תגובות שונות לתופעות דומות… יש נסיבות שבהן בחברה משותפת השפעת הגירויים עשויה לפחות… פירושו של דבר: בני אדם שחיים בחברה שאין בה תערובת כלל בין אנשים לנשים, לרוב סף הרגישות שלהם שונה לחלוטין מאלו שמורגלים וחשופים תמיד לחברה מעורבת…. המסקנה העולה היא שאי אפשר לקבוע הנחיות מוחלטות לכל המקרים".

נדמה שניתן למצוא מקור וסמך לגישה הסובייקטיבית ביחס לטבע האדם גם בדבריו של בעל הלבוש בנושא ישיבה מעורבת בסעודת נישואין: "ואין נזהרין עכשיו בזה, ואיפשר משום דעכשיו מורגלות הנשים הרבה בין האנשים ואין כאן הרהורי עבירה כל כך, דדמיין עלן כקאקי חיוורא (אווזים לבנים) מתוך רוב הרגלן ביננו וכיוון דדשו דשו".

מחמיר בכבוד הבריות

הרב יהודה הרצל הנקין אשר היה רב בניו יורק וכן רב אזורי באזור בית שאן הוסיף שיקול אחר הנוגע לחידוש איסורים מדעתנו: "אמנם כבודו יבין שזהו תלוי במציאות… אבל נתינת יד אינה בכוונה ליהנות וגם אינה אלא לרגע… וצריך ראיה לחדש איסורים אלא בעניינים שלא הזכירום הראשונים. ומה שכבודו כתב, שיש מנהג שלא לתת יד בוודאי גם אני נוהג כן, אבל מנהג לחוד ואיסור לחוד… וכן באשכנז נהגו לתת יד וישנם כמה וכמה תלמידי חכמים בכמה וכמה ארצות שמשיבים יד… ובודאי כבודו רשאי להחמיר על עצמו אבל לא להחמיר לאחרים בלי ראיה…." (שו"ת בני בנים חלק א, סימן ל"ט(.

ומה בכל זאת יעשו הרבנים שנמנעים מלחיצת יד לאישה, כאשר האישה שלפניהם מושיטה להם יד לשלום? בקרב הרבנים מצאתי כמה דרכים מעניינות בהתמודדות זו. יש רבנים שכאשר הם מתקרבים לאישה שאמורה לתת להם יד מיד פותחים בהסבר ומסבירים שמסיבות דתיות הם לא מושיטים יד לאישה. אחרים, עוד לפני שהאישה מושיטה להם יד מצמידים את הידיים זו לזו ומקרבים אותם לפנים כסגנון אמירת שלום במזרח. ויש המהדרין ואף קדים קידה בסגנון האנגלי הקדום כדי להביע את הכבוד וההוקרה שהם נותנים לאישה שלפניהם. ראיתי גם רבנים שמתעטשים כשהאישה ממולם מגישה להם יד לשלום, ואז מכסים את אפם עם ידיהם. לאחר מעשה זה כמובן האישה חוזרת בה מרצונה ללחוץ את ידו של הרב. יש רבנים שכאשר האישה מושיטה להם יד הם מתנצלים באופן מכובד ואף מסבירים כי אינם נוהגים לנגוע ב”דבר שלא שייך להם”. אינני בטוח שסגנון תשובה זה מובן למי שאינו דתי ואינו מבין את כל הרקע ההלכתי שיש בנושא זה, אבל לפחות יש ניסיון מסוים העשוי להסביר מדוע רב נוהג לכאורה בחוסר נימוס.

בין כה ובין כה, ראוי לחקוק בלבנו את דבריו של הרב אונטרמן אשר בשנות מלחמת עולם השנייה התגורר באנגליה ולחץ את ידה של אישה אשר הושיטה לו יד לשלום. שאלו אותו הכיצד, והוא השיב: “אני לא מקל בנגיעה, אלא מחמיר בכבוד הבריות”.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ג תמוז תשע"ד, 11.7.2014



בשפה אחרת –יולי 2014 |זאב שביידל

$
0
0

סקירת כתבי עת מן העולם

נפלאות התבונה

ממצאים ראשונים של מחקר חדשני חושפים קשר מוכח בין יצירתיות והפרעות נפשיות.
האשמה המרכזית: הגנטיקה

האם קיים קשר בין יצירתיות לאי־שפיות? ננסי אנדרסון, נוירולוגית אמריקנית ממוצא סקנדינבי, ביצעה מחקר בנושא ואת התוצאות הראשוניות פרסמה בכתבה נרחבת בירחון Atlantic.

ובכן, הקשר בין יצירתיות להפרעות נפשיות אינו טיעון חדש. כבר אריסטו טען ש“כל המצטיינים בתחומי הפילוסופיה, הפוליטיקה, השירה והאמנויות הם בעלי נטייה למלנכוליה (דיכאון)g. מאות שנים אחריו, פרנסיס גלטון, בן דודו של דרווין, היה הראשון לחקור את הצד התורשתי של הכישרון היצירתי. הממצאים שהעלה – כעשרים מוסיקאים מוכשרים במשפחת באך, שלושה סופרים במשפחת ברונטה ועוד – הובילו אותו לחשוב שקיים מרכיב גנטי חזק בתכונת היצירתיות.

מאז תחילת עבודתה האקדמית אנדרסן התעניינה בנושא וכך הגיעה לסדנת סופרים יוקרתית באוניברסיטת איובה, שם הכירה אנשי יצירה רבים מהשורה הראשונה. אחד מהם היה הסופר קורט וונגוט המנוח. ניתן להשתמש באישיותו ובהיסטוריה המשפחתית שלו כאילוסטרציה לשתי הטענות של אנדרסן – מרכיב גנטי משמעותי בהצטיינות היצירתית וקשר בינה לבין הפרעות נפשיות. נראה כי במשפחת וונגוט היצירתיות ומחלות הנפש חיזרו אחר אכסניה שלהן במשך שלושה דורות. אביו של וונגוט היה ארכיטקט דגול, אחיו הבכור ברנרד היה כימאי שרשם 28 פטנטים, בנו היה סופר ופסיכיאטר ושתי בנותיו אמניות. וונגוט עצמו סבל מדיכאון, אמו סבלה מדיכאון ובסופו של דבר שלחה יד בנפשה, ובנו הנזכר סבל מהפרעה דו קוטבית (מאניה דפרסיה) ואף כתב עליה את אחד הספרים המפורסמים בתחום, עדן אקספרס“. ובנוסף, כפי שהודה וונגוט עצמו, היו לנו במשפחה הפרעות אכילה, הפרעות נפשיות, התמכרויות לסמים ולאלכוהול, בעיות במערכות יחסים ועבודה ועוד“.

יצירתיות ומחלות הנפש. קורט וונגוט צילום: EPA

יצירתיות ומחלות הנפש. קורט וונגוט
צילום: EPA

נחזור לניסוי של אנדרסון. אנדרסון ערכה בתחילה ראיון היכרות מקיף עם משתתפי סדנת כתיבה, ראיון שכלל פרטים רבים על תולדות משפחותיהם ועל מצבם הרגשי. התגלה שכשמונים אחוזים (!) מהם סבלו מדיכאון או מהפרעה דו קוטבית. בתחילה אנדרסון התקשתה להבין מדוע סופרים מוכנים להשקיע מזמנם עבור מחקר של פסיכולוגית צעירה ובלתי ידועה, אך לאחר ההיכרות עִמם היא הבינה שהם פשוט שמחו להזדמנות לשוחח עם פסיכיאטר. ממצא זה תאם ממצאים אחרים על אודות בריאותם הנפשית של אמנים חשובים ברחבי העולם.

הבנו, אם כן, שגם יצירתיות וגם שיגעון הם דברים שרצים במשפחות מסוימות. אך כיצד זה עובר? גנטיקה פשוטה? מה גורם למה? כדי להשיב לשאלות אלו אנדרסון ערכה למושאי המחקר שלה סריקות מוח מקיפות בעזרת אמצעי הדמיה עכשוויים. המחקר עדיין נערך והממצאים עדיין נאספים, אך כבר ניתן לציין תופעה אחת בולטת. אנשים יצירתיים מצטיינים ביכולת יוצאת מן הכלל לחבר את הפעילות בין חלקיו השונים של המוח, ולהביט בדברים שגרתיים בצורה בלתי שגרתית, באופן שונה מהמבט הנפוץ. שתי תכונות בולטות נוספות של אנשים יצירתיים הן אוטודידקטיות ורב תחומיות. אוטודידקטיות היא ביטוי לחשדנות כלפי מערכות הוראה רשמיות ורצון לספוג את הידע לא דרך מסננת ממוסדת, ורב תחומיות היא עוד דוגמה לשאיפה לחבר בין תחומים שונים.

אגב, הדברים נכונים בנוגע לאנשי מחקר ופיתוח טכנולוגי באותה מידה שהם נכונים ביחס לאמנים וסופרים. אין זה מקרה, לדעתה של אנדרסון, ששלושת החדשנים הגדולים בתחום הווירטואלי – סטיב ג‘ובס, ביל גייטס ומרק צוקרברג – הודחו מהמכללה שבה למדו. בנוסף, רבים מהחדשנים באו מבתים שעודדו אותם להשקיע ולעבוד קשה על מנת להשיג את מטרתם (אז לא הכול גנטיקה!).

ייתכן כי דווקא אותה חדשנות מובילה לבעיות רגשיות של גאונים יצירתיים. לא פעם החברה לא מבינה את המבט שלהם. מה שבשבילם מובן מאליו לא מוכר לחברה, וכך אותם גאונים מפתחים תגובות נגד חברתיות ודיכאון בעקבות אי הקבלה החברתית שלהם. וכאן גם אורבת סכנה שנייה. היכולת לראות קשרים יצירתיים ויוצאי דופן לפעמים גורמת לראיית קשרים שלא קיימים. המתמטיקאי הדגול ג‘ון נאש, שסבל מסכיזופרניה (ותועד בספר ובסרט “נפלאות התבונה“), נשאל פעם כיצד אדם אינטליגנטי כמוהו יכול להאמין בתקשורת עם חוצנים. הוא השיב שהחלק במוחו שאחראי לתגליות המתמטיות הגאוניות שלו הוא גם החלק שמאמין בחוצנים. בסופו של דבר, מסתבר שהשאלה למי נקרא גאון ולמי מטורף תישאר תלויה במידה רבה במבחן התוצאה.

———————

בחזרה אל האימפריה הסובייטית

במצב הנוכחי לא נראה שיש מי שיכול לחסום את פוטין במסע הכיבושים שלו באוקראינה. פולין עלולה להיות הבאה בתור

מערכת היחסים המורכבת בין רוסיה, אוקראינה והמערב ממשיכה להעסיק את הפרשנים ברחבי העולם. רשימתו של חוקר המדיניות הפולני, סלאבומיר סירקובסקי, ברבעון הסוציאל־דמוקרטי Dissent, דנה שוב בנושא.

הכותב פותח בהצגת רקע כללי לניסיונותיה של המחשבה המערבית “להבין“ את רוסיה, לפני מלחמת העולם השנייה ובעיקר לאחריה. פעמים רבות היה נראה כאילו מודלים מוכרים של התפתחות מדינית, חברתית וכלכלית, המקובלים במערב, מפסיקים לעבוד ברגע שהם מגיעים לרוסיה. ניתנו לכך מספר הסברים, שניתן לחלק אותם באופן גס לשתי קטגוריות: תרבותי ואידיאולוגי. ההסבר התרבותי מדבר על קליטה של ענף נצרות מזרחי (פרובוסלבי) שסוחב איתו עומס גדול של מוטיבים פגאניים ושנים ארוכות של שלטון רודני ביזנטי ומונגולי; אך יש מי שתולה את ההיסטוריה הרוסית באידיאולוגיה המרקסיסטית שחדרה אליה, בהיעדר מסורת ליברלית מבוססת.

כך או כך, כבר תקופה ארוכה נראה שרוסיה תחת פוטין שוב מכריעה שלא לטובת הדמוקרטיה, כשלאחרונה היא אף פותחת במסע ל“איסוף חוזר“ של רסיסי האימפריה הסובייטית. הכותב מציין את התמיכה הגורפת שלה זכה פוטין ברוסיה בעקבות פלישתו לקרים, ואת הבוז כלפי קומץ אינטלקטואלים רוסים שניסו להסתייג מהפלישה. כעת נראה שפוטין מרגיש בטוח לגמרי ואין אף גורם משמעותי שיעצור בעדו. תוצאות משאל העם בקרים (98% בעד הסיפוח לרוסיה) היו, לדעתו של הכותב, מזויפות, ואף על פי כן כמעט ולא נשמעה ביקורת על כך ברחבי העולם.

ההתעלמות הבינלאומית ממעשיו של פוטין נובעת לדברי הכותב מאינטרסים שונים. 80% מהרווחים של הכלכלה הרוסית הם ממכירת מקורות אנרגיה, כשהאיחוד האירופי צורך יותר ממחצית מהם. מלבד התחום האנרגטי, הכלכלה הרוסית מזכירה מדינה נחשלת מהעולם השלישי. וישנם אינטרסים נוספים: אוליגרכים רוסים רבים מושקעים באנגליה, הספרדים מעוניינים בתיירים הרוסים ובקפריסין קיימות השקעות רוסיות רבות מהסוג שהשתיקה יפה להן. מדינות מזרח אירופה, כמו הונגריה, סלובקיה ובולגריה, תלויות לגמרי בחסדי הרוסים וארה“ב עסוקה מדי בדברים אחרים.

התעלמות בינלאומית ממעשיו. פוטין בחצי האי קרים, 2014                                             צילום: EPA

התעלמות בינלאומית ממעשיו. פוטין בחצי האי קרים, 2014                                             צילום: EPA

במצב כזה, אומר סירקובסקי, כל תומכי עצמאותה של אוקראינה צריכים להתאחד. כשהבית בסכנה, אין זה הזמן לחשב חשבונות של שמאל מול ימין. חבריו מהשמאל הפולני הביעו רתיעה מהסיסמה הלאומנית “תהילה לאוקראינה“, שהפכה לסמל של המחאה האחרונה שבה הודח הנשיא המושחת ינוקוביץ‘. אנשי הימין הלאומני שיתפו פעולה יחד עם כל הארגונים האחרים במחאה האוקראינית ועשו זאת בגבורה. כתוצאה מכך גם אין מקום כעת לדיון על שטחים הנתונים במחלוקת בין אוקראינה לפולין. נראה שהכותב מדגיש את העניין כי הוא נוטה לשער שאם כתוצאה מתאוות הסיפוח הרוסית אוקראינה תיקרע לכמה מדינות, פולין עלולה להיות הבאה בתור. לכן, ריבונותן של אוקראינה ושל פולין כרוכות יחד.

סימן מעודד לראייה כזו ניתן לראות בעובדה שכשהמנהיג החצי מטורף של הלאומנים הרוסים, ולדימיר ז‘ירינובסקי, פנה לפרלמנט הפולני בהצעה לחלק את אוקראינה בין רוסיה לפולין, עמיתיו הפולנים הפנו אותו לפסיכיאטר.

—————————-

הסוכנות שגילתה את "דוקטור ז'יוואגו"

סיפור הוצאתה לאור של הקלאסיקה הספרותית משלב בין האישיות הייחודית של היוצר הרוסי ובין האינטרסים של סוכנות המודיעין האמריקנית

ועוד קצת על היצירתיות והשלכותיה הבלתי צפויות. רשימתו של מייקל סקאמל ב־New York Review of Books מוקדשת להיסטוריה של אחד הספרים המיוחדים ביותר במאה העשרים – “דוקטור ז‘יוואגו“ מאת בוריס פסטרנק. ספר זה, למי שאינו יודע, הוא הספר היחיד שנמצא במוזיאון של הסי־איי־איי בווירג‘יניה, מוזיאון שלרוב איננו פתוח לקהל הרחב. ברשימתו, סקאמל סוקר שני ספרים חדשים שיצאו לאחרונה העוסקים בקורות הפרסום של הספר וגם בחלקו של הסי־איי־איי בנדון.

בוריס פסטרנק נחשב למשורר רוסי גאון בתקופה הסובייטית המוקדמת. על אף הכרתו כמשורר הוא חלם לכתוב רומן גדול ורחב יריעה, בדומה ל“מלחמה ושלום“ הנערץ עליו. הוא התחיל לכתוב את הרומן בשנות ה־30, אך השמיד את כתב היד כשהתחילה התקופה של הטיהורים הגדולים. בשלב מסוים הוא עצמו נכלל ברשימה של האנשים שהיו אמורים להיעצר, ורק אמירתו של סטלין “תשאירו את הרחפן הזה בשקט“ הצילה את חייו. לפסטרנק אכן יצא שם של אינטלקטואל שקצת יצא מהעולם הזה.

ב־1946 התחיל פסטרנק לכתוב את הרומן בשנית, כשהוא מעודד ממה שהיה נראה לו כתקופה קצרה של ליברליות אחרי המלחמה. אך הוא טעה. אולגה איבינסקיה, עורכת ספריו שהייתה גם למאהבת שלו, נעצרה ב־1949 ושוחררה לאחר מותו של סטלין ב־1953. פסטרנק סיים את הספר שנה לאחר מכן. בעלילה: סיפור חייו של רופא רוסי בשם יורי ז‘יוואגו, שמתרחש על רקע המהפכה הבולשביקית ומלחמת האזרחים. פסטרנק שלח את כתב היד לכתב העת הליברלי ביותר שהיה אז, ולאחר תקופה קיבל חוות דעת מפורטת משישה חברי מערכת מדוע ספרו הוא בגדר כתב פלסתר ארסי אנטי־סובייטי, ולכן דינו שלא להתפרסם.

חלם לכתוב רומן כמו "מלחמה ושלום". בוריס פסטרנק ציור: יורי פיסטב, 1967

חלם לכתוב רומן כמו "מלחמה ושלום". בוריס פסטרנק
ציור: יורי פיסטב, 1967

כאן הסיפור עלול היה להסתיים, אך פסטרנק החליט אחרת ובצעד יוצא דופן נענה לבקשתו של עיתונאי איטלקי קומוניסטי לפרסם את הרומן מחוץ לברית המועצות. פסטרנק נטל את הסיכון באופן מודע לגמרי, מתוך ידיעה שאחד מעמיתיו הסופרים הוצא להורג בדיוק על מעשה כזה בשנות ה־30. המפלגה הקומוניסטית האיטלקית הפעילה עליו לחץ כדי שיוציא לאור את הספר דרכה, אך פסטרנק היה נחוש לפרסם את הספר דווקא במערב. עותק אחד הוא הבריח למערב בעזרתו של ישעיהו ברלין ועוד כמה עותקים הפיץ בין מכרים מהגרים. הספר תורגם בתחילה לאיטלקית ולאחר מכן לשפות אחרות, כולל אנגלית. כמחצית שנה הוא כיכב ברשימת רבי המכר של “הניו יורק טיימס“ והיה ללהיט בינלאומי. זאת למרות שכמה מהסופרים הרוסים החשובים, ביניהם המשוררת הדגולה אחמטובה, לא התרשמו ממנו. אחמטובה קראה לספר “כישלונו של הגאון“.

אפילו פסטרנק עצמו הודה בליקויים גדולים באיכות הכתיבה של הרומן. אך כל זה נסוג בפני צו השעה – ספר שנאסר לפרסום בברית המועצות מתפרסם במערב. הייתה זו פרצה גדולה ראשונה במסך הברזל. בנקודה הזו בדיוק הגיעה ההתעניינות מצד הסי־איי־איי. אנשיו ביקשו לסייע בהפצתו של הספר לאחר שראו בו כלי רב ערך בתעמולה האנטי־סובייטית. הם מצאו מו“ל באירופה (כדי למלא את בקשתו של פסטרנק שהספר לא יתפרסם בארה“ב), סגרו איתו עסקה על הדפסה גדולה והבריחו את העותקים לברית המועצות בעזרתם של ימאים ומבקרים בתערוכות בינלאומיות.

ב־1958 זכה פסטרנק בפרס נובל לספרות, אך הוא ויתר עליו מהפחד שיגורש מברית המועצות. כעבור שנה נפטר. בשנת 1965 הפיק דיוויד לין סרט על פי הספר בכיכובו של עומר שריף.

כיום אנו יכולים להרשות לעצמנו לדון את “דוקטור ז‘יוואגו“ בהתאם לאיכותו הספרותית בלבד, אך בזמנו היה זה ספר שטלטל את אמות הסיפים, לאו דווקא בזכות איכותו הספרותית אלא בעיקר בזכות צירוף ייחודי בין אישיותו של המחבר ובין מערך הכוחות הבינלאומי. וכפי שפונקציונר אחד באיגוד הסופרים הסובייטי אמר בזמנו שהוא מגנה את הספר למרות שלא קרא אותו, היום אנו יכולים להעריך את הספר ואת אישיותו של הכותב גם אם לא התחברנו לקריאה עצמה.

————–

בחירה בין רע לרע

במי על יהודי אוקראינה לתמוך: בימין הקיצוני האנטישמי או ברוסיה הסובייטית? ניסיונם של יהודי פולין מלמד שעדיף להצטרף לאלו שתומכים בדמוקרטיה

ועוד קצת על אוקראינה, בהקשר יהודי. רשימתו ב־Jewish Review of Books של קונסטנטי גברט, מי שהיה פעיל שמאל בפולין הקומוניסטית וגם פעיל יהודי, עוסקת בכמה שאלות שמתגלגלות לפתחם של יהודים תושבי אוקראינה כיום.

היהודים באוקראינה שאינם מעוניינים לעלות לישראל עומדים בפני דילמה לא קלה. במי עליהם לתמוך – באוקראינה או ברוסיה? מצד אחד, תמיכה בסיפוח הרוסי עלולה לצבוע אותם בגוון נצחי של נאמנות כפולה ואף לעורר שנאה כלפיהם. הלא גם כך יש מי שתולה את שיתוף הפעולה של האוקראינים בזמן השואה בהשמדת היהודים בכך שרבים מהיהודים היו מעורבים במנגנון הקומוניסטי, שעשה שמות בעם האוקראיני בתקופת ההלאמה. האפשרות השנייה היא להזדהות עם הרוב האוקראיני, אך הבעיה היא שחלקו מזוהה עם הימין הקיצוני והאנטישמי. לא לחינם אוקראינה מוצגת בהסברה הרוסית כמדינה שבה עלתה לשלטון ממשלה פשיסטית ואנטישמית.

מעדיפים לחיות בארץ הדומה לפולין או לבלרוס? ילדים יהודים באוקראינה  צילום: EPA

מעדיפים לחיות בארץ הדומה לפולין או לבלרוס? ילדים יהודים באוקראינה
צילום: EPA

אז כיצד על יהודי אוקראינה לנהוג? בתור פעיל אופוזיציה אנטי קומוניסטית בשנות ה־80 בפולין, הכותב מספר כי הוא וחבריו היהודים עמדו בפני בעיה דומה. מצד אחד הם הזדהו עם המסר האנטי־קומוניסטי של תנועת האופוזיציה “סולידריות“. מצד שני, הגוון הקתולי־לאומני של התנועה טרד את מנוחתם. בסופו של דבר רובם החליטו לתמוך באופוזיציה והיום ניתן לראות את התוצאה. השנה פולין מציינת 25 שנה לשחרור מעול הקומוניזם. זו מדינה עם משטר דמוקרטי פרלמנטרי יציב, צמיחה כלכלית והשתלבות בוטחת במערב. יש אמנם גם מיעוט אנטישמי, אבל הוא תמיד היה ותמיד יהיה.

חלופה למצב הזה ניתן לראות בשכנתה המזרחית של פולין, הלא היא בלרוס. בלרוס נשלטת מזה עשרים שנה על ידי רודן חצי מטורף, המנהל דיקטטורה בסגנון סובייטי שבה פעילי אופוזיציה ועיתונאים נעלמים ואנשים עלולים להישלח לכלא בגלל השתתפות בהפגנה, גם אם היא “אילמת“ לגמרי. זוהי אם כן הבחירה האמיתית שעומדת בפני יהודי אוקראינה – האם הם מעדיפים לחיות בארץ הדומה יותר לפולין או לבלרוס?

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ז תמוז תשע"ד, 25.7.2014


עם אחד בכל הצבעים |אליהו בירנבוים

$
0
0

יהודים דומים במראם לשכניהם הגויים יותר מכפי שהם דומים לאחיהם מתפוצות אחרות. גנים זרים זרמו תמיד אל הגנום היהודי, ופוסקי ההלכה אף פעם לא נבהלו מכך

האם חשבתם פעם מדוע יהודים בתימן דומים בפניהם ובצבעם לתימנים, ויהודים המתגוררים בגיאורגיה 2,600 שנה דומים לבני העם הגיאורגי? מדוע ליהודים האשכנזים עור בהיר ועיניים כחולות וליהודי עדות המזרח עור שחום ושיער כהה?

בנסיעותיי סביב העולם אני בדרך כלל מרותק יותר לנוף האנושי, לקשת הצבעים וההבדלים שיש בין היהודים במקומות מושבם, מאשר לנוף הטבעי. אנו רגילים לכך שיהודים אימצו בכל מקום שהתגוררו בו במשך שנות הגלות את התרבות, האוכל, המנגינות ואף האופי של בני המקום. יהודי מרוקו אימצו את הקוסקוס מתושבי מרוקו ויהודי פולין קיבלו את השטריימל משכניהם הפולנים. באיטליה היהודים אוכלים פסטה איטלקית ולא גפילטע פיש, ונהנים מאוצרות התרבות והאמנות האיטלקית. במקסיקו היהודים אוכלים טורטייה, ובברזיל הם אוהדי כדורגל כבני המקום.

אולם מעבר להשפעות אלו, אנו עדים גם להבדל במראה החיצוני בין יהודים ממקומות שונים בעולם, וכאמור, לדמיון גדול לבני המקום. היהודים האתיופים היו דומים לבני סביבתם בדיוק כפי שמיעוטים יהודים אחרים היו דומים לבני סביבתם בתימן, בבוכרה או בפולין. ברור שיש לעם היהודי נקודת מוצא משותפת מבחינת אבות האומה וההיסטוריה, אבל עובדה היא שמראם החיצוני של היהודים מושפע במידה רבה מהמקום בעולם שבו גרו אבותיהם. לאורך ההיסטוריה נוצר עם אחד שחלק מבניו כהי עור ואחרים לבנים ותכולי עיניים.

השאלה הרלוונטית היא לא כיצד נראה יהודי, אלא מיהו יהודי. שבט אבודיה באוגנדה

השאלה הרלוונטית היא לא כיצד נראה יהודי, אלא מיהו יהודי. שבט אבודיה באוגנדה

לוקחים מאבני המקום

מצב זה מעורר שאלות רבות, הן בהגדרת העם היהודי הן באשר לגורמי השוני. האם העם היהודי מוגדר על פי היבטים אתניים או רוחניים? האם קיים מושג של גזע יהודי? האם יש קשר בין המראה החיצוני של יהודי לבין זהותו וייחוסו? האם למרות ההבדלים הבולטים בין יהודים מקצות תבל נשמר מקור גנטי משותף? כיצד בקבוצה אתנית סגורה לכאורה ובעלת קוד גנטי משותף אין מראה חיצוני דומה?

היסטוריונים וגנטיקאים ניסו להסביר את התופעה. מכלל התשובות שניתנו עולה כי הגיוון והשוני במראה החיצוני של יהודים הוא במידה מסוימת תוצאה של ערבוב עם האוכלוסיות המקומיות. כידוע, תופעת ההתבוללות ונישואי התערובת היא עתיקת יומין – מהנשים הנוכריות בתקופת עזרא ונחמיה ועד ימינו. גנים לא יהודיים חדרו אם כן לתוך הגנום של עדות ישראל מתקופה קדומה ועד היום. נראה שהעם היהודי הוא תוצר של מערכת איזונים בין שמירה על קהילה סגורה להתמזגות בקהילות זרות.

את התערובת הגנטית אפשרו בין היתר תופעות היסטוריות שחלקן מונצחות בהלכה. ראשית, היהדות פתוחה לגרים. בתקופת הבית השני הייתה תנועת התגיירות גדולה במיוחד. ידועה גם תופעה רחבה של החזקת עבדים ושפחות נוכרים, שחרורם וגיורם, שהייתה מצויה בחברה היהודית בארצות האסלאם בתקופת הגאונים וסמוך לאחריה. היו כאמור נישואי תערובת בחברות שונות ובתקופות שונות, והיו מעשי אונס של נשים יהודיות בידי נוכרים. האמונה שלכלל היהודים יש מוצא משפחתי אחד בלבד תהיה אפוא גישה תמימה ובלתי מתחשבת בנתונים היסטוריים וחברתיים.

שחורים מיוחשים

כידוע, היותו של אדם יהודי אינו נקבע בהלכה על פי סממנים חיצוניים אלא על פי חזקה ועל פי השתייכות למשפחה או קהילה יהודית. אולי משום כך איננו מוצאים התייחסות ברורה וישירה בדברי קדמונינו ובספרות הרבנית לשאלת ההבדלים הפיזיולוגיים בין יהודים על פני הגלובוס.

אצל כל הפוסקים אין צבע העור או מראה הפנים מהווים סימן ליהדותו של אדם. ובכל זאת, לעתים הקהילות לא הפנימו זאת בקלות. אפילו ראשוני עולי תימן, המוחזקים כיהודים מדורי דורות, נתקלו תחילה ביחס של ניכור מן הקהילה האשכנזית בירושלים.

כך מסופר באיגרת רבי שלום אלשיך משנת 1908: "אין איש ממקהלות ירושלים מכיר אותם שהם יהודים. גם כן לא היו מאמינים להם שהם מבני אברהם יצחק ויעקב, שגם הכרת פניהם וכל סימני יהדות עתה בהם… עם כל זה לא היו משלימים מהם למניין עשרה לקדיש וקדושה, ורוב עניותם ודלותם הייתה מנוולת אותם" (אברהם יערי, מסעות ארץ ישראל, עמ' 640). כמובן, לא ארכו הימים עד לקליטת יהודי תימן כיהודים לכל דבר בעיני כול.

הרב יעקב ספיר כתב בספרו "אבן ספיר" על יהודים בני קהילות הידועות כ“נידחי ישראל“, וזה לשונו: “והנה גם בארץ תימן, בקורדיסטאן ופרס (מלבד שבט הפלאשת אשר במדינת חבש אשר לדעתי גם המה מזרע בית ישראל) ישנם יהודים רבים הדומים בתוארם ותבניתם לאלה השחורים אשר במלבר [קוצ‘ין], ובני תימן הלא מוחזקים המה ליהודים היותר מיוחשים שבעולם ובכל זאת שחורים המה מעט“ (אבן ספיר, חלק ב‘ ס“ח).

גם הרב עוזיאל כתב בתשובה בנושא בני ישראל בהודו – “מעולם לא הרחיקו את מי שהוא מישראל מפני מראהו או צבע עורו שהוא דומה לגויים…“ (קובץ בני ישראל, תשכ“ב, עמ‘ כה). הרב משה פיינשטיין ציין בדבריו על היהודים באתיופיה כי “אין לדינא חילוק במה שהם שחורים“ (מכתב משנת תשמ“ד).

אל לנו לשכוח שכבר במשנה במסכת נגעים (ב, א) מוזכר שצבע עורם של בני ישראל משתנה ממקום למקום והוא בעל גוונים שונים: “בהרת עזה נראית בגרמני כהה, והכהה בכושי עזה, רבי ישמעאל אומר: בני ישראל הרי הן כאשכרוע (עץ בעל גוון חום) לא שחורים ולא לבנים אלא בינוניים“.

הנשיא לשעבר יצחק בן־צבי כתב על כך בספרו “נדחי ישראל“: “ממצאי האנתרופולוגיה הפיזית מראים, בניגוד לדעה העממית, שאין גזע יהודי… הדֶבק במדינה המתייהדת היה דת, לא הגזע ולא הלשון. ההתגיירות פתחה פתח רחב לכל הגזעים להסתפח לעדת ישראל“ (עמ‘ 68).

בעיני חכמי ישראל, השאלה הרלוונטית לא הייתה כיצד נראה יהודי אלא מיהו יהודי. כך ניתן לכלול בעם ישראל יהודים בעלי מראה שונה אבל בעלי אמונה אחת.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ו אב תשע"ד, 22.8.2014


הכוזרים, גרסת אוגנדה |אליהו בירנבוים

$
0
0

בכפר קטן בלב אוגנדה חי שבט האבאיודאיה, המקיים אורח חיים יהודי לכל דבר. סיפור פלאי על גילוי יהדות אפריקני

למרות שביקרתי בעבר מספר פעמים באפריקה, הביקור וההיכרות עם בני שבט האבאיודאיה באוגנדה היו מיוחדים במינם. פעמים רבות שמעתי על קבוצות המבקשות להתקרב ליהדות באפריקה ועל השבטים הטוענים שהם מצאצאי השבטים האבודים, כמו שבט האיבו בניגריה, שבט הלאמבה בזימבבואה, שבט הבאסה בקמרון ועוד. למרות שאני קרוב בלבי ובעשייתי לכל אדם המבקש להתקרב או לשוב ליהדות, לא אסתיר שהתגובה הראשונה כאשר שומעים על אנשים באפריקה הרוצים להיות יהודים היא מעט צינית וספקנית.

האמנם? מה קושר אותם ליהדות ולעם ישראל? שמא רוצים הם לעלות בהמוניהם? האם אינם יודעים שעם ישראל הוא עם נרדף ושנוא בין האומות עד ימינו אנו? ובכן, הדרך הטובה ביותר להכיר תופעות חברתיות ורוחניות היא לראותן עין בעין ולכן שמתי את פעמיי לעבר אוגנדה, אל מקורות עדת האבאיודאיה.

נחתנו באנטבה. כמובן, הצעד הראשון היה ביקור בשדה התעופה הישן שבו נעשתה פעולת החילוץ ההיסטורית של הישראלים החטופים בשנת 1976. מה שנותר כזיכרון לפעולה הצבאית ההיא הוא מגדל הפיקוח המצולק בחורים ובתחתיתו שלט זיכרון למבצע ולהרוגים.

משם המשכנו לנסוע בג'יפ כשמונה שעות לכיוון קניה עד שהגענו לכפר קטן בשם פוטי במחוז פאליסה. הכפר שוכן לצד הכביש המוביל מקמפלה למומבסה והוא אינו שונה במראהו הראשוני מאלפי כפרים הפזורים על פני אוגנדה. בכפר בתים פשוטים אשר חלקם בנויים מאבן ואחרים מחֵמר. אין בכפר מים זורמים או חשמל, אלא רק בורות מים וגנרטור שעובד מספר שעות ביום.

ייחודו של הכפר הוא בחלקו היהודי. במרכזו עומד בית כנסת בנוי, על חלונות הבתים מצוירים מגִני דוד ומנורות ובפתחי הבתים ישנן מזוזות. בני הכפר מהלכים עם כיפות גדולות לראשיהם והנשים חובשות כיסויי ראש. בצדו של הכפר יש מקווה טהרה עם מי מעיין, הכשר למהדרין. בני האבאיודאיה הם בהחלט תופעה מיוחדת על אדמת אוגנדה. שם השבט, אבאיודאיה, פירושו בשפת המקום “בני יהודה“, “יהודים“.

קיבלו על עצמם את הדת היהודית לאחר הבנה ולימוד מעמיק. חברי שבט האבאיודאיה

קיבלו על עצמם את הדת היהודית לאחר הבנה ולימוד מעמיק. חברי שבט האבאיודאיה

אחד היה קקנגולו

סיפורם של בני האבאיודאיה החל לפני כמאה שנה בתהליך של חיפוש רוחני ודתי. כיום הם רואים את עצמם יהודים גמורים וחיים כיהודים במדינה שבה היהדות אינה נחשבת דת מוכרת על ידי רוב האוכלוסייה. בני האבאיודאיה לא טוענים להיותם בעלי שורשים יהודיים ולא מספרים שמקורם בשבטים אבודים של עם ישראל, אלא שקיבלו על עצמם את הדת היהודית לאחר הבנה ולימוד מעמיק.

ראשיתו של השבט בדמות צבעונית של מנהיג רוחני בשם סמי קקנגולו (1870־1928). בסוף המאה ה־19 ותחילת המאה ה־20 אוגנדה הייתה מדינת חסות בריטית, ובדומה לאזורים אחרים שבהם הבריטים שלטו, גם לאוגנדה הגיעו מיסיונרים והמירו את דתם של תושבי המקום לנצרות. אחד המתנצרים היה סמי קקנגולו, והוא אימץ את הנצרות הפרוטסטנטית. קקנגולו היה איש צבא ידוע ומפורסם והבריטים אף מינו אותו למושל צבאי של מזרח אוגנדה. בשנת 1913 החליט קקנגולו להתפטר מתפקידיו הצבאיים ולהקדיש את עצמו לחיי אמונה ודת. ככל הנראה הוא חשב שהבריטים ימנו אותו כמלך באזור שהוא כבש, אבל לא כך אירע ולכן הוא עזב את הצבא הבריטי ואת הדת הנוצרית באכזבה וכעס.

קקנגולו החל בחיפושים דתיים, ואלה הובילו אותו במשך השנים ללימוד תנ"ך ולהכרה של היהדות. תחילה הוא אימץ דתות שונות אשר שילבו בין נצרות ליהדות וקירבו אותו לברית הישנה (כת הבאמאלכי) ואט אט הוא התרחק מהברית החדשה והנצרות. בשנת 1919 הקים קקנגולו כת בשם "קיבינה קיָה בַּאיוּדאיה אַבּסֶסיגה קַטוֹנְדה" – קהילת היהודים הבוטחים בא־לוהים. הצעד הבא היה לקיים בעצמו ובקרב בני משפחתו וקהילתו ברית מילה. הוא הכריז על עצמו ועל משפחתו כיהודים, למרות שעדיין שמר על מנהגים נוצרים מסוימים. מתוך חיבתו לתנ"ך הוא קרא לבניו בשמות תנ"כיים: יהודה, אברהם, ישראל, נמרוד, יונה ומרים.

באותו תקופה הגיע במקרה לכפרו של קקנגולו יהודי ירושלמי בשם יוסף (יוסוף בפי האבאיודאיה) שזהותו לא מוכרת וברורה עד היום. כאשר הוא גילה שקקנגולו ומשפחתו מתעניינים ביהדות הוא נשאר במקום ולימד את הקהילה. הוא החל ללמוד עם קקנגולו ועם זקני העדה עברית, וכן אמונה יהודית, מצוות, שחיטה, כשרות ועוד. יוסף, הסוחר הירושלמי, היה גורם מרכזי בחיזוק אמונתם היהודית של קקנגולו ובני קהילתו ולמעשה היה הקשר הראשון והיחיד בין השבט למסורת היהודית ולעם היהודי.

בשנת 1928 נפטר סמי קקנגולו, מייסד השבט היהודי. בשלב זה חיים כ־3,000 איש כיהודים על אדמת אוגנדה. במשך השנים התמעטה הקהילה של בני האבאיודאיה בגלל המשטר הפוליטי והרדיפות. בתקופת שלטונו של אידי אמין היו צריכים בני השבט להסתיר את דתם בעקבות הפחד ממנו. כיום בני האבאיודאיה מונים כ־1,000 איש בלבד. יש לרשותם בית כנסת מרכזי ובית ספר בכפר נאבוגויה וכן בתי כנסת נוספים בכפרים נמניוני, נסניי, מגאדה ופוטי (הקרובים למבאלה).

רובה של הקהילה עבר גיור קונסרבטיבי בשנת 2002. חלקם לא הסכימו לעבור גיור זה והם מעוניינים בגיור אורתודוקסי. בינתיים בני השבט ממשיכים לחפש את דרכם היהודית.

יהודי נולד

בביקורי הייתי במספר כפרים. אלו המבקשים להיות יהודים כהלכה חיים בעיקר בכפר פוטי. מעניין שגם בפינות רחוקות ונידחות כמו כפר זה באוגנדה בני השבט יודעים היטב את ההבדל בין קונסרבטיבים ואורתודוקסים. לתומי חשבתי שנושא כזה אינו מוכר וידוע באזור מרוחק כל כך.

המפגש עם בני הכפר היה מעניין וייחודי. השיחות על אמונה וחיפוש רוחני גם בחבל ארץ זה, המוקף ג‘ונגלים, קופים ובננות, הן בעלות כנות ועומק. התפילות שהתפללנו ביחד היו התפילות המסורתיות של העם היהודי בשפה העברית אולם בקצב ובמוזיקה אפריקניים. במרכז בית הכנסת נמצא ספר התורה של הכפר בתוך קופסה גדולה וכל קריאה בספר התורה מלווה בהתרגשות רבה. בני האבאיודאיה מנסים לשמור על כל מצוות היהדות גם הרחק מקהילות יהודיות ומתחתנים רק בתוך השבט.

מבחינתי התעוררות של היהדות על אדמת אוגנדה היא נס ופלא. בדרך כלל אנו סבורים שהיהדות מתעוררת במקום שבו יש יהודים, אולם באוגנדה לא היו יהודים כאשר בני האבאיודאיה גילו את יהדותם וגם היום יש מעט יהודים במדינה, רק כמה עשרות משפחות. שנית, מקורה של תופעה זו הוא במנהיג כריזמטי אחד. ללמדנו שלא צריך צבאות גדולים כדי לייסד אמונה או להפיץ אותה לציבור. אחד היה אברהם ולהבדיל אחד היה סמי קקנגולו, שניהם עשו מהפכות רוחניות, גילו את האמונה היהודית, עזבו דתות אחרות והצליחו ללמד את היהדות לחסידיהם. זהו כוחו של מנהיג. אבל במקרה זה, למקום המרוחק ולדמות הייחודית של המנהיג מצטרפת דמותו של יוסף הירושלמי, אשר הגיע לגמרי במקרה מירושלים לחבל ארץ זה והפך ל“אליהו הנביא“ של בני האבאיודאיה.

נדמה לי שבני האבאיודאיה החלו את דרכם כמבקשי יהדות ולא כמבקשי יהודים. התעניינותם ביהדות החלה ממניעים רוחניים, תיאולוגיים, תנ“כיים ודתיים, ללא כל סיבה חברתית או מתוך שיקולים של חיבור לעם היהודי או עלייה למדינת ישראל. יש בכך קטגוריה חדשה ההולכת ומתרחבת בעולם של “מבקשי יהדות“ – עמים, קבוצות ויחידים המגלים את דרכה ואמיתותה של היהדות ומבקשים לאמץ אותה כדתם וכדרכם הרוחנית.

“תוכנית אוגנדה“ המפורסמת שהוצעה על ידי שר המושבות הבריטי ג'וזף צ'מברליין להרצל וזכתה לדיונים ומאבקים חריפים בקונגרס הציוני השישי (1903) לא גרמה כידוע להקמת מדינה יהודית זמנית או קבועה על אדמת אוגנדה – אבל במקומה נולדו יהודים חדשים על אדמת אוגנדה. במקום מדינה יהודית נולד שבט יהודי באוגנדה. ללמדנו שכפי שאין אתר פנוי מיניה, אין מקום בעולם (כמעט) שאין בו יהודים ומבקשי יהדות.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', י"ז אלול תשע"ד, 12.9.2014


מתפללים יחד |אליהו בירנבוים

$
0
0

מדוע דווקא ביום כיפור מגיעים אלפי אנשים לבתי הכנסת? אצל יהודי הגלות התשובה ברורה: הרצון לשמור על הזהות היהודית

לפני מספר שנים סיפר לי ידידי הרב פנחס גולדשמיט, רבה הראשי של מוסקבה, סיפור נפלא על הקשר בין יהודים ליום הכיפורים. כך סיפר: "בשנה הראשונה שבה הגעתי למוסקבה, היו אלו שנות השמונים של המאה העשרים, שבהן רוסיה הייתה עדיין תחת השפעה קומוניסטית חזקה. יהודים לא הורשו להגיע לבתי כנסיות במשך השנה, רק אחת בשנה ביום הכיפורים. בשעת שחרית בית הכנסת היה כמעט ריק ורק יהודים בודדים ישבו בספסלים הישנים, אולם לקראת תפילת יזכור שמעתי המולה גדולה מחוץ לכותלי בית הכנסת ומאות ואף אלפי יהודים ביקשו לפקוד את בית הכנסת לתפילת יזכור לזכר יקיריהם שנפטרו.

"כאשר יצאתי לאולם הכניסה של בית הכנסת כדי ליהנות מהמחזה של יהודים העומדים בתור להיכנס לבית התפילה ולהתייחד עם בוראם, ראיתי מנהג שלא הכרתי מספרי מנהגים וגם לא מבתי כנסיות אחרים בעולם. בקדמת בית הכנסת ישבו זקני העדה, ראשי הקהל והגבאים לאורך שולחנות ארוכים. מולם השתרכו תורים ארוכים של גברים ונשים אשר ביקשו לרשום את שמות יקיריהם על פתקים כדי ששמם יוזכר בתפילת יזכור על ידי החזן. הגבאים רשמו את שמות קרובי המשפחה על פתקים ולאחר מכן כל האנשים והנשים עברו ליד קופות צדקה גדולות שהיו מונחות בפתח בית הכנסת וטמנו בהן את הרובלים שהיו בכיסם כצדקה הניתנת לעילוי נשמת הקרובים. כל הפעילות הזו התקיימה ביום כיפור, בעיצומו של יום ואפילו ביום כיפור שחל בשבת… היה צורך בעמל רב ובהשתדלות עצומה כדי לשנות את המנהג וכדי שהוא לא יהפוך לדין. רק לאחר מספר שנים הצלחתי לעקור מנהג זה מהקהל".

בובות מטריושקה של יהודים ביום כיפור, המוזיאון היהודי בפרנקפורט, גרמניה  צילום: אי.פי.איי

בובות מטריושקה של יהודים ביום כיפור, המוזיאון היהודי בפרנקפורט, גרמניה
צילום: אי.פי.איי

שימור זהות

אכן, 25 השעות של יום הכיפורים נחשבות בלִבם של יהודים רבים בתפוצות לא רק ליום הקדוש ביותר בלוח העברי, בבחינת "שבת שבתון", אלא ליום המכונן של החיים היהודיים והזהות היהודית. רבבות יהודים בתפוצות נוהרים בליל יום כיפור ל"כל נדרי" וביומו של חג לתפילת יזכור, ובצאת הצום לתפילת נעילה ולתקיעת השופר.

רבים מן היהודים הפוקדים את בית הכנסת בתפוצות ישראל ביום כיפור אינם דתיים. ללא צורך בקביעת קטגוריות של סוגי יהודים, ביום כיפור הכול באים לבית הכנסת ויושבים יחדיו. מהיהודי המסורתי ועד היהודי החילוני, מהיהודי שמגיע ברכב לבית הכנסת ביום כיפור עד היהודי המתבולל הנשוי לאישה לא יהודייה או אפילו נוצרית. גם יהודים שעובדים ביום כיפור (במיוחד אם לא התמזל מזלו של חג והוא נופל באמצע השבוע) יעשו הפסקה קצרה כדי להגיע לזמן מועט לתפילות המרכזיות. כולם באים לבית הכנסת, אבל מדוע? מה מביא יהודים שרחוקים מדת ומסורת לבית הכנסת? מדוע ביום כיפור הם באים ובחג הסוכות ובשמחת תורה לא? מדוע תפילת "כל נדרי", שהיא בעלת מילים ותוכן שאינם בעלי משמעות אישית ומלווה בניגון נוגה, היא אבן שואבת יותר מאשר הריקודים השמחים של שמחת תורה?

הגמרא במסכת ברכות (ח ע"א) אמנם אומרת "תפילת הציבור נשמעת תמיד, ואפילו היו בהם חוטאים אין הקדוש ברוך הוא מואס בתפילתם של רבים, לפיכך צריך אדם לשתף עצמו עם הציבור ולא יתפלל יחיד … בשאר ימות השנה אמרו, על אחת כמה וכמה ביום הכיפורים" – אבל נדמה שרוב רובם של היהודים המגיעים ביום כיפור לבתי הכנסת בתפוצות לא באים להתפלל, אלא לשתף את עצמם עם הציבור. יש הבאים כדי לשמר את הזהות היהודית שלהם לפחות אחת בשנה, אחרים משום נוסטלגיה שכן אבותיהם באו לבית הכנסת. יש המחפשים שייכות ויש המחפשים משמעות, אולם המציאות היא שיהודים בוחרים להגיע לתפילה זו לבית הכנסת יותר מכל מועד אחר או כל תפילה אחרת.

פעמים שההגעה לבית הכנסת היא לא בגלל העבר המשפחתי אלא בגלל הרצון לעתיד יהודי במשפחה. בעולם פוסט מודרני אין אמיתות ברורות ואין ביטחון ביחס לאמונות ודעות בעתיד, ולכן השתתפות בתפילת יום כיפור מהווה עוד גורם וסיבה לשמירת היהדות בדורות העתיד.

ביקור לשעה

אחד המאפיינים של הקיום היהודי המודרני הוא תחושת הבדידות. חלק מהיהודים חיים במסגרת קהילה ואילו אחרים מנותקים ממנה. כך או כך, היהודי בתפוצות חש את עצמו בודד, לבד. מצוקתו של היהודי היא מצוקת הבדידות וזו כמובן מקרינה גם על מצוקת הזהות האישית והיהודית. ביום כיפור היחיד מבקש להיות חלק, להרגיש שייכות, לחזק את הזהות האישית שלו על ידי הקולקטיב היהודי. האדם היהודי מבקש להיות בתוך קהל ועדה גם אם הוא איננו מתפלל.

כאשר שימשתי ברבנות בקהילה היהודית במונטבידאו שבאורוגוואי תמהתי מדי שנה על מראה עיניי ביום כיפור. התפילה החלה בשעה 9:30 בבוקר ובקושי היה מניין, עד קריאת התורה הגיעו כמה עשרות מתפללים, אולם בתום ההפטרה, כאשר החל הזמן המקודש של תפילת יזכור, בית הכנסת התמלא מפה לפה בגברים ונשים. יותר מ־2,000 איש התקבצו ובאו בשעות השיא של התפילה ועמדו לאורך כותלי בית הכנסת והמעברים. נכון שאנשים אלו לא באו להתפלל, נכון שלא נכחו במשך כל שעות התפילה ובסך הכול היו כשעה בערב החג וכשעה בסיומו של יום, אבל הם באו ביום כיפור לבית הכנסת מתוך רצון אישי להתחבר ליהדות ומתוך בחירה.

עם זאת, יש להעמיד את הגעתם של יהודים רבים ביום כיפור לבית הכנסת בפרופורציה. במחקר שנערך לאחרונה בקהילות היהודיות באירופה התברר שאמנם ביום כיפור מגיעים לבתי הכנסת כחצי מיליון יהודים, לעומת רבע מיליון בכל שבת, אך לעומתם כ־70 אחוזים מיהודי אירופה לא ילכו לבית הכנסת אפילו ביום הכיפורים. בשנה שעברה התפרסם מחקר על הגעתם של יהודי קנדה לבית הכנסת ביום הקדוש. מתוך כ־180,000 יהודי קנדה, רק 39,000 פוקדים את בתי הכנסיות (של כל הזרמים). בכל קהילה שאני מגיע אליה בעולם, אני מקפיד תמיד לשאול מה מספר היהודים במדינה וכמה מהם מגיעים ליום כיפור אפילו לשעה אחת בלבד. התשובות בדרך כלל מוכיחות שאפילו מחצית מיהודי המקום לא באים לבית הכנסת ביום כיפור.

נדמה לי שאחד מתחומי האחריות של רבנים בתפוצות וגם במדינת ישראל הוא להבין מדוע יש יהודיים לא דתיים שבאים ביום כיפור לבית הכנסת ומדוע יהודים אחרים לא מגיעים לפתחו. רק אם נשכיל להבין ולכבד את השקפתם ותחושתם נוכל להבין מהי הדרך הטובה והנכונה לפתוח מסילות לבית הכנסת וליהדות.

בשעה שהציבור מתפלל

על הקשר המיוחד שיש בין היהודי, ואף המרוחק ביותר, ליום הכיפורים ניתן ללמוד מהסיפור הבא אשר בא לפתחי כאשר ביקרתי בקהילה היהודית באלכסנדריה במצרים לפני מספר שנים. לפני הגעתי למצרים שמעתי סיפור נפלא על אישה בשם קלר מזרחי, אשר בהיותה בת 12 נחטפה על ידי אדם מוסלמי שהודיע להוריה שהוא מתחתן עמה בניגוד לרצונה ורצונם (מנהג מקובל בארצות המזרח). קלר מזרחי התאסלמה בניגוד לרצונה, החליפה את שמה לחגה בטה ונישאה לאותו מוסלמי בהיותה ילדה. בעלה של קלר נפטר לפני מספר שנים, לאחר שבעים שנה של חיים משותפים. במשך שנים ארוכות אלו האישה שמרה על יהדותה בלבה וכל השנים הקפידה לצום ביום כיפור למרות שלא באה לבית הכנסת כדי שלא יגלו את אמונתה האמיתית. כך חיה גברת מזרחי כאנוסה לכל דבר מאז נישאה לבעלה. גם בנותיה היהודיות על פי ההלכה התחתנו עם מוסלמים והן אפילו לא חושדות בדם היהודי הזורם בעורקן.

כאשר הגעתי לאלכסנדריה ניסיתי בכל מאודי לבקר את גברת מזרחי באופן אישי, אולם היא נבהלה וטענה שאם יהודי בעל זקן יבוא לבקרה בשכונה המוסלמית שבה היא גרה כולם ידעו שיש לה קשר ליהדות ובכך תהיה סכנה גדולה לשנינו. גם ניסיונותיי להציע שאבוא לבקרה מחופש לרופא או לבעל מלאכה אחר לא הועילו ולא הצלחתי להגיע לביתה.

בשיחתנו הטלפונית ניסיתי להבין מדוע וכיצד היא החליטה לשוב לאמונתה היהודית לאחר 70 שנה שבהן חיה חיים מוסלמיים. לשאלתי מדוע החליטה לשוב ליהדות היא השיבה: "מעולם לא עזבתי את היהדות ואת האמונה באלוהי ישראל". שבתי ושאלתי במה באה לידי ביטוי חזרתה ליהדות, שהרי שכניה חושבים שהיא ממשיכה להיות מוסלמית, והיא הסבירה לי שהיא מתפללת ביום כיפור. שמחתי על דבריה ושאלתי: אם כן את באה לבית הכנסת ביום כיפור? לשאלתי זו השיבה גברת מזרחי בתשובה נפלאה: "לא, כבוד הרב, אני לא הולכת לבית הכנסת ביום כיפור, שמא שכניי ידעו שאני יהודייה… אני בודקת עם נשיא בית הכנסת מתי הציבור מתפלל… ובשעה שהציבור מתפלל בבית הכנסת בכיפור אני מתפללת בביתי ביחד עם הציבור. כך אני לא מרגישה לבד ביום כיפור, זו תפילתי וזו דרכי חזרה לאמונת ישראל".

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ט' תשרי תשע"ה, 3.10.2014


מכורים לחומוס הרוחני |רחלי ריף  

$
0
0

נוכח סכנת היעלמות העם היהודי בתפוצות, הרב שלמה ריסקין פותח ביוזמה להקמת בתים יהודיים־ציוניים בעולם. את הדגלים הראשונים הוא תוקע במקסיקו, בגרמניה, בניו יורק ובקייב. מסע אל הקהילות היהודיות בקייב שאחרי המהפכה

הימים ימי טרום ראש השנה, ואני מצטרפת לרב שלמה ריסקין, לרב אליהו בירנבוים וליגאל קליין לנסיעה לסוף שבוע בקייב, שם ייפתח בית אור תורה סטון. כמעט חמש לפנות בוקר, ואני פוגשת אותם לאחר שישנו שנת לילה בלובי צדדי בשדה. "הרב אליהו בקיא בנבכי שדה התעופה. אני רגיל לישון רק ארבע שעות בלילה, ובזכותו ישנתי הרבה יותר", אומר הרב ריסקין בחיוך.

מאוחר יותר יברך הדייל הראשי את הרב בירנבוים בברכת מזל טוב ליום הולדתו שחל באותו היום. נראה שכך מתייחסים לנוסעים מתמידים. כשאני שואלת את הרב בירנבוים – ראש מכון שטראוס־עמיאל להכשרת רבני קהילות יהודיות ברחבי העולם ורב עמותת "שבי ישראל" הפועלת להשבת נידחי ישראל – איך המשפחה מקבלת את נסיעותיו הרבות ("בערך פעם בשבוע אני נמצא בקהילה יהודית בעולם"), הוא עונה שזה לא פשוט, אבל הם שותפים לרעיון ותומכים לאורך כל הדרך. ואז ממשיך בצחוק: "אני אומר לאשתי – בסדר, אני נוסע הרבה, אבל לא כמו הרב ריסקין. ואני בטוח שהרב ריסקין אומר לאשתו – בסדר, אני נוסע הרבה, אבל לא כמו הרב בירנבוים".

לרב שלמה ריסקין, רבה של אפרת, יש סיבה לחגוג. השנה מציינת רשת מוסדות אור תורה סטון, שאותה ייסד ושבראשה הוא עומד, שלושים שנים לקיומה. שלושים שנים של פעילות ענפה, הכוללת הקמת מוסדות חינוך בארץ ובעולם, פרויקטים חברתיים ופעילות למען יהודי התפוצות. עכשיו הם מסמנים את היעד הבא – בתי אור תורה בעולם.

"בשלב ראשון ייפתחו בתים במקסיקו, בניו יורק, בגרמניה ובקייב, כשהמטרה היא לחבור לכוחות הקיימים שם ויחד להעצים את הפעילות ולהגיע ליהודים לא משויכים", מסביר יגאל קליין, רכז בתי אור תורה בעולם. "רוב יהודי התפוצות לא משויכים. לא לקהילה, לא לבית כנסת. הם בקושי יודעים שהם יהודים ומה זה אומר. קיימת סכנה מוחשית מאוד של היעלמות העם היהודי. כמו בארץ, גם בחו"ל רוב האנשים שמגיעים לבית הכנסת או לפעילות בקהילה מרגישים קשר עמוק למסורת וליהדות. אנחנו מנסים לפרוץ את הגבולות האלו, להביא את אלו שלא מרגישים קשר ולהכניסם לקהילה. לתת להם ערכים יהודיים וציוניים. לא לוותר על אף אחד".

מספר העולים היהודים מאוקראינה לישראל גדל פי שלושה. משתתפי השבת  צילום: אלישע חנקין

מספר העולים היהודים מאוקראינה לישראל גדל פי שלושה. משתתפי השבת
צילום: אלישע חנקין

דף בית ישראלי

נחתנו באוקראינה, ואנחנו נוסעים לבית הכנסת גליצקי שבקייב, שם יפעל בית אור תורה החדש בשיתוף עם המדרשה הציונית, מרכז חינוכי להעמקת הזהות היהודית ציונית שפועל שם למעלה מעשור. "ב־1927 הקומוניסטים החרימו את בית הכנסת, שקם על־ידי קהילת יוצאי גליציה ב־1909, והפכו אותו למוסך של רכבות", מספר שלמה נאמן, ראש המדרשה הציונית, יליד בירוביג'ן דובר רוסית המצוי בכל מה שקורה באוקראינה. "בשנת 2001 קיבלנו אישור מראש ממשלת אוקראינה להעברת בית הכנסת חזרה לקהילה היהודית. כשהגענו ראינו שאולם בית הכנסת הפך לחדר האוכל של הפועלים. בהתחלה הם עדיין היו כאן. היה חורף, השבת נכנסה בארבע, ויום העבודה מסתיים בחמש. תארי לך, הגענו לכאן לתפילת ערב שבת, ומסביב טבחים עובדים, פועלים אוכלים חזיר. אנחנו בצד, שרים לכו נרננה, את ארון הקודש שמנו בנישה קטנה וסגרנו עם בד, והם יושבים ואוכלים.

"כך היינו מגיעים בכל שבת, עד שהפועלים הועברו והתחיל תהליך השיפוץ והשחזור. ב־2003 המדרשה נפתחה, בתחילה בתמיכת הסוכנות, ומ־2008 אנחנו פועלים עצמאית. הקמנו מערכת של מחנות קיץ בשם 'תכלת' ליהודים מכלל מדינות ברית המועצות לשעבר, ובית ספר למדריכים שנקרא 'חילזון'. יש לנו מאות רבות של בוגרים והרבה מהם עולים לארץ. זו הקהילה היחידה ובית הכנסת היחיד בברית המועצות שהם ציונים דתיים".

אני שואלת את נאמן כמה יהודים יש בקייב, ומתברר שהתשובה לא כל כך פשוטה. "בין חמישים למאה אלף. תלוי איך מגדירים יהודי ואיך סופרים. במפקד האוכלוסין כשלושים אלף ציינו שהם יהודים, אבל באוקראינה ההגדרה היא אבהית, ומי שאמא שלו יהודייה יכול לומר בתמימות שהוא אינו יהודי, ויש גם כאלו שמסתירים את יהדותם. יש שיטות דמוגרפיות שונות לגבי המספר שבו מכפילים את המספר הגרעיני הנטען במפקדי האוכלוסין במקומות האלו".

גם את מספר היהודים שמגיעים לפעילויות המדרשה קשה לו להגדיר. "אנחנו לא קהילה במובן הרגיל של המילה, אז קשה לומר. מתחנכים אצלנו כמה מאות יהודים, אולי אלף, במעגלים שונים. אבל אנחנו תמיד במגמה שהמספרים יצטמצמו והחברים יעלו לארץ. חשוב לומר שאנחנו מרכז חינוכי. אנחנו לא מספקים שירותי דת, כמו חב"ד למשל, והעניין שלנו הוא לא המניין בבית כנסת. יש מניין בשבת, אבל זו לא הנקודה. יש מספיק בתי כנסת אחרים בקייב שאליהם יכולים ללכת מי שרוצים להתפלל.

"צריך להבין שאין כאן מציאות של יהודים שגרים בשכונה אחת. ברוב העולם הפעילות מתבצעת במרכז יהודי היסטורי שבו היהודים יושבים. כאן אין סביבה גיאוגרפית, היהודים פרושים על פני העיר הגדולה בשכבה מאוד דקה. אם יהודי רוצה לחנך את ילדיו בבית ספר יהודי זה יכול לדרוש נסיעה של שעה וחצי לכל כיוון. צריך לדאוג להסעות. הפעילויות בשבתות הן בכלל בעיה. הגיאוגרפיה כאן היא שאלה מאוד מהותית והיא משהו שאנחנו דנים בו כל הזמן".

מה כוללות הפעילויות שלכם?

"המדרשה מחזיקה שליח, הרב מיכאל רוזנפלד, והפעילויות מתרכזות בעיקר סביב שיעורים ופעילויות חברתיות; שבתות משותפות, הרבה אקטואליה, אירועי תרבות, דף פייסבוק משותף, מחנות קיץ. הכול בכיוון של חינוך להזדהות עם המדינה ועלייה למדינה. כמובן שיש יהודים שנשארים, ונשארים סביבנו, והרעיון הוא שגם אצלם דף הבית במחשב יהיה דף חדשות ישראלי, שהם יתעניינו בו יותר מהחדשות המקומיות. אנחנו לא עובדים לפי חוק השבות, שלפיו כל מי שמגיע ואומר שהוא יהודי אומרים לו לעלות למטוס. אנחנו רוצים שהאדם יגיע לארץ בהכרה מלאה. הכרה מלאה זו זהות יהודית ציונית, ואותה אנחנו רוצים לתת גם למי שבוחר להישאר כאן. שיהיה מכור לחומוס, במובן הרוחני של המילה".

איך עושים את זה?

"יש מיליון שיטות ואין שיטה. כשלאדם אובדת הזהות שלו – זה עניין פרטי. אך עַם שהזהות אבדה לו – זה הרבה פעמים חסר סיכוי. אנחנו לא מסתכלים על זה ממש ככה, כי נצח ישראל לא ישקר, אבל יש כאן, באוקראינה, עם שהזהות אבדה לו. מגיע אדם שסבתא שלו יהודייה, והוא מאה אחוז יהודי לפי ההלכה ואפס אחוז יהודי לפי הזהות שלו. אז זה לא שאני רוצה לשחזר אצלו את היהודי, אלא בכלל להסביר לו מה זה יהודי. הם חיים במדינה ללא זהות, זו המורשת הסובייטית. אז עכשיו, במלחמה נגד רוסיה, מתעוררים רגשי לאומנות, אבל זה מורכב. בסופו של דבר אנחנו מאמינים שלכל אחד יש כוחות. יש כאן גחלת קטנה, שאם תשפוך עליה בנזין היא תכבה, כי היא קטנה מדי, אבל אם תפעל בזהירות ותטפטף רק טיפה של בנזין, היא תמשיך לבעור ותגדל".

ישנים על הרצפה

במתחם בית הכנסת בקייב אני פוגשת את הרבנית דינה וישצקי, שליחת חב"ד בדונצק שברחה, כמו רבים מבני קהילתה, מפני הקרבות בעיר המזרחית. המהומות, שהחלו בתחילת 2014 והביאו לקרבות בין הפלג הפרו רוסי ללוחמי העצמאות האוקראינים ולהדחתו של הנשיא ינוקוביץ', לא שוככות בחלק המזרחי של אוקראינה גם בימים אלו.

"לפני כחודש חתמו על הפסקת אש, אבל בפועל המצב לא השתנה – עדיין יש יריות ברחובות, ומאוד מסוכן", אומרת הרבנית דינה. "דונצק וערים אחרות במזרח אוקראינה קרובות לרוסיה, והרבה מהתושבים בהן מחזיקים בדעות פרו רוסיות. הכוחות הבדלניים, הפרו רוסיים, לא מוותרים. רק לפני כמה ימים ידיד קרוב של הקהילה שלנו עבר במקרה באזור של ירי, נפצע ונותח. הוא עדיין מאושפז. ידיד אחר נרצח בחודש שעבר.

"כשהחלו הקרבות אנשים ארזו את הדברים ונסעו. הרבה הגיעו לקייב, כאן המצב כרגע רגוע, יש שנסעו לעיירות נופש או לערים אחרות במדינה, ויש שעזבו למדינות אחרות או עלו לארץ. הרב יחיאל אקשטיין למשל, מהקרן לידידות, עוזר מאוד לפליטים ועושה עבודת קודש. אבל להרבה אנשים נגמר הכסף אחרי כמה חודשים מחוץ לביתם וללא עבודה, והם נאלצים לחזור. מי שיכול להרשות לעצמו מבחינה כלכלית לא חוזר.

"אי אפשר לדעת מה יקרה מחר. קשה מאוד לשמוע את הסיפורים של כולם. תביני, אלו אנשים מסודרים. יש כאלו שרק השקיעו בדירה או בעסק, כי מי חלם שיקרה דבר כזה, ונאלצו לעזוב הכול. אישה אחת שברחה לדירה של הבת שלה בחרקוב סיפרה לי שהם שישה נפשות בדירה והיא ישנה על הרצפה. נקרע הלב. הקהילה שלנו – במאגר הקהילה מנינו חמשת אלפים בתי אב מכל המעגלים – הייתה קהילה יפהפייה, והיא התפרקה".

היהודים לוקחים צד?

"יש יהודים פרו רוסים, יש פרו אוקראינים ויש שלא נוקטים עמדה. מי שרואה טלוויזיה רוסית נהיה פרו רוסי, מי שרואה טלוויזיה אוקראינית נהיה פרו אוקראיני. כמו בישראל, אנשים מוטים לפי התקשורת והסביבה".

וודקה עם פלפל חריף

וודקה עם דבש ופלפל חריף. זה המשקה שנפתח בחגיגיות בטקס הפתיחה של בית אור תורה סטון. בשביל שלושה יהודים לא צריך יותר מזה כדי לפלפל פלפולים ולדרוש איזה וורט, וטוב אם יהיה כזה שקרוב ללִבם – סביב יהדות התפוצות. "הגלות היא דבש ופלפל", אומר שלמה נאמן לאחר הרמת לחיים. "היכן שיש יהודים יש דבש, אבל אסור לשכוח שתמיד יהיה גם הפלפל, הכאב על החיים בגלות".

הרב אליהו בירנבוים לא מסכים לגישה. "ודאי שהמקום הטבעי עבור כל יהודי הוא ארץ ישראל, אבל צריכים לעבוד עם היהודים בגולה מתוך גישה חיובית, לחפש את המשמעות והרלוונטיות בחיים היהודיים שלהם. לא לבקר אותם על מה שאין, אלא לעודד אותם על מה שיש. גישת הפלפל טומנת בחובה את הגישה ההיסטורית, והיא מסוכנת. היא תוקעת בהיסטוריה.

"ראו את יהדות ארצות הברית. הזהות שלהם התבססה על השואה ועל 'Let My People Go‘ – שחרור האחים הכלואים בברית המועצות לשעבר. זה מה שנתן להם שייכות, אבל היום זה נגמר – השואה מתרחקת, דור הניצולים הולך ונעלם, ושחרור יהודי ברית המועצות הוא כבר לא אישיו. על מה הזהות מבוססת עכשיו? היא הייתה בנויה על דע מאין באת, ולא על לאן אתה הולך. הם לא בנו יהדות עתידית. צריך לעבוד מתוך הדבש, לבסס את הזהות היהודית מתוך ראייה חיובית עכשווית ועתידית“.

“בשפה הרוסית, בכל פעם שמתייחסים לעם היהודי אומרים ‘העם שבע הסבל‘. זה הביטוי. גם גויים וגם יהודים אומרים כך“, אומר נאמן. “התפיסה היא שאנחנו הנציגים של הסבל עלי אדמות. העבודה שלנו כאן היא ‘להיכנס‘ בהגדרה הזו – אנחנו עם של בני נביאים, אנחנו עם של גאולה“. “עזוב את זה“, מעיר בירנבוים, “אנחנו עם של פרסי נובל!“. “אבל אי אפשר להגיד לאן אתה הולך בלי לומר מאין באת“, ממשיך נאמן. “זו השפה כאן. זו המציאות, ואם לא תדבר בשפתם לא תהיה שייך אליהם. אז מאין באת זו הרימה והתולעה, אבל לאן אתה הולך – זו הגאווה הלאומית. של לקום, לבנות ולהיבנות. גם בירושלים אני אומר שיש יהדות של יד ושם ויש יהדות של הר המורייה. כל מבקר רשמי שמגיע לארץ חייב לבקר ביד ושם, כדי לראות את הטרגדיה, את המוות. אני הייתי מביא אותו להר המורייה – המקום שבו באמת נולד עם ישראל“.

“בגולה אנחנו מוכרחים ללמד שהיהדות בחוץ לארץ היא שברירית, שהיהדות המושלמת היא דווקא בארץ ישראל“, אומר הרב שלמה ריסקין. “לכן בכל הדורות אמרנו ‘לשנה הבאה בירושלים‘. נורא חשוב שיבינו שבגלות יש פלפל, ואפילו הגלות הכי מתוקה, כמו באמריקה למשל, עדיין יש בה פלפל. שלא יחשבו שהמקום שבו הם נמצאים הוא המושלם. זו הייתה הבעיה בגרמניה. בארץ, למרות שנתקלים גם בה בפלפל כל הזמן, אני מאמין שלעתיד לבוא יהיה רק דבש, ארץ זבת חלב ודבש. אבל כל זמן שאני בקייב“, הוא צוחק, “אני רוצה לשתות וודקה עם דבש ופלפל“.

אותו פלפל מתבטא גם בקושי הגדול שאיתו מתמודדת יהדות התפוצות – ההתבוללות ונישואי התערובת. “עתידו של העם היהודי לא מובטח“, אומר הרב בירנבוים. “לא אלמן ישראל, אבל אנחנו רואים את הקשיים שיש בחיים היהודיים בחו“ל. נישואי תערובת הם כאשר אדם יהודי מתחתן עם לא יהודי, אך יש גם תהליך התבוללות – איבוד הזהות היהודית והתרחקות מהמסורת ומהתרבות. כדי לשמור על עתיד העם היהודי נדרשים חזון, חשיבה ויצירתיות, ובכל מקום בעולם השיטה היא אחרת“.

איך מתמודדים עם נישואי התערובת וההתבוללות?

"על פי רוב בתי הכנסת האורתודוקסיים בחו"ל לא ידידותיים לאלו שחושבים על נישואי תערובת או לאלו שכבר נמצאים בתוכם", אומר הרב ריסקין. "אנחנו מאבדים הרבה יהודים בגלל זה. אז במקום לאבד את היהודי אנו רוצים לרכוש את הלא יהודי, כי אנחנו חושבים שליהדות יש מסר חשוב לכל אחד ואחד. אנחנו רוצים ששני בני הזוג יהיו יהודים מסורים למסורת וחלק מעם ישראל. הדרך הטובה ביותר היא ליצור בתי אור תורה שאינם שיפוטיים, שמוכנים לקבל כל יהודי באשר הוא, ולהיות ידידותיים גם לחלק הלא יהודי במשפחה. על ידי גיור ידידותי אך הלכתי, על ידי חינוך ועל ידי הרבה חום ואהבה נוכל לא לאבד את היהודים אלא לקרב אותם".

הצעירים עם אוקראינה

אנו יוצאים לסיור ברחובות קייב, ומבקרים בבית הכנסת ברוצקי של קהילת חב"ד בעיר, בבית הכנסת בפודול השייך לקהילת קרלין, וגם בכיכר מאדן, הכיכר המרכזית בקייב, שאך לפני כמה חודשים הייתה מוקד הקרבות והמהפכה. על פני השטח הכול נראה רגוע. מזג האוויר שמשי ונעים, אנשים רבים מסתובבים ברחובות. העיר משובצת בבנייה אופיינית מימי הצאר ובבנייה מונומנטלית מימי סטלין ("בבניין כזה כל אפרת נכנסת", אומר הרב בירנבוים לרב ריסקין על בניין דירות עצום בדרך, "אם אתה רוצה להחליף ולהיות רב של בניין אתה יכול").

פה ושם אני מבחינה בסימנים למצב הלא פשוט שאוקראינה נמצאת בו. לאורך הרחוב הראשי של קייב פרושים שלטים לאומניים. על בניין גדול בכיכר מאדן מוצב דגל אוקראינה ענק. "הדגל מכסה את הבניין השרוף. ממש כאן עמדו הצלפים וירו על המפגינים שרצו לעברם", מצביע נאמן על הגגות בכיכר, "בערך מאה נהרגו". אישה במדים אוקראיניים מבקשת מאיתנו תרומה בשביל תושבי מזרח המדינה. לידנו תקוע צלב לזכר אחד הנספים. על בניין קיר בדרך חזרה תלוי שלט באנגלית: "עצרו את רוסיה".

"המהפכה השפיעה על היהודים באוקראינה בכמה מישורים", אומר לי שלמה נאמן. "קודם כול, תחושת הביטחון התערערה. בעשרים השנים האחרונות היהודים כאן תכננו את המהלכים העתידיים שלהם לפי החלטות שלא קשורות בסביבה, כי הסביבה הייתה בטוחה. זה דבר חדש עבור יהודי ברית המועצות שתמיד חיו על מזוודות. בשבילם המהפכה הזו היא משהו הזוי, שלא כמו בישראל שבה כל הזמן נמצאים בכוננות מלחמה. זה כאילו שארה"ב וקנדה יילחמו פתאום. שנית, וזה אולי הגורם המשמעותי ביותר, המשבר הכלכלי הגדול פוגע בכולם, ומשפיע באופן חזק מאוד על התוכניות. ושלישית, הלאומנות שהתעוררה באוקראינה מעוררת רגשות ומחשבות על זהות עצמית גם אצל היהודים. הם שואלים את עצמם האם הם בצד האוקראיני או הרוסי".

באמת באיזה צד הם? לי בינתיים נשמע שהם בצד האוקראיני.

"בגדול, הצעירים מזדהים עם אוקראינה. רבים מהם גם הצטרפו למפגינים במהומות שהיו כאן, וחלקם הלכו להתנדב בחזית המזרחית. המבוגרים יותר, שזוכרים את התקופה הסובייטית, הם פרו רוסים. אבל זו חלוקה גסה ולא מדעית. המציאות משתנה והמסקנות משתנות. לפני שהופל המטוס המלזי הדעות היו אחרות, למשל. הכול יכול להשתנות בכל רגע".

כל אלו גורמים לעלייה גבוהה יותר לארץ?

"אם מדברים על החודשיים האחרונים, מספר העולים היהודים מאוקראינה לישראל גדל פי שלושה. אבל אלו לא מספרים מדהימים – במקום אלפיים ששת אלפים. עדיין נמצאים במדינה הזו כמאתיים אלף יהודים".

את השבת אנחנו עושים באכסניה בעיירת נופש מחוץ לקייב, יחד עם יהודי הקהילה. כשמונים נרשמו, ועוד רבים רצו להגיע אך נגמר המקום. משפחות, זוגות ורווקים, בעיקר בגילאי העשרים והשלושים, רובם סטודנטים, הגיעו כדי לעשות את השבת ביחד ולשמוע את האורחים מישראל. השיחות של הרב ריסקין והרב בירנבוים מועברות בעברית ומתורגמות לרוסית. רוב הנוכחים לא יודעים אנגלית ולא עברית, חלקם יודעים עברית בסיסית. הכיפות על ראשי הגברים מגוונות. חלק מהמשתתפים דתיים, חלק שומרי מסורת בצורה כזו או אחרת, חלק יודעים מעט מאוד על יהדותם. הלו"ז אינטנסיבי, וההגעה וההשתתפות בשיעורים ובפעילויות מרשימות. יגאל קליין אומר לי ששבתות מעין אלו, עם דמויות שמגיעות מהארץ, מתוכננות מדי פעם כחלק מפעילויות בית אור תורה החדש. "אלו 'פיקים' שנותנים זרקור לבית אור תורה. השבתות האלו מחברות עוד אנשים שלא היו קשורים עד כה לפעילות".

אני חולקת את החדר עם איולנטה, מרכזת הפעילות הסטודנטיאלית של המדרשה בקייב, תושבת העיר שמדברת עברית טובה. "הייתי בארץ כמה פעמים. אחותי גרה בכפר אלדד". אני שואלת אותה אם חשבה על עלייה לארץ. "אני כל הזמן חושבת על זה, הייתי מאוד רוצה. אבל יש לי כאן בעל וילד. זה מסובך". היא שואלת אותי האם החברים בישראל מדברים על המצב באוקראינה, ובמי הם תומכים. "חשוב שישראל תהיה בעד אוקראינה בכל המאבק הזה", היא טוענת.

מאוחר יותר, בשבת בצהריים, כשאנחנו יושבות עם עדינה במרחב המשותף, איולנטה מספרת שבשבוע שעבר צפתה בכל שלוש העונות של הסדרה "סרוגים". "אני חושבת שהבנתי את רוב העברית שם. זו סדרה מדהימה, כל כך הייתי רוצה להיות במציאות הזו בארץ. אני מתחברת לציבור הסרוגים, כאן באוקראינה אין כמעט כאלו, רוב הקהילות היהודיות חרדיות". עדינה, ילידת בלרוס שגרה שבע שנים בארץ ונשואה לחב"דניק שעובד בקייב, ראתה גם את "שטיסל", ואפילו את "היפה והחנון". "בעלי אומר לי להפסיק לראות את זה, הוא מפחד שאתחיל לדבר כמו הבלונדיניות שם", היא צוחקת. "גם אני מתה לחזור לארץ, ומקנאה באחותי נאווה שגרה שם. אבל מה לעשות, בעלי כאן והוא חייב להיות כאן. אין בררה".

נאווה, שנמצאת בקייב לצורך עבודה – רק בשבוע שעבר הסתיים מחנה הקיץ של המדרשה הציונית, שם שימשה כמדריכה – עלתה לארץ לפני כשנתיים, לאחר תכנית "מסע", חזרה בתשובה ולמדה במכון אורה. היא מספרת לי על גבעת עוז וגאון, הגבעה לזכר שלושת הנערים גיל־עד שער, אייל יפרח ונפתלי פרנקל, שמאוכלסת על ידי עולים בוגרי המדרשה. ממש לא נערי גבעות טיפוסיים. "גאון זה ראשי תיבות של גיל־עד אייל ונפתלי. אני גרה שם כרגע. נדיה מטר הקימה את המקום והחבר'ה שלנו פשוט הגיעו והתיישבו שם. לא יכולנו להישאר אדישים אחרי מה שקרה בקיץ. בשבוע הבא נחגוג שם שבע ברכות לזוג בוגרים שלנו. אנחנו מקווים שהמקום רק ילך ויתפתח".

ברית במדי צה"ל

השיא של סוף השבוע מגיע בשבת בצהריים. באולם מתקיים פאנל סיפורי עלייה של הרב ריסקין, הרב בירנבוים ושלמה נאמן. הקהל מרותק, מגיב, מתרגש. כמה אומץ דרוש כדי לעזוב מאחור את שגדלת עליו; את היציב, את התרבות, העבודה, המשפחה.

שלמה נאמן, יליד בירוביג'ן כאמור, בירת אותו מחוז אוטונומי יהודי רחוק שיושב על ידי סטלין בשנות השלושים כתגובה לציונות שאיימה על החזון הסובייטי, חי בשכונה לא יהודית ולמד בבית ספר לא יהודי. עד כיתה א' לא היה לו מושג שהוא יהודי. שום דבר לא העיד על כך. בכיתה א' ביקשה מהם המורה למלא טפסים עם פרטים על עצמם, ובטופס הופיע סעיף של לאום. שלמה הגיע באותו היום לאמו ושאל אותה מה למלא שם. היא היססה ואז אמרה בשקט – "יהודי". "כשהקראתי את התשובה הזו בכיתה התחיל צחוק אדיר. כולם צחקו. באותו הרגע עליתי לארץ. לא באמת, כי הייתי רק בן שש, אבל בתודעה שלי כבר אז עליתי לארץ".

מאז הוא התחיל בפעילות ציונית. "החלטתי, בכלל בחיים, ללכת בפשטות – אם אני יהודי, סימן שאני צריך לדבר עברית, סימן שאני צריך לעלות לארץ. זה עד כדי כך פשוט". בשנת 1990, בגיל 17, הוא קיבל אישור ועלה לארץ. קצת אחרי כן עלתה שלומית, שהכיר עוד ברוסיה, ומהר מאוד הם התחתנו והתיישבו בכרמי צור ("היה לנו חשוב לגור במקום שיש בו ישראלים ולא רק רוסים. להתערבב בארץ"), וגם עברו תהליך של חזרה בתשובה. רק בני 41, וכבר הם סבא וסבתא.

הרב אליהו בירנבוים נולד באורוגואיי, ובעבר גם כיהן כרב הראשי שלה. הוא גדל במשפחה יהודית ציונית, וכבר בגיל 13 וחצי הודיע להוריו שהחליט לעלות לארץ. "בהתחלה הם סירבו, בעיקר אמא, ואמרו שאדבר איתם כשאהיה גדול יותר. אבל אז השתמשתי בסיפור שעבר במשפחה, שלפיו הלבישו אותי בברית במדי קצין צה"ל. אמרתי להם – אתם הלבשתם אותי ככה. איך אוכל להיות קצין בצה"ל אם לא אעלה לארץ? זה עבד. ובאמת לאחר כמה שנים שירַתי כקצין בצה"ל".

הרב שלמה ריסקין נולד בברוקלין, ובמשך 19 שנים שימש רב בית הכנסת לינקולן סקוור במנהטן, ניו יורק, אחד מבתי הכנסת הגדולים בארה"ב. במשך שנים רצה לעלות לארץ, וחיפש מקום שבו יוכל לשמש רב. "אבל כל הזמן שמו לי מקלות בגלגלים", הוא מספר, ובקולו אפשר לשמוע כמה היה שבור לב בשנים האלו, שבהן נבצר ממנו לעלות לארץ.

באחד מנסיעותיו לארץ העביר הרצאה במחנה קיץ בכפר עציון. שם ראה אותו משה (מושקו) מושקוביץ, ממחדשי היישוב היהודי בגוש עציון. "הוא ניגש אליי לאחר ההרצאה, ואמר לי שאני צריך לעלות לארץ. אמרתי לו שעכשיו יש שלושה אנשים שמאמינים בזה – אני, אשתי והוא, אבל לא רוצים להעסיק אותי כאן. הוא ביקש ממני לנסוע איתו, הצביע על אזור שומם ואמר – בשביל להיות רב עיר צריך לבנות עיר. אתה רואה את האדמה הזו? כאן נקים עיר. אתה תהיה רב העיר ואני ראש העיר. וכך היה.

"הוא היה צריך לדאוג לכל העניינים הטכניים, האישורים והבנייה. אני הייתי צריך להביא את המשפחות. 190 משפחות הגיעו מהקהילה שלי בניו יורק, ומשפחות נוספות הגיעו מדרום אפריקה. בשנת 81' הייתה הנחת אבן הפינה. היה חשוב לנו שהיישוב יורכב ממבני קבע ולא מקרוואנים. ב־83' הגיעה המשפחה הראשונה, ובי' באב של אותה שנה הגעתי סופית לאפרת. כיום היא מונה קרוב ל־12 אלף איש".

חייל של קירוב

הרב ריסקין, נמרץ וחיוני, כבר בן 74 ונראה צעיר בהרבה, מתחיל את היום בארבע וחצי לפנות בוקר. הוא מכין את שיעור הדף היומי שהוא מעביר באפרת, מתפלל, מעביר את השיעור, ואז הולך לשחות. "מדף יומי לדיפ יומי", הוא צוחק. היום שלו, כשהוא לא נמצא בחו"ל בנסיעות לצורך פעילויות אור תורה, מורכב בעיקר משיעורים שהוא מעביר במוסדות אור תורה השונים, ובפעילויות השוטפות שדרושות ממנו כרבה של אפרת. את מוסדות אור תורה סטון הוא התחיל להקים עוד כשהיה בניו יורק, ומאז הוא מקים עוד מוסדות ופרויקטים, "לפי הצורך הקיים בשטח".

אתה מקדיש את חייך לנושא יהדות התפוצות.

"יכול להיות שהיו לי קצת רגשי אשמה על שעזבתי את בית הכנסת בניו יורק", הוא מחייך. "הקמתי שם בית כנסת של קירוב, בית כנסת אורתודוקסי שפתוח לכל יהודי באשר הוא, והבנתי שלא צריך להסתפק בבית כנסת אחד, ואפשר להקים מקומות כאלו בסיטונאות. במשך השנים הבנתי את הסכנה הגדולה של היעלמות העם היהודי. השנים בארה"ב, מדינה שסכנת ההתבוללות בה רבה, גרמו לי להבין את גודל השעה. למדתי הרבה גם מהרבי מלובביץ', שאמר לי להיות חייל מודרני של קירוב".

מתי התחיל הקשר שלך איתו?

"ב־1964 ניגשתי אליו להתייעצות לפני שלקחתי על עצמי את הרבנות בבית הכנסת בניו יורק, שהיה אז בית כנסת קונסרבטיבי. שאלתי אותו אם ללכת לשם, אם אוכל לשנות אותם, אם יש סכנה שהם ישנו אותי. מאז בכל צומת בחיי הלכתי אליו. אגב, הוא שלח אותי לרוסיה ב־1970 כדי לפתוח ארבע ישיבות מחתרתיות. גם נעצרתי שם, אבל זה סיפור אחר.

"עם הרב סולובייצ'יק, שהיה הרב המובהק שלי ואצלו זכיתי ללמוד שבע שנים, נפגשתי להתייעצות בכל יום חמישי מ־64' ועד 77'. ראיתי ברב סולובייצ'יק את הלמדן והפילוסוף היהודי הגדול בדורנו, וראיתי ברבי מלובביץ' את המנהיג בגדול בדורנו, שלקח אחריות על כל יהודי באשר הוא. ממנו למדתי את עניין הקבלה וההכלה של כל יהודי, בלי שיפוטיות. למדתי שהדת מקבלת כל אחת ואחד, ושהקב"ה אוהב כל אחת ואחד. למדתי גם שהיהדות היא לא הכול או כלום. כל מצווה שיהודי עושה היא חשובה".

איך אתה מסתכל היום על מה שעשית? ממש מפעל חיים.

"אני מודה ומשבח את הקב"ה, מפני שהגשמת החלום גוברת על החלום. זה מאוד נדיר בחיים. הדבר הכי חשוב שמצאתי הוא שותפים טובים לדרך, ביניהם הרב בירנבוים. מאז שפגשתי אותו הרחבנו את היריעה. לא רק באמריקה, אלא גם בדרום אמריקה, באירופה, במזרח אירופה. אנחנו פועלים גם בארץ כדי לשנות את מודל בית הכנסת, כדי שלא יהיה רק מוסד שמספק שירותי דת אלא יהפוך למוקד משיכה לקהילה, למקום שפותח שעריו לכל יהודי. מה הלאה? נמשיך לפעול בארץ ובעולם כדי להבטיח את עתיד העם היהודי". /

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', כ"ג תשרי תשע"ה, 17.10.2014


מאירים את תת היבשת |יונתן סגל  

$
0
0

הכרטיסים לא הגיעו, הבית התברר כמחניק ומלא עובש, אבל האווירה הייתה מלאת אש של אהבה. על שליחות אב ובנו בתקופת החגים בבית חב"ד השכוח שבקוצ'ין ועל מפגש עם מטיף נוצרי המבקש להתגייר

הכול התחיל משיחת טלפון, שבועיים לפני ראש השנה, שבסופה נשאלתי אם אני ונאוה אשתי מוכנים לנסוע לתקופת החגים לקוצ'ין שבדרום הודו. בית חב"ד תִפקד שם כמה שנים עד שהשלטונות החליטו לגרש את השליח. המקום עומד ריק, למטיילים ישראלים אין בית חם לחגים, וגם הקהילה היהודית המדולדלת והמזדקנת חסרה מישהו שיוביל את תפילות החגים. מה עושים?

האתגר מעלה את האדרנלין בדם, אך האישה, יותר מציאותית, סוברת שאם אינני בטוח שאוכל לעמוד על הרגליים לפני התיבה בכל יום הכיפורים, עדיף שיצא איתנו זוג נוסף. ובכלל, הזיכרונות שלה ממסעות בהודו לפני שנים רבות מעלים מראות, ריחות צחנה ותנאים תת אנושיים שעדיף להתנסות בהם בצוות ולא רק בזוג. לשמחתנו, הסכימו שניאור בני ואשתו נעמי להרים את הכפפה, יחד עם שני ילדיהם בן השלוש ובת השנה.

תוך שבועיים יש לקבל רשות להיעדר ממקומות העבודה, לקבל ויזות מהמדינה האיטית והביורוקרטית ביותר, ואז נזכרנו שלילדים אין אפילו דרכונים. ומהיכן משיגים כסף לטיסות? וכל זה תוך זמן כה קצר. הרי חייבים להגיע לפחות שבוע לפני ראש השנה, לפרסם שבית חב"ד פועל, לארגן ולנקות את המקום, לקנות אוכל, לבשל. וכבר הבנו שצריך להזמין גז, לבדוק את משאבת המים למכל הנמצא על הגג, להזמין מי שתייה, לראות שהכיור והמקלחת מתפקדים, לארגן פלאפונים מקומיים, לא לשכוח בשום אופן רשתות נגד יתושים, להכין שלט בכניסה…

יונתן סגל (במרכז) בבית הכנסת בקוצ'ין
 צילומים: יונתן סגל

יונתן סגל (במרכז) בבית הכנסת בקוצ'ין

צילומים: יונתן סגל

הצבע חוזר

המזוודות ארוזות בקפידה עד רמת נרות נשמה, רימון, שופר, דבש, שני סטים של ארבעת המינים, וגם את הסימנים לסעודת ראש השנה לקחנו. עשרים פיתות ושלוש חלות כבר תופסות חצי מזוודה. אנחנו מגיעים לשלושה ימי חג רצופים, ואין לנו מושג לכמה אורחים לצפות. אבל הרי למענם אנחנו באים, שיהיה להם ראש השנה כהלכתו, ושלקהילה יהיו תפילות במניין בבית הכנסת העתיק.

אנחנו בשדה התעופה. הדרכונים עדיין לא. שעתיים של מתח, תקווה, כעס ותסכול והטיסה יצאה בלעדינו. חוזרים הביתה חפויי ראש ומכניסים שוב הכול למקפיא. הטיסה הבאה רק מחר, דרך קטר ובאדיבות חברת הטיסה שלהם, וננחת בערב החג ממש. רק בערב מגיעים הדרכונים עם הוויזות. טיסות חדשות הוזמנו ובצהריים אנו שוב בשדה, עם ערמת המזוודות, שני התינוקות וכרטיס אלקטרוני ביד.

שעה לפני הטיסה אנחנו מתייצבים בצ'ק אין. הפקידה מקלידה מה שמקלידה ומודיעה ברוגז "מה זה? אין לכם כרטוס. אין לכם כרטיסים. יש לכם מספר הזמנה? ממילא אין מקום במטוס, ולא תספיקו את הטיסה". זיעה קרה מכסה תוך שנייה את גופי. הוויכוח לא עוזר. "אדוני, אתה מפריע לנוסעים שיש להם כרטיס". אני מנסה את כל הטכניקות שלמדתי להישאר שפוי. זה לא ממש עוזר. טלפון בהול לסוכן והנה הוא עונה. קח את הפקידה הזאת, אני זועק. עשר דקות נוספות של עינוי הנפש ועינוי הגוף והמחשב מדפיס את כרטיסי העלייה למטוס. סחוטים מריצה ומעצבים ממורטים אנחנו מגיעים אחרונים לשער היציאה.

נדרשה לפחות שעה להירגע. אנחנו חוזרים לעצמנו, ואני חושב. לקחנו על עצמנו משימת קודש. בר מזל אני שנפלה בחלקי הזכות להיות שליח. אחד מצבא השלוחים של הרבי. אמנם רק לחודש אחד, אבל לחודש החשוב ביותר בשנה. האם נבצע את המשימה כהלכה? האם נצדיק את התקוות שתולים בנו, לקיים בית חם למטיילים, לאפשר להם היכרות ישירה עם תפילות ושבתות וסעודות חג, והכול באהבה, בנתינה, בחיוך… ושוב זוחלים החששות: איך נספיק לבשל לשלושה ימים? יגיעו בכלל עופות קפואים מבנגלדור לקוצ'ין? איפה מזמינים גז? והנה החלפנו מטוס ואנחנו מעל סיני, מעל ערב הסעודית, רואים את אילת מדרום לצפון. הצבע חוזר ללחיים.

 הקשה מכול לפנינו

בקוצ'ין שבדרום הודו התקיימה במשך כאלף שנים לפחות אחת הקהילות העתיקות והמופלאות ביותר. יש אף דעות שראשוני היהודים הגיעו לכאן כבר אחרי חורבן בית שני. עם קום המדינה עלו רוב יהודי קוצ'ין ארצה, ועם השנים הלכה והתדלדלה הקהילה. כיום נשארו במקום כשלושים איש, חלקם זקנים, וחלקם לקחו נשים נוכריות. גאוותה של הקהילה היא בית הכנסת פאראדסי, המפואר והמקושט ביותר שראינו מעודנו.

לא פחות מרשימה היא ההתעקשות של שארית הפלטה לקיים את הימים הנוראים עם המנהגים והנוסח שהיו נוהגים כאן מימים ימימה. ומכיוון שאין מניין גברים, ואין מי שיוביל את התפילות, הם חיכו לנו בקוצר רוח, לנו ולישראלים נוספים שיתקבצו בבית חב"ד. קיבלנו ממקומיים עזרה ראשונה בהתמצאות, בקניות, בסידורים, בתיקונים ובניקיון. מחסן גדול נמצא בבית חב"ד, וממנו שלפנו שולחנות, כיסאות, מפות, כלי בישול, סידורים, סירים וכלי בישול.

בשעות הצהריים התחילו להגיע ראשוני המטיילים. תומר ומיכל התלבשו על החומוס ועל אפיית החלות. שי התגלה כמומחה לבישול דגים. לקראת ערב האמנו שהקשה מכול כבר מאחורינו. 34 אורחים, כולל כמה ילדים, הסבו אל שולחנות הפלסטיק שלנו. ביניהן שרה, קשישת הקהילה, אלמנה בת 92, וקיט־חיים, רווק כבן 50 שזוכר פיוטים מקוריים רבים של יהודי קוצ'ין. היו תיירים צעירים מארה"ב והייתה משפחה ישראלית עם ילדים שהתהדרה בסבא שעלה מקוצ'ין. השירה המשותפת, אכילת הסימנים וסבב ההיכרות שעשינו השכיחו לרגע את השוני, והעצימו את המשותף שבין כולנו.

אבל הקשה מכול עוד היה לפנינו. מי שטייל אי פעם בהודו יודע כנראה על מה מדובר: בכל אשר תפנה – צפיפות, דלות, אשפה, צחנה, הזנחה נוראית, עליבות אנושית. בית חב“ד שבו שהינו הוא עתיק ומתפורר, חוטי חשמל חשופים משתלשלים מהקירות, וארבעתנו, עם שני הילדים, הוטלנו מאוחר בלילה בחדר ענק, ללא מזגן, ללא חלון. מאוורר תקרה מניע את האוויר החם והלח, המיטות והמזרנים שלנו נדחסים תחתיו. הלילה עובר במאבק אבוד מראש נגד יתושים שכנראה כבר מחוסנים נגד כל התכשירים החשמליים והכימיים, וכל הממרחים הידועים לנו.

על הקירות כתמי עובש ענקיים, והטיח מתקלף. בחדר האמבטיה יש ברז בקיר וממנו זולגים המים אל עבר מרזב, מה שמותיר את הרצפה רטובה תמיד. בלילה שמעתי זעקה מכיוון השירותים. נעמי נסה בפלצות מפני עכביש בגודל אגרוף שעשה דרכו על הרצפה הרטובה. והקשה מכול – החום. ולא פחות – הלחות. מהם אי אפשר להימלט, לא ביום לא בלילה. יש לנו כמה ימים לגור כאן. בשבוע הבא נחפש מקום מגורים אנושי יותר. גם המטבח מציב אתגרים: ברז יש רק בחצר, ולשתייה ובישול אפשר להשתמש רק במים ממכלים ובקבוקים.

חייבת להגיע

עם בוקר התחילו להגיע יהודים. בתחילה הזקנות שגרות ב־Jew Steet עצמו, אחר כך כמה יהודים הודים כהי עור מחלקים שונים בעיר, ולבסוף כמה מטיילים ישראלים. יש מניין ואפשר להתחיל. שניאור ואני מגששים בזהירות עם היהודים המקומיים אם הם רוצים לעבור לפני התיבה. הם מעדיפים שאנחנו נעשה זאת. הם יתרמו את חלקם בפיוטים. מעולם לא הייתי שליח צבור בימים נוראים, והקושי כאן הוא לא בחזנות אלא להיפך, בהקשבה לבחירת הפיוטים המיוחדת שלהם, לקצב הניגונים. אני בקשר עין מתמיד עם בני, שניאור: מי מאיתנו יקרא בתורה ומי יהיה ה“מסמן“, מי יאמר כמה דברי התעוררות לפני תקיעות השופר ומי יתקע, מי יתפלל מוסף, מי ינוח ומי ינוע.

רוב הנוכחים אינם באמת עוקבים אחרי התפילות. חלק מהמקומיים אינם קוראים עברית. שניים יושבים ועומדים חליפות לפי התנועות שלנו. הם עושים זאת בענווה, בביטול, כאילו זו הדרך שבה הם מזדהים עם הנעשה במקום. חלק מהנשים לבושות סארי חגיגי ולבושים הודיים צבעוניים אחרים, מנשקות בשמחה את ספרי התורה. יותר מאוחר הן סיפרו לנו שיומיים לפני החג כבר ויתרו על הרעיון שיהיו תפילות ותקיעות שופר בראש השנה. קוויני הלגואה, אלמנתו של ראש הקהילה האחרון, מגיעה ראשונה לבית הכנסת ומצטרפת לניגוני הפיוטים של קיט־חיים ושל דן, שני אחרוני הפייטנים של קהילת קוצ‘ין.

בעזרת הנשים מופיעות ארבע נשים בשנות הארבעים־חמישים, מטיילות מסן־דיאגו, ארה“ב. שתיים מהן לבושות טריקו קצרצר. הן באו כי בית הכנסת הומלץ לביקור במדריך הטיולים שלהם, ונדהמו לשמוע כי היום ראש השנה… ועוד שתי נשים, אמא ובת. מרינה ואולגה. האמא ממוסקבה, אינה מבינה כלל לא עברית ולא אנגלית. בִּתה, אולגה, כבר שלוש שנים בארץ. אחרי התפילה הן באו איתנו לסעודה והיא סיפרה: “קמתי הבוקר והרגשתי שאני חייבת, ממש חייבת, להגיע היום לבית כנסת. אני מרגישה זאת בלב, ולא אכפת לי שום דבר אחר. אני כל כך שמחה שבית הכנסת היה פתוח ושהגעתי לבית חב“ד“.

אביא את הירמולקה

הטוסטוס עוצר במה שנראה כרחוב ראשי בכפר הודי. זהו פרבר נידח של העיר, ומה שהביא אותי למקום שכוח זה הוא יהודי אמריקני מזדקן הנשוי להודית קתולית שאף פעם לא היה בבית כנסת. "טוב אם תניח לו תפילין", הדריך אותי בארץ זלמן, שניהל כאן את בית חב"ד בעבר.

התקשרתי למספר שהיה לי, וסיפרתי על הגעתי. תוך דקות מגיע אליי בחולצת טריקו דהויה ובמכנס הדומה יותר לבגד ים קן גולדשמיט. הוא מזמין אותי לביתו, שאינו שונה משאר הבתים ברחוב, אלא שבכניסה, בקיר החזית, יש כנסייה שלמה: פסלים, איקונות של ישו, נרות ומה לא. אשתי אדוקה מאוד, הוא מסביר. סיפור חייו הוא של ילד יתום, חריג, שהיה ל"היפי" עוד בסוף שנות השישים ולא קיבל חינוך יהודי כלשהו. כשסיפרתי לו שאני מנהל עכשיו בית חב"ד – הוא לא הבין במה מדובר. לא שמע על חב"ד או על חסידות. כשהסברתי שהרבי מלובביץ' שלח שליחים לכל העולם, הוא התנצל שלא שמע על הרבי הזה. אבל כאשר שאלתי אם הוא מוכן להניח איתי תפילין (דבר שעשה עם השליח הקודם), אמר: אם ככה חכה, אביא את הירמולקה שלי. תוך רגע חזר, הכיפה על ראשו והיד מושטת. הוא חזר בזהירות יחד איתי על הפרשה הראשונה של "שמע".

וביום אחר, יושבים מולי סוניל ואשתו לויטה, בסוף החודש התשיעי להריונה. ביישנים. שתקנים. גרים בכפר כשעה נסיעה מקוצ'ין. אני חש מיד שאשתו אינה יהודייה. וסוניל, המגיע לחגים לבית הכנסת, שואל: "אם יהיה זה בן, אנחנו רוצים לעשות לו ברית. אבל איך? אולי אתה יכול לעזור? אשתי אינה יהודייה. היא בת יחידה למשפחה הינדית, רופאה ברפואה הודית מסורתית, והיא מוכנה להתגייר". לך תסביר למי שגר בהודו שקל יותר להפוך את העולם מאשר למלא את מבוקשו פה בהודו. כאן לא תוכלו לחיות חיים יהודיים, אני מסביר. גיור עדיף לעשות בארץ… תחשבו על זה. בוא, תניח תפילין, תבואו לסעודה בבית חב"ד. ובינתיים נולדה בת, ויש להם זמן לחשוב.

אל עם ה'

אנחנו מרגישים דריכות לפני הניסיון הגדול. האם נעמוד במבול האתגרים. וקודם כול האוכל. גם להכין סעודה מפסקת, גם עוגות ושתייה לשבירת הצום, וגם סעודה מאוחרת. ולכמה אורחים? ולהכין את התפילות – האם אנחנו יכולים לעבור לפני התפילה ביום כיפור? והקריאות בתורה? ומי יגלול את ספרי התורה למקום הקריאה? והאם הספרים כשרים? וצריך להביא לבית הכנסת שופר, והכול בעוד יום כי כאן אסור לטלטל בשבת. והמטיילים מגיעים. שתי בנות, לי ובר, ושלושה מטיילים: אמית, אביב ואסף. אלו סיימו לימודיהם, אלו באמצע, וכולם מצטרפים להכנות. לשים בצק, חותכים ירקות, מטגנים, בוררים אורז. אנה, צלמת וכתבת אמריקנית שחיה בקמבודיה, זימרן, תימני אמריקני שעומד לעלות ארצה.

ובנימין. נפאלי במקור, גר בהודו, שרוח ה' נשבה בו לחפש את בוראו. למד תיאולוגיה באוניברסיטה, התגלגל מהינדו לנצרות, שם נהיה כומר ומטיף, ומשם דרך התנ"ך – אל עם ה'. החליטו הוא ומשפחתו לחיות כיהודים. קרא לילדיו: בן חור, בן־אור, יהודה, מלכה. בנימין ובן חור רוצים להימול ולהתגייר, אבל איך?

שאלתי אותו איך הם מקיימים את הפסח, והוא ענה: ראשית מסלקים מהבית לחם, עוגות, וכל מה שיש בו שמרים, כולל יוגורט (!). ב־14 לחודש ניסן (איך אתה יודע שזה חודש ניסן? מהאינטרנט, הוא עונה בחיוך) הקבוצה שלנו מזמינה כבש, שוחטים אותו אצל מוסלמים, מביאים נתח בשר (אין לנו יכולת לקנות כבש שלם) וצולים אותו על האש. מהיכן למדת לעשות כן, אני שואל. מהתורה כמובן. ספר ויקרא פרק 23, הוא עונה בביטחון. ומה אתם עושים בלילה? אוכלים את הכבש יחד עם bitter herbs (מרור), כשמותנינו חגורים ומקלות בידינו. אני הרי מטיף, ויודע לספר וללמד את השומעים לי.

בנימין הדהים אותי לא רק בבקיאות שלו, אלא גם במסירות לקיים את אשר הוא מאמין בו, ולעשות הכול לפי מה שכתוב בפירוש בתורה. אכן, קראי בן ימינו. ניסיתי לשכנע אותו שיעשה נחת רוח לקב“ה אם יקיים שבע מצוות בני נח, ויהיה חסיד אומות העולם עם חלק לעולם הבא – אך זה לא מספיק עבורו. הוא רוצה להיות יהודי! אגב, בזמן שהותנו בסביבת בית הכנסת פגשתי אנשים נוספים, ברובם נוצרים, המאמינים בקב“ה כאלוהי ישראל, מגיעים להתפלל עבור עם ישראל ורואים את שליחותם הדתית בעולם בהזדהות עם היהדות.

ערב כל נדרי. כ־100 אבוקות דולקות במנורות הזכוכית העתיקות התלויות מהתקרה. השטיחים הוחלפו. הכול צוחצח. הנשים לבושות לבן, בגדים הודיים שופעי בד ומשי. תושבי העיר הרחוקים יעשו את החג בשכונה וילונו אצל מכריהם. רובם אינם מכירים את התפילות, והם יבלו את היום ללא סידור ובמעקב בעיניים ובאוזניים כרויות אחרי המתרחש. לעומתם, ארבע זקנות הקהילה עם מחזורים בידן, שרות ומשתתפות בפיוטים של קיט ושל דן, כמו היה זה יום כיפור של שנות ילדותן. ובין שחרית ליוצר, לקריאת התורה ולמוסף, שניאור בני ואני מנסים מצד אחד לקיים תפילה כדת משה וישראל, ומהצד האחר לא לחבל במאמצים מעוררי ההערצה לשמור על מסורת התפילות של קהילת קוצ‘ין.

הבלי־גבול הגיע

סוכות, ושוב שלושה ימי קודש רצופים לפנינו (יום טוב שני של גלויות). עכשיו מתעסקים בסוכה, ונוסעים עם ארבעת המינים לזכות כמה יהודים במרכז העיר. אבל כרגיל, רוב העבודה היא במטבח. אני סבור שבגלל החום נהיה פטורים מן הסוכה, אך בבית מזיעים עוד יותר. הגיעו עשרים אורחים וגם זוג דתי מכרמי צור, ואפילו הגיעה אנה, צרפתייה במקור, בת לאב מוסלמי ולאם נוצרייה, שהתגיירה מתוך הכרה פנימית חזקה ומתעסקת בקירוב לבבות בין יהודים לערבים. גם היהודים המקומיים הגיעו. יש בירה, ואפילו ויסקי הודי, ויש לנו מצווה לשמוח בלי גבול.

והבלי גבול הגיע בשמחת תורה. הקהילה הזעירה של קוצ'ין מפארת ומקשטת את בית הכנסת המהודר בלאו הכי: כל הקירות הפנימיים מצופים בבדי משי, ארבע עשרה פרוכות עתיקות נתלות על הקירות בגובה עזרת הנשים. מבנה שלם דמוי אפריון מוקם בחזית ההיכל, ושמונת ספרי התורה העתיקים מוכנסים לתוכו. למעלה ממאתיים מנורות שמן קוקוס דולקות, כשמונים מטר של מחרוזות פרחי יסמין נתלות סביב לבימה ולאולם. התרגשות אמיתית אוחזת בזקנות הקהילה, הזוכרות את הימים הגדולים של פעם. ואמנם, ההקפות נעשות בשירה והתלהבות ואלה סוחפות גם אותנו.

אני עוצר לרגע ותוהה – עבור מי נעשה כל הטורח הזה? האין כאן חוסר פרופורציה משווע בין החיצוניות הצבעונית לבין הפנימיות הדהויה? בין האש הדולקת בעשרות האבוקות לבין הקרירות והריחוק שהם מנת חלקם של רוב הנוכחים? הרי גם איתנו הישראלים בקושי מצליחים לקיים תפילה בציבור. וכן הדבר לגבי ספרי התורה: הם עתיקים, שמורים בבתים של כסף ובעלי כתרים של זהב, אך איש אינו קורא בהם במשך השנה. ושמא הם פסולים? וכמה הפוך הוא מצבם של בתי חב"ד: אש של אהבה, של צעירים מחפשי דרך, וכמה קושי גשמי מעיק על העמידה במשימות.

אכן, מוזיאון אור קולי יש כאן, מאובן חי. עדות למסירות הנפש של יהודים לשמור על מסורת אבותם. אחרי כאלף שנות גלות הודו, כאשר רובם ככולם של היהודים השתקעו זה מכבר בארץ, יש אולי לברך על כך שבארץ היחידה שבה לא סבלו אי פעם היהודים מאנטישמיות ממשיכים להאיר את תת היבשת ההודית בית הכנסת העתיק בקוצ'ין, ועוד עשרה בתי חב"ד.

ד"ר יונתן סגל הוא מרצה להוראת המדעים, מלמד פיסיקה בישיבת מקור חיים, יועץ זוגי ומנחה סדנאות אימגו לתקשורת בין אישית

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ז' חשוון תשע"ה, 31.10.2014


אפילו רפורמי עדיף |צביקה קליין, טביליסי

$
0
0

רבני אירופה התכנסו לדון באנטישמיות הגואה ובצורך ביצירת דיאלוג עם ההנהגה המוסלמית המקצינה, אך בעיקר ניסו למצוא דרכים למלחמה באדישות בני קהילתם ליהדות

יהדות אירופה נמצאת בכותרות בשנה האחרונה: נרשמה עלייה חדה במספר אירועי האנטישמיות, ביניהם גם פיגוע הירי במוזיאון היהודי בבריסל שבו נהרגו מספר אנשים ואירועים "קטנים יותר" שבהם היו רק פצועים, או אירועים שסוכלו בדקה ה־90. במקביל, הנתונים מספרים על עלייה של 150 אחוזים במספר העולים מצרפת, למשל. ככלל, שנת תשע"ד הייתה שנת שיא בהיקף עליית היהודים מאירופה לישראל בשנים האחרונות. מגזין החדשות האמריקני "ניוזוויק" הקדיש גיליון שלם למה שכינה ה"אקסודוס" של יהודי אירופה, ועיתונים גדולים בגרמניה ובצרפת הקדישו לכך את הכותרות הראשיות שלהם.

בעקבות ההתפתחויות, החלטנו להיפגש עם ההנהגה הדתית של הקהילות היהודיות באירופה, שעל פי פרסומים שונים מגיעה למעט יותר ממיליון בני אדם. לפני כשבוע התקיימו בטביליסי, בירת גיאורגיה, דיוני הוועדה המתמדת של ועידת רבני אירופה, ארגון הגג של הרבנים האורתודוקסים ביבשת (למעט רבנים המשתייכים ל"מרכז רבני אירופה", ארגון שמורכב ברובו משליחי חב"ד). לכנס הגיעו כ־30 רבנים ממדינות אירופיות שונות, הן מן המערב והן מן המזרח ומחבר המדינות לשעבר.

הדיונים היו מרתקים. רבני אירופה פתחו את לִבם ושיתפו את עמיתיהם באתגרים הגדולים של עבודתם הדתית, בהתמודדויות ובמאפיינים של קהילותיהם. במקביל, התגלה גם חוש הומור בריא במיוחד, והיה נראה שהרבנים, שרובם מנהיגים קהילות שחבריהן אינם דתיים, מרגישים צורך באוורור ובהתבדחות עם רבנים כמותם.

בקהילות היהודיות באירופה חברים למעלה ממיליון בני אדם. בביקור בגן הילדים היהודי  צילומים: אלי איטקין

בקהילות היהודיות באירופה חברים למעלה ממיליון בני אדם. בביקור בגן הילדים היהודי
צילומים: אלי איטקין

הסמכה ממוסד אירופי

אחד הנושאים המרכזיים שנידון הוא נושא האנטישמיות ביבשת, אשר גורם לחששות רבות בקרב חברי הקהילות היהודיות. "העיתונות העולמית סיקרה בהרחבה מאז פגישתנו האחרונה את הבעיה של האנטישמיות באירופה", פתח את הדיון נשיא הוועידה, הרב פנחס גולדשמידט, שמשמש גם רבה של מוסקבה. "השאלה היא מה צריכה להיות התגובה שלנו", המשיך. "מה אנו צריכים לעשות כרבני קהילות וכוועידה. ראשית, האם הבעיה באמת כל כך גדולה כמו שמפורסם? האם כצעקתה?".

הוא הסביר כי לדעתו בעיית האנטישמיות של אירופה כיום נובעת מההנהגה הדתית־מוסלמית ברחבי היבשת: "הם למדו במזרח התיכון לשנוא יהודים, ומביאים את התורה האנטי ישראלית הזאת לאירופה".

הרב גולדשמידט העלה הצעה שנראית כמעט דמיונית, אך מעניינת: "אולי כדאי לנו לדרוש מהאיחוד האירופי ומהפרלמנט האירופי שכל איש דת באירופה, מכל דת, יהיה חייב לקבל את הסמכתו כאיש דת ממוסד אירופי שמוכר על ידי מדינות האיחוד". לטענתו, "מוסד זה יהיה חייב להיות כזה שלא מעודד גזענות או שנאת האחר". הוא הוסיף כי "אם המנהיגים המוסלמים יהיו יותר מתונים, יהיה אפשר לדבר איתם ואולי יהיה יחס שונה".

הוא הביא לדוגמה את צרפת, שבה רב אינו יכול לשמש בתפקידו בלי אישור מהקונסיסטואר, ארגון הגג של הקהילה היהודית בצרפת.

רבה הראשי של בלגיה, אברהם גיגי, אשר משמש גם נציג הוועידה במוסדות האיחוד האירופי, לא הסכים עם הרב גולדשמידט. "אני חושב שיהיה קשה מאוד ליישם יוזמה כזו בשטח, וגם אני לא חושב שהאיחוד האירופי ירצה להתערב בדת. בעיניי יש להמשיך עם מה שיזמנו לפני כחצי שנה, לדרוש מהמדינות לערוך משפט נגד אדם שאמר אמירה אנטישמית, שהדבר יהיה מעוגן בחוק. יש לבקש מהפרלמנט האירופי שהחוק ייחקק לא רק בארצות כגון בלגיה או צרפת, אלא שיהיה חוק אירופי. זה ירתיע אותם".

הרב גולדשמידט לא התלהב מרעיון החקיקה: "בשוויץ יש חוק נגד גזענות, שהוא רשמי, אבל בסופו של דבר הרשויות לא מיישמות אותו". גם רבה של פולין, הרב מיכאל שודריך, סיפר על החקיקה במדינתו: "אצלנו יש לנו חוקים מעולים נגד אנטישמיות, הבעיה היא שאין שופט שמיישם אותם".

עם האחים המוסלמים

רב נוסף הציע לקרוא ליום תפילה בכל רחבי אירופה נגד האנטישמיות בתענית אסתר. רוב הרבנים דחו את הרעיון על הסף. "אני חושב שעצם החשיבה נכונה", הגיב לדברים הרב אביחי אפל מדורטמונד שבגרמניה. "המוסלמים לא מאורגנים בינם לבין עצמם, וזו בעיה. בעיניי יש צורך שהוועידה שלנו תיצור קשר עם הזרמים המרכזיים של מנהיגי האסלאם, כך שבכל כנס שיהיה לנו ניפגש לא רק עם ראש הממשלה כמו כאן בגיאורגיה, אלא גם עם מנהיגי האסלאם המקומיים. חשוב שנעשה מיפוי של ראשי הדתות כדי שנדע מי המוסלמי שאפשר לדבר איתו".

הרב אפל, אשר מייצג בוועידה את ארגון הרבנים הציוניים באירופה, לקח על עצמו להיות אחראי לקשר עם אימאמים מוסלמים ברחבי אירופה. "הדיאלוג איתם מאוד חשוב", הוסיף הרב גולדשמידט, "אירופה תהיה בעוד כמה שנים בחלקה הגדול מוסלמית, ואני חושב שאנחנו חייבים להתייחס לכך". נושא נוסף שאותו מקווים בוועידה לקדם יחד עם המוסלמים הוא המאבק להכרה בשחיטה ובברית המילה, דבר המשותף לשתי הדתות.

אך לא כולם אופטימיים. הרב משה לוין, המשמש ראש לשכתו של הרב הראשי של צרפת, סבור שאי אפשר לסמוך על ראשי דת האסלאם בכל דבר שיאמרו. "קשה לדעת מתי אפשר לסמוך עליהם שהם מדברים אמת", הוא אומר. "הם יכולים להגיד דברי פיוס כדי לקבל תמונה יפה בעיתון, אבל אז הם חוזרים למסגד ואומרים למתפללים לזרוק אבנים". הרב לוין הציע להביא מרצה מומחה לענייני האסלאם, אשר יוכל לתדרך ולהעביר סדנאות על עיקרי תורתם.

הרב גיגי: "אנחנו לא צריכים לדבר עם המתונים, הרי הם כבר לצידנו. צריך למצוא קשר ושיח עם אלה שלא מתונים, אפילו עם האחים המוסלמים. הם באמת הבעיה".

הרב גולדשמידט ביקש לחתום את הדיון, ופנה לרב גיגי בבקשה לקדם הצעת חוק אירופית שתגדיר את האנטישמיות "בכל צורתה, גם כזו שהיא לכאורה 'אנטי ציונות'", כעברה על החוק. במקביל ביקש להקים גוף ניטור אשר יברר אם אכן המדינות מיישמות את החוק.

לאחר הדיון על האנטישמיות, בשעת לילה מאוחרת, ביקשנו מהרבנים לספר במעט על הבעיות שעמן הם נתקלים בחיי היום יום שלהם, התמודדויות שהן לרוב שונות מאלה של רב בישראל. אחת ההתמודדויות הקשות ביותר של רב בצפון אמריקה, למשל, היא הקהילות הליברליות שקורצות לרוב ליהודים הצעירים, ואילו באירופה לא נראה שהתנועות הקונסרבטיביות והרפורמיות תופסות תאוצה. אך דווקא רבה הראשי של ז‘נבה, יצחק דיין, מספר כי הוא נאבק מדי יום בתופעה. “ההתמודדות הקשה ביותר שלנו היא היהדות הליברלית, ספציפית הרפורמית“, הוא משתף.

ומה התשובה שלכם?

הרב דיין: "אנחנו מנסים עד כמה שיותר להראות שאפשר לחיות כיום חיים יהודיים המתאימים להלכה. רוב יהודי ז'נבה הם לא רפורמים, ואלה שמצטרפים לקהילות שלהם לרוב לא עושים זאת מתוך אידיאולוגיה רפורמית, אלא כי נוח להם יותר להיות שם. הם יגידו על עצמם: 'אני עדיין יהודי, אבל עכשיו אני רפורמי'".

לפני בית הכנסת בית רחל.

לפני בית הכנסת בית רחל.

לא מדבר אליהם

הרב גיגי מבלגיה מתמקד בבעיה אחרת. "אצלנו הבעיה הגדולה ביותר היא האדישות", הוא אומר בארשת מיואשת למחצה. "פעם אנשים היו באים אל הרב ומערימים עליו קושיות הלכתיות ועניינים אמוניים. היה דו שיח בין הרב לבין הקהילה. כיום, לצעירים ואפילו למבוגרים פשוט לא אכפת מהנושא. היהדות לא מעניינת אותם, זה לא מדבר אליהם".

כשנשאל מה הוא עושה כדי לשפר את המצב, הוא עונה: "אני עושה כל מיני 'דברים חיצוניים' כדי לגרום לאנשים להתקרב". למשל, ריאיון בטלוויזיה על נושא יהודי מקרב את הרב לציבור. "אם הם רואים שאפילו הגויים מתעניינים ביהדות, אז לעתים זה יגרום להם להבין שהיהדות זה לא 'משהו עתיק מפעם', אלא דת עדכנית, חיה ובועטת. באמצעות המדיה אתה מושך את האנשים האלה שאף פעם לא היו באים לבית הכנסת".

אך מי שמדבר בצורה התקיפה והחדה ביותר הוא נשיא הוועידה הרב גולדשמידט. דקות אחדות לפני שיחתנו הוא התווכח עם עיתונאי חרדי שתהה למה ועידת רבני אירופה לא מקימה בתי ספר. הוועידה, שנוסדה לאחר מלחמת העולם השנייה על ידי הלורד יעקבוביץ, רבה של הממלכה המאוחדת דאז, מאחדת תחתיה מאות רבנים, אשר עם השנים הקימו מוסדות חינוך, ישיבות וקהילות יהודיות חזקות. שאלת העיתונאי העליבה אותו, או יותר נכון את הארגון שבראשו הוא עומד. "הבעיה היא שבישראל פשוט לא יודעים מה קורה פה באירופה, תעשו שיעורי בית, תתעניינו במה שקורה לעם היהודי", אמר.

"הבעיה של רוב היהדות הדתית והחרדית בארץ היא שיש שישה מיליון יהודים בארץ, מתוכם שני מיליון הם שומרי תורה ומצוות, והם לא מודעים מה קורה לאחיהם מעבר לים. יש כמיליון שומרי תורה ומצוות בארה"ב ובאירופה, אך יש עוד עשרה מיליון אחרים. חלקם הגדול של היהודים הדתיים לא חושבים שיש להם אחריות על עשרה מיליון היהודים האחרים. הישראלים המסורתיים או הלא דתיים לא יתבוללו, הרי הם מוקפים אויבים. החרדי הממוצע לא יודע מה קורה שלושה קילומטרים מאיפה שהוא גר, אז שידעו מה קורה בטביליסי או במוסקבה? זאת הבעיה.

"הדבר הראשון שצריך לעשות הוא להעביר מידע על מה שקורה בקהילות היהודיות בתפוצות, ובמקביל על היהודים הדתיים להעביר הלאה את יסודות היהדות. אנחנו צריכים לקחת שלושה מיליון יהודים שומרי תורה ומצוות ולצעוק בקול גדול: 'יש לכם אחריות ואפשרות להשפיע'". הרב גולדשמידט מדבר בלהט ובהתרגשות, וניכר שהנושא בנפשו: "אני מנצל במה מכובדת זו לקריאה רשמית – בואו לעזור לנו להציל את העולם היהודי". אגב, כותרות במילים אלו ממש עיטרו את העיתונים החרדיים ביום למחרת. המסר עבר.

אהבה עם גויה

הרב ד"ר שמואל דיסייני, רבה הראשי של רומא, אדם גבה קומה ונעים הליכות, מתמודד עם בעיות אחרות משל חבריו. הקִרבה לוותיקן משפיעה על חברי הקהילה היהודית המקומית, והשיח המתחולל לאחרונה במקום הקדוש לנוצרים משפיע גם על הדיונים הפנימיים בקהילתו.

"הופיע בעיתון הדיגיטלי של הקהילה מאמר של יהודי צעיר שכותב על מחשבות שלו בעקבות כינוס בישופים גדול של הכנסייה הקתולית בנושא המשפחה. הרי יש להם (לקתולים) הרבה בעיות: אנשים לא מתחתנים ויש עלייה במספר המתגרשים, יש עניין ההומוסקסואלים. ישבו ראשי הכנסייה ודנו על זה – היו שם מחלוקות ופולמוסים רבים". אותו צעיר יהודי מרומא ניסה להקביל את הדיון לזה שבקהילה היהודית, "רצוי שגם בעולם היהודי יתפתחו שיחות על נושאים כל כך אקטואליים", הקריא הרב דיסייני ממכשיר הסלולר שלו.

"הבחור המדובר מגיע ממשפחה יהודית מיוחסת", המשיך, "יש לו זהות יהודית חזקה, אבל מתברר שיש לו אהבה עם גויה. אז מה הוא רוצה מההלכה, שתתיר לו? במקום להיות יהודים הכפופים להלכה, הם רוצים שההלכה תהיה כפופה להם. זו לצערי המנטליות אצלנו. מצד שני, מדובר בצעד קדימה לעומת העבר – לפני 20 שנה לא ידעו בכלל שיש הלכה", הוא מחייך.

"אצלנו הליברלים עושים עבודה יפה", מגיב הרב דיין לדברים, "הם מכפיפים את ההלכה עבור חברי הקהילה. משקיטים את המצפון של כל אחד ואחד".

דיסייני: "נכון. הם נותנים שוויון לגברים ולנשים, נותנים להם לשבת ביחד בבית הכנסת. שנית, הם דנים בעניינים כגון הומוסקסואליות שזה מאוד באופנה. היהדות האורתודוקסית לא נכנסת לזה. אך בסופו של דבר התנועה הרפורמית היא דתית, יש להם בתי כנסת משלהם. התשובה היא שצריך להשקיע בחינוך". רבה של רומא לא מסכים עם הרב גולדשמידט בעניין עידוד חרדים ליציאה לשליחות באירופה: "הציבור שלנו הוא ציבור ציוני. ממש ציוני. אם אתה מביא חרדי שמתקיף את מדינת ישראל זה לא יתקבל. הזהות העיקרית של חברי הקהילה שלנו היא מדינת ישראל".

אך מי שמפתיע שוב הוא הרב גולדשמידט, שלא שולל לחלוטין את ההצטרפות לקהילה רפורמית: "אני חולק על עמיתיי הרבנים. אם הרפורמים קיימים כדי לתת גב יהודי לאלה שלא יהודים לפי ההלכה, מה טוב ומה נעים. מבחינתי, עדיף שילכו לבית כנסת רפורמי מאשר לכנסייה. צריך לדאוג ליהודים, שלפחות לא יהיו אנטישמים. אני מדבר על המון העם. אנחנו מוכרים מוצר אחר מאשר הרפורמים. המוצר שאנחנו מוכרים הוא היהדות. הם מוכרים מוצר אחר. אני לא חושב שצריך להתחרות בהם – אצלנו יש אותנטיות שלהם חסרה".

הוא מסביר כי התנועה הרפורמית לא הצליחה במדינות ברית המועצות לשעבר, וכי ישנן שתי סיבות לכך שאירופה נשארה אורתודוקסית. "הסיבה הראשונה היא הימצאות 'ועידת רבני אירופה' בשטח, והשנייה היא שיש באירופה קשר חזק יותר לישראל. הרי אירופה יותר קשורה לישראל מבחינה גיאוגרפית ובעקבות כך גם רעיונית. בישראל יש מדינה יהודית של שישה מיליון איש, ואנחנו כביכול מסונפים למה שקורה שם. כל זמן שהיהדות בארץ תהיה אורתודוקסית, הרפורמים לא יוכלו להשפיע לרעה".

רוצים משהו אותנטי

ראש ישיבת תורת חיים במוסקבה, הרב משה לבל, מצטרף לדבריו של הרב גולדשמידט וטוען כי חשוב מאוד שמשפחות דתיות יצאו לשליחות: "למדתי בישיבת פוניבז', והרב שך תמיד היה אומר שאם אברך כבר יוצא לפרנסה, עדיף שיעסוק בחינוך. בעיניי אותם אברכים צריכים לצאת לשליחות, כמו של חב"ד, אבל שתהיה שליחות אמיתית. היו פעם במוסקבה שליחי 'בני עקיבא' ולצערי הם כבר לא שם – מבחינתי שיגיעו אפילו חבר'ה דתיים לאומיים, מבני עקיבא או מישיבת 'מרכז הרב'".

הרב גיגי מציין כי ישנה בעיה ייחודית לבלגיה, אשר בבירתה, בריסל, יש מה שהוא מגדיר "תנועת נוער יהודית חילונית". הוא מסביר כי "הם יהודים, ומזדהים כיהודים, אבל הם חילונים. כדי לגייס עוד משפחות אליהם הם עורכים בר מצווה חילונית. זה טקס שעושים באולם שלהם בליל שבת. מדליקים נרות, והילד או הילדה מדברים על ההורים שלהם, על הסבא והסבתא. הם קוראים לזה 'ספר היוחסין'. וזה מושך עוד ועוד אנשים, זה עובד. הם לא מניחים תפילין או מתעטפים בטלית, וכמובן שלא קוראים בספר תורה. הם אפילו פחות מהרפורמים. לפחות הליברלים באים לבית הכנסת ועושים בר מצווה כמו שצריך. המטרה שלהם היא להילחם ולהרוס כל מה שקשור לדת. כעת ישנו אסון חדש, והם חושבים לערוך חופות חילוניות".

פופקורן ברחוב

יום לאחר מכן התכנסו שוב הרבנים לאחר תפילת השחרית לדיונים. על סדר היום היה נושא ברית המילה באירופה. הרב משה לוין מצרפת, שגם משמש מנכ"ל ועידת הרבנים, סיפר לעמיתיו על "איגוד המוהלים של אירופה" שבארגון מקווים להקים. הוא סיפר על כך שבצרפת "כל מוהל עשה במשך שנים מה שרצה ללא פיקוח". לטענתו, "לחצי מהמוהלים לא הייתה תעודת מוהל. הבנו שאם אנחנו לא רוצים שיגישו תלונות על רשלנות כמו שקרה בגרמניה (נושא ברית המילה הגיע לבתי המשפט בעקבות מספר טקסי ברית לא מוצלחים. צ"ק), אנחנו צריכים להקים איגוד מוהלים עם תקנות, והוא נמצא תחת הפיקוח של בית הדין בלונדון.

"לקח לנו יותר משנתיים להקים את הגוף הזה, ועשינו הרבה עבודה עם רופאים מומחים, והאיגוד נמצא כיום תחת הקונסיסטואר. לא ייתכן שכל אחד שרוצה לערוך ברית מילה יוכל לעשות זאת, וכעת אנחנו נלחמים בתופעה". הרעיון של הרבנים בפריז הוא שתהיה רשימה מסודרת של המוהלים שלהם תעודות. "אנחנו לא יכולים למנוע מאדם לערוך ברית מילה, אבל כן נוכל להזהיר את הציבור ולומר שמי שאין לו תעודה לא נמצא תחת אחריותנו. הציבור ילמד אט אט לבדוק מראש אם יש למוהל תעודה".

הרב לוין אמר עוד כי ישנו דו"ח חדש של מועצת אירופה שצפוי להתפרסם בקרוב בעניין המילה. "הם מספרים כי חקרו את נושא ברית המילה בכמה מדינות ויש להקפיד יותר על היגיינה. צריך שבכל מדינות אירופה יהיה ארגון מסודר שיהיה תחת איגוד מוהלי אירופה כדי למנוע בעיות כאלה".

בנוסף, היו גם דיונים מעט אישיים יותר. כך למשל, מה עושים עם רב שמשגיח על מוצר אך כלל לא ביקר במקום הייצור. במקביל, העלה רב נוסף שאלה: "מה עושים אם ישנה שמועה או טענה כלפי רב שהוא חבר הוועידה שהתנהג בצורה לא ראויה?". הרב לבל הוסיף כי "אשתו של רב מסוים כתבה לי שבעלה מתעלל בה". הרבנים החליטו לחדש את פעילות ועדת האתיקה של הוועידה, ובכך לפתור בעיות מעין אלו בחדרי חדרים.

היו גם דיונים מעט משעשעים יותר. דמיינו לעצמכם קבוצה של רבנים העומדת במרכז העיר טביליסי סביב דוכן המוכר פופקורן שמיוצר במקום. התנהל דיון אינטנסיבי מאוד בשאלה האם מותר לאכול את הפופקורן. הרבנים בדקו את השמן, את המכונה ואף ביררו אם האישה שהפעילה אותה יהודייה. המסקנה? מחלוקת אחרונים.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון', ז' חשוון תשע"ה, 31.10.2014



קבלת שבת באמצע פקק תנועה |אליהו בירנבוים

$
0
0

מה יעשה מי שטיסתו התעכבה והוא הגיע אל יעדו לאחר כניסת השבת? על נסיעה ברכב עם נהג לא־יהודי ופתרונות יצירתיים ל"תקועים" בשדה התעופה

אנשים דתיים רבים נמנעים מלטוס ביום שישי בכלל ובמיוחד בטיסות שמיועדות להגיע בשעות הקרובות לכניסת שבת, כדי לא לקחת סיכון שמא לא יגיעו ליעדם טרם כניסת השבת. אולם לא תמיד ניתן לבחור את מועדי הטיסות ולא פעם קורה שטיסות שאמורות להגיע ליעדן זמן סביר לפני שבת נדחות ואף מגיעות סמוך לשבת או בשבת עצמה. רבים שואלים: כיצד לנהוג במקרה מסוג זה? האם צריך להישאר בשדה התעופה לבד וגלמוד ולעתים אף ללא אוכל אם נוחתים סמוך לשבת? האם מותר לנסוע הביתה עם נהג גוי, אף אם הרכב מגיע לאחר שעת הדלקת הנרות והשקיעה? האם יש נפקא מינה אם האיחור קורה בארץ או בחו"ל? וכיצד לנהוג כאשר אדם יוצא משדה התעופה לביתו או למלון סמוך לשבת אבל תאונה או פקקים רבים דוחים את שעת הגעתו? ולמעשה, עד מתי מותר לנסוע ברכב בערב שבת או בשבת כדי להגיע ליעד?

ברור שמלכתחילה, מי שנוסע ברכב בערב שבת לביתו בארץ או למלון בחו"ל צריך לקחת בחשבון עיכובים שונים כגון הזמן הדרוש למעבר ביקורת הגבולות ולקבלת המזוודות בשדה התעופה ופקקי תנועה. שדות התעופה כיום הם ברובם ערים גדולות ובצורות ולאחר הירידה מהמטוס יש צורך לצעוד קילומטרים או לנסוע ברכבת פנימית כדי לצאת מהשדה. כמו כן ישנן ערים שבהן פקקי התנועה הם דבר שבשגרה, כגון מוסקבה, מקסיקו סיטי, בומביי וביג'ין, ונסיעה של כמה עשרות קילומטרים יכולה לארוך כמה שעות.

לפיכך כתבו הפוסקים "שצריך להיזהר לכתחילה שלא ילך אדם או ייסע עד סמוך לערב מפני שכמה פעמים יקרה שלא יספיק להגיע מבעוד יום עד חשכה ממש וכמה חילול שבת עלול לצמוח מכך… לכן ישים אדם כל זה אל לבו וימהר לשבות אפילו בכפר ולא יסיתנו יצרו לומר עוד היום גדול…" (שו"ע או"ח רמט, משנה ברורה שם ס"ק ב).

הגמרא והרמב"ם אף פסקו: "אסור לו לאדם שיהלוך בערבי שבתות יותר משלש פרסאות מתחילת היום כדי שיגיע לביתו ועוד היום רב ויכין סעודה לשבת שהרי אין אנשי ביתו יודעים שהיום יבוא כדי להכין לו…" (סוכה מד ע"ב, רמב"ם הלכות שבת ל, יא). אבל כיום, כשברוב הבתים מכינים אוכל לשבת ברווח ובשפע או קונים אוכל מוכן, אין בעיה לצאת לדרך בערב שבת ואף להגיע מספר דקות לפני שבת (ראו אצל הרב חיים דוד הלוי, מקור חיים, חלק ג, קח, טז).

איור: גונן מעתוק

איור: גונן מעתוק

נסיעה מתמשכת

השאלה של נסיעה ליעד לאחר כניסת שבת הינה "שאלה מחודשת", שכן בעבר כל הדרכים היו ארוכות וכלי התחבורה איטיים, ובשל כך אנשים לא יצאו לדרך ביום שישי אלא מספר ימים לפני שבת. מסיבה זו אין אנו מוצאים התייחסות לשאלה מעין זו בפוסקים הראשונים. השאלה עלתה רק בזמננו, שבו כלי התחבורה המהירים והחדשים, החוצים ימים ויבשות בקצב מהיר, מאפשרים לצאת בערב שבת ולהגיע לפני שבת ליעד.

נבהיר: שאלתנו מתייחסת לנסיעה בערב שבת לאחר השקיעה. שכן, כידוע, השבת נכנסת עם שקיעת השמש. נשים נוהגות לקבל על עצמן שבת בהדלקת נרות (בתנאי שלא התנו על כך, שאז דינן כגברים), והגברים מותרים בעשיית מלאכה כמעט עד השקיעה (משום המצווה להוסיף קודש על החול ולקבל שבת מעט קודם השקיעה). הזמן עד שקיעת השמש מוגדר "יום", ומותרת בו מלאכה. הזמן לאחר צאת הכוכבים מוגדר "לילה", והזמן בין שקיעת החמה לצאת הכוכבים מוגדר "בין השמשות", ספק יום ספק לילה.

ייתכן ששאלה דומה לשאלה המודרנית של נסיעה ברכב היא המקרה המעניין המופיע בשולחן ערוך בקשר ליציאה בערב שבת לשיירה, המתעכבת בדרכה גם לאחר כניסת שבת: "היוצאים בשיירא במדבר והכל יודעים שהם צריכים לחלל שבת כי מפני הסכנה לא יוכלו לעכב במדבר בשבת לבדם, ג' ימים קודם שבת אסורים לצאת וביום ראשון ובשני ובשלישי מותר לצאת, ואם אחר כך יארע לו סכנה יצטרך לחלל שבת מפני פיקוח נפש, מותר ואין כאן חילול שבת" (שו"ע או"ח רמח, ד).

הרב חיים דוד הלוי נשאל: האם בחורה שנקלעה סמוך לשבת לסביבה זרה יכולה להמשיך לנסוע בשבת כדי להגיע ליעדה? והשיב: "ואם היא נוסעת ברכב ציבורי אם הוא נהוג על ידי אינו יהודי נראה לי כיון שכל האיסור הוא שבות בלבד וכבר היא נמצאת במכונית מבעוד יום אין הנהג עושה שום מלאכה מיוחדת עבורה, מותר לה להמשיך בנסיעה עד יעדה…" (עשה לך רב, חלק א, לד).

בתשובה של הרב יצחק זילברשטיין (רב שכונת רמת אלחנן בבני ברק, חבר מועצת גדולי התורה וחתנו של הרב אלישיב) הוא דן בשאלתנו וכתב: “אם נהג המכונית אינו יהודי, ימשיך בנסיעה עד שיגיע למקום ישוב, מאחר והנכרי הוא המבעיר את האש שבמנוע, וגם על איסור תחומין אינו עובר הישראל, משום שהנכרי הוא שמוציאו מחוץ לתחום… אלא שאם הדבר אפשרי ירד מחוץ לישוב, כדי שלא יראוהו התושבים כשהוא יורד מהמכונית בשבת… ואם נהג המכונית הוא יהודי, מסתבר שעדיף שהנוסע ירד מהמכונית וילך רגלי, אם אין בזה סכנה, שהרי הנהג עובר על איסורי מלאכה בנסיעתו ואין לו ליהנות מהאיסור“ (ספר חשוקי חמד – שבת דף קנג ע“א).

ובשו“ת מראה הבזק נפסק: “כאשר הנהג הוא גוי, ניתן להמשיך לנסוע גם בזמן בין־השמשות. וכאשר אין איסור תחומין, אם משום שמדובר ברכב גבוה ואם משום שמדובר בנסיעה בתוך העיר, מותר להמשיך לנסוע עם הנהג הלא־יהודי עד זמן בין־השמשות של רבנו תם, אם הוא נוסע יחיד ברכב. ואם ישנם נוסעים רבים ורובם גויים, אפשר להמשיך לנסוע אף לאחר כניסת השבת“ (מראה הבזק ח“ה, ל).

מכלל הדברים עולה שההיתר להמשיך לנסוע בשבת הוא דווקא עם נהג לא יהודי, אבל הנוהג בעצמו או נוסע עם נהג יהודי צריך לרדת מהרכב עם שקיעה גם אם לא הגיע לקהילה יהודית או אפילו למקום שיש בו סידורי אוכל כשר לשבת. כמובן שמצב זה איננו מתייחס למקרה שבו אדם נוסע באזור שיש בו פיקוח נפש, שאזי יכול להמשיך לנסוע עד אשר יגיע למקום בטוח.

איסורים נוספים

יש לזכור כי יש בנסיעה ברכב בשבת (וכן ברכבת או במטוס) איסורים שאינם נובעים רק מפעולת הבערת הדלק על ידי הנהג, כשהוא לוחץ על דוושת הגז, והם חלים על כלל הנוסעים. משום כך, לפי רוב הפוסקים גם אם עולים לרכב לפני שבת ונוסעים בו לאורך כל השבת – כפי שלכאורה מותר לעשות באונייה המפליגה בערב שבת – יש בכך איסור.

כך, למשל, הרכיבה על גבי בהמה בשבת נאסרה שמא יחתוך זמורה, ומשום החיוב של שביתת הבהמה (בבלי ביצה לו ע"ב. כך פסק הרמ"א, או"ח שה, יח). בנסיעה במכונית אין איסור משום אי שביתת הבהמה ואולם החשש שמא יחתוך זמורה קיים, כיוון שייתכן שיהיו תקר בגלגל או תקלה אחרת במכונית, והיהודי יעבור על איסורי תורה. כמו כן, אם הרכב יוצא מחוץ לתחום הרי שיש בכך משום איסור תחומין (במיוחד אם מדובר על רכב שהוא נמוך מעשרה טפחים).

איסור תחומין נלמד מהפסוק "אל יצא איש ממקומו ביום השביעי" (שמות טז, כט). כלומר, אסור לאדם לצאת מהמקום שבו שהה בין השמשות של כניסת שבת. מן התורה מותר לילך עד י"ב מיל לכל כיוון, כשיעור מחנה ישראל, אולם חכמים תיקנו שלא לצאת יותר ממיל אחד, היינו אלפיים אמה. כתב על כך החפץ חיים בביאור הלכה: "בעגלות ההולכים על ידי קיטור אין לישב עליהם בשבת וגם בערב ששת אסור אם יודע שייסע בשבת משום תחומין" (או"ח תד, ס"א).

קיימת גם בעיה אחרת בנסיעה ברכב והיא ביטול מצוות עונג שבת, שכן יש חשש שגופו של האדם לא ינוח בשבת בגלל שמקומות הישיבה במטוס וברכבת צפופים, כפי שכתב החתם סופר בקשר לנסיעה ברכבת בשבת: “אבל הנוסעים בדאמפף וואגען אינו שובת וגופו נע ונד ואי אפשר לו לעסוק בעסקי שבת בשבתו אשר רגיל בהם בביתו“. לעומתו טוען הרב עוזיאל טוען שהנסיעה באונייה או ברכב מודרני היא נסיעה נוחה שאין בה צער (משפטי עוזיאל א, או“ח, ט; ראה בנידון זה את מאמרו המעניין של צבי רייזמן בתחומין לב העוסק בנסיעה בטיסה רציפה במשך כל השבת).

במקרה שבו על הנוסע היהודי לומר לנהג הלא־יהודי לנסוע למלון, יש לעיין בדבר. נחלקו הראשונים האם מותר לצורך גדול כגון במקרה הפסד או צורכי רבים או צורך קיום מצווה לומר לנכרי שיעשה מלאכה האסורה לישראל מן התורה, או שהותרה אמירה כזו רק באיסור דרבנן. שיטת בה“ג (הלכות מילה) והעיטור היא שמותר לומר לנכרי לעשות מלאכה האסורה מן התורה. לעומת זאת שיטת הרי“ף (שבת פי“ט) והרמב“ם (הל‘ שבת פ“ו ה“ט) היא שהותרה אמירה לנכרי רק במלאכה מדרבנן. לאור זאת, יש לבחון האם איסור הנסיעה במכונית הוא איסור שבות.

נראה שאף במקרה דנן, כיוון שזהו צורך גדול מאוד, ניתן להתיר אמירה לנכרי להמשיך לנסוע בשבת עד למלון במקרה שהנסיעה החלה בערב שבת, אף שהנסיעה והצתת המנוע כרוכות באיסור תורה ליהודי. זאת לפי דברי הרמ“א (שו“ע או“ח סי‘ רעו ס“ב) שכתב שבמקום “צורך גדול“ ניתן לסמוך על שיטת בעל העיטור שסובר שאמירה לגוי במקום מצווה (בנדון דידן – עונג שבת) מותרת אף באיסורי תורה. הלכה זו אינה מוסכמת ורבים החולקים עליה (כמבואר שם במשנה ברורה, בשו“ע הרב, ובערוך השולחן), והמקל אפוא לנסוע על ידי גוי אף בשבת בצורך גדול כעין זה אין מוחין בידו.

עצות מעשיות

אסיים בכמה עצות מעשיות למי שנשאר "תקוע" בשדה התעופה בארץ או בחו"ל או במלון בקרבת מקום. הרב יצחק יוסף שליט"א כתב בילקוט יוסף: “מטוס שנחת בשדה התעופה, ונתברר שכבר נכנסה השבת, אין לצאת ממנו עד מוצאי שבת, משום איסור תחומין. וכשאין מאפשרים לו להישאר באווירון, צריך להישאר בשבת בשטח שדה התעופה בלבד. ומותר למסור את הדרכון לשוטר גוי כדי להחתימו ולקבל רשות לעבור ולהיכנס לתוך שטח נמל התעופה“ (רמח, נג).

אכן, פעם אחת נפלה בחלקי ה“זכות“ לשבות בשדה תעופה בחו“ל בשבת, כאשר הטיסה הגיעה ממש סמוך לשבת ולא היה באפשרותי לצאת מהשדה ולהגיע למקום יישוב או לקהילה. מצאתי לעצמי פינה בשדה התעופה שבה יכולתי להשאיר את המזוודה ואת דברי המוקצה, והכנתי לי “מחנה“ לשבת. פניתי לבית קפה מקומי ונתתי לו מקדמה עבור כל מה שאני עשוי לצרוך במשך השבת: שתייה, פירות, בירה לקידוש וכו‘. במקרה שאדם יורד מהמטוס ממש בשבת, ניתן בדרך כלל לשוחח עם בעלי חנויות ולהסביר להם שאנו יהודים ולא יכולים לשלם עד אשר תצא השבת – ובדרך כלל הם רגישים לכך ומוכנים לעזור. מכל מקום, אין ספק ששבת בשדה התעופה לא כוללת “מטעמים ומעדני שבת“.

אם אדם יוצא משדה התעופה בערב שבת אבל מתעכב בהגעה למלון עם נהג שאינו יהודי עד לאחר כניסת השבת, יש להיזהר מפתיחת דלת הרכב, מהורדת המזוודות ומתשלום לנהג המונית. הצעתי למי שעולה למונית לפני שבת היא שיכבה את האור הפנימי המופעל עם פתיחת הדלת מיד עם עלייתו לרכב (כמובן בתיאום עם הנהג). לחלופין, אם לא עשה זאת, עדיף שהנהג הלא יהודי או השוער המקבל את פני הבאים למלון יפתחו את דלת הרכב עבורו.

בקשר להורדת החפצים האישיים והמזוודות אשר יש בהם מוקצה וגם חשש טלטול מהמונית למלון (המכונית היא רשות היחיד, חצר המלון כרמלית אם אינה מקורה והמלון עצמו שוב רשות היחיד, ויש בכך אפוא איסור מדרבנן), עדיף שגם פעולה זו תיעשה על ידי הנהג או על ידי צוות המלון. אם יש צורך מותר להוריד את המזוודה גם אם יש בה דברי מוקצה יחד עם החפצים המותרים אם יש הפסד ממוני אם לא יעשה זאת (שו“ע או“ח שט, ג, ומשנה ברורה שם).

לגבי התשלום לבעל המונית, אם ניתן לבקש שיגיע במוצאי שבת לקחת את שכרו מה טוב. אם לאו, אפשר לעתים לבקש מאנשי דלפק הקבלה במלון שישלמו לבעל המונית ויחייבו את החדר. אם לא ניתן אפשר לתת לנכרי את הארנק ולומר לו שייקח את התשלום המגיע לו, ואם גם הדבר לא ניתן צריך לשלם לנהג בשבת.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' י"ח טבת תשע"ה, 9.1.2015


שארית מספרד הקדומה |אליהו בירנבוים

$
0
0

בית הכנסת הפורטוגזי בניו־יורק משמר בקפדנות יתרה את התפילה הספרדית האותנטית. בית כנסת קרליבך שפועל בקרבת מקום מוכיח שהצעירים מבקשים כנראה כיוון אחר

בשבת האחרונה התפללתי בבית הכנסת "שארית ישראל", בית הכנסת הספרדי־פורטוגזי במנהטן, ניו יורק. בית כנסת זה נוסד על ידי ראשוני היהודים שהגיעו לארצות הברית לפני כ־350 שנה. בשנת 1654 יהודים מגורשי ספרד ופורטוגל עברו לאמסטרדם ומשם לרסיפה שבברזיל. מברזיל המשיכו בדרכם לניו אמסטרדם, המקום אשר לעתיד לבוא ייהפך לניו יורק ולארצות הברית של אמריקה.

קהילת שארית ישראל היא הקהילה היהודית הראשונה שנוסדה על אדמת אמריקה. ללמדנו שהיהודים הספרדים היו החלוצים שהגיעו לארצות הברית, לפני אחיהם האשכנזים. מתוך 23 מהגרים יהודים שבאו מברזיל נוצרה קהילה מכובדת אשר הייתה שותפה במאבק למען הקמתה של ארצות הברית של אמריקה ולהשגת זכויות אזרחיות ליהודים במדינה. עד שנת 1825 קהילה זו הייתה הקהילה היהודית היחידה בניו יורק.

מקהלה של גברים שרה עם החזן ניגונים יפים ומרוממים. בית הכנסת של קהילת שארית ישראל בניו יורק

מקהלה של גברים שרה עם החזן ניגונים יפים ומרוממים. בית הכנסת של קהילת שארית ישראל בניו יורק

סדר מופתי

אך לא עברו של בית הכנסת הוא מענייננו כאן. מה שברצוני לשתף אתכם בו הוא סגנון התפילה והאווירה הקיימת בהווה בבית הכנסת, אשר אינם שונים בהרבה ממה שהיה בימים עברו. בית הכנסת הנוכחי נבנה בשנת 1897 והוא בניין ארכיטקטוני מרשים ובנוי לתלפיות. הציבור יושב על ספסלי עץ עתיקים, וחלק מהציבור חובש כובעי צילינדר על ראשו ועטוי טליתות משי בצבע תכלת, כפי שהיה מקובל בארצות אירופה בימי הביניים. החזן מתפלל בנוסח ספרדי, קרי בניגונים שהיו נהוגים בספרד לפני גירוש ספרד. מקהלה של גברים עומדת בגובה 20 אמות לצד ארון הקודש ושרה ביחד עם החזן ניגונים יפים ומרוממים. כאשר ישבתי בבית הכנסת עשיתי לרגע תרגיל בדמיון מודרך. סגרתי את עיניי ומצאתי את עצמי פוסע לאחור במנהרת הזמן ויושב בבית כנסת מכובד בספרד, בפורטוגל ובאמסטרדם.

בבית הכנסת הספרדי פורטוגזי יש סדר וארגון. הכול נעשה בפורמליות יתרה, בטקסיות, בסדר מופתי, לפי כללים הקבועים מראש. לא יעלה על דעת בן אנוש לשנות מאומה ממנהג המקום. באתר של בית הכנסת יש הדגשה על שמירת הנוסח והמנהג הקיים בבית הכנסת: "קהילת 'שארית ישראל' נוסדה בשנת 1654 על ידי יהודים ששמרו אמונים למסורת הספרדית כפי שנהגו בבית הכנסת הפורטוגזי באמסטרדם. על המסורת הזו שמרו באדיקות. מסורת זו מצוינת על ידי סידור אסתטי נאה, סדר למופת וכבוד. קהילת 'שארית ישראל' מהווה המודל המוביל של שמירה על המסורת הספרדית המערבית, אך גם הצליחה לשלב בצורה משמעותית ובטבעיות את מנהגיה הייחודיים. ברבות מאות שנים הקהילה פיתחה מנהג מיוחד משלה, מנהג שהפך להיות סימן ההיכר האופייני לה. מנהג זה הוא מקור לכוח רוחני ולשמחה של דורות רבים בקרב תושבי ארה"ב".

כאשר נקראתי לעלות לתורה, ניגש אליי השמש הלבוש במעיל ארוך ובכובע צילינדר והודיע לי שעליי ללבוש כובע כדי שאוכל לעלות לתורה. ליד הכניסה לבית הכנסת עומד אחר כבוד מדף ארוך עם כובעים שחורים בגדלים שונים וכל אדם אשר בא עם כיפה בלבד לראשו מוזמן להוסיף כיסוי שני על ראשו כדי לכבד את המעמד ולעלות לתורה. יודעי דבר ידעו להסביר לי שטוב שבאתי עם עניבה לצווארי, אחרת השמש לא היה אפילו חושב להציע לי עלייה. לאחר סיום העלייה השמש הדריך אותי כיצד עליי לעמוד והיכן ומתי עליי לרדת מן התיבה.

בסוף קריאת התורה, טקס השבת ספר התורה להיכל ארך מעל 20 דקות. תהלוכה של פרנסי הקהל (הגבאים), רב בית הכנסת, החזן והשמש החלה ללכת בקצב צב מהבמה עד ארון הקודש. ההליכה נעשתה באופן איטי ומכובד, עקב בצד אגודל, בליווי שירה וניגונים של המקהלה. במשך התפילה הציבור ישב באופן פסיבי, ראה את התהלוכה, שמע את החזן ואת המקהלה ואף נהנה מהמוסיקה היפה – אולם לא שר ולא נע ממקומו.

בלבי חשבתי באותם רגעים על ההבדל התהומי בין תפילה זו, בנוסח טקסי ופורמלי, לבין התפילה בנוסח קרליבך, אשר התקיימה באותו זמן במרחק כמה בלוקים בבית הכנסת קרליבך ((Carlebach Shul. את מנייני קרליבך ניתן אולי לתאר כהפך המוחלט של סגנון התפילה בבית כנסת “שארית ישראל“. במניינים אלו התפילה מלווה בשירים וריקודים, במחיאות כפיים ובהשתתפות הקהל, ללא כל טקסיות ופורמליות. אין הקפדה על קוד לבוש וכל איש ואישה באים לבית הכנסת כדי להביא לידי ביטוי את רגשותיהם ולחוות תפילה אישית ורוחנית. במובן מסוים, פריחתם של מנייני קרליבך בעולם כולו מקורה בצורך לשנות את הכללים הנוקשים שהיו קיימים בבתי כנסת רבים וליצור חוויית תפילה שבמרכזה עומד האדם ולא הנוסח והמנהג. התחושה הקשה של אובדן החיים הרוחניים בין כותלי בית הכנסת גרמה לאנשים צעירים לייסד מניינים בעלי אופי שונה וליצור מעין מהפכה של דמוקרטיזציה בסגנון התפילה.

יתר טקסיות

נדמה לי שניתן לחלק באופן גס את בתי הכנסת בעולם היהודי לשני סוגים – בתי כנסת קלאסיים ובתי כנסת פוסט מודרניים. בראשונים שומרים על המנהגים המסורתיים בקפדנות מתוך רצון לשמור על המסגרת הקולקטיבית של התפילה ועל ההיסטוריה של כל עדה, ואילו באחרונים מנסים ליצור חוויית תפילה אינטימית יותר המתאימה לציבור המתפללים, כדי ליצור רגש רוחני, משמעות ושייכות, גם על חשבון השמירה על המנהגים ולעתים אף מתוך ביטולם.

אולם ההבדל איננו מסתכם בסגנון התפילה בלבד, אלא גם במטרה שלמענה באים אנשים לבתי כנסת אלו. לבית הכנסת הקלאסי באים כדי להתפלל, ואילו לבית הכנסת הפוסט מודרני באים גם כדי ללמוד, לחוות חוויה רוחנית, להרגיש שייכות, לחוש בבית. קיימים גם הבדלים נוספים, כגון צורת המבנה והאדריכלות, צורת הישיבה, אורך התפילה, שפת הגוף של המתפללים, לבוש המתפללים, גודלו של בית הכנסת, אורך התפילה וכמובן קהל היעד המבקר בכל אחד מבתי הכנסת.

הרב סולוביצ'יק, בסגנונו הספרותי והפילוסופי, היטיב לתאר את ההבדל בין הסגנונות השונים של בתי הכנסת והתפילות ואת הקושי הקיים בבית הכנסת הקלאסי. במאמר אמיץ שנכתב בתחילת שנות השבעים הרב סולוביצ'יק אף מטיל על הרבנים חלק מהאחריות לכך שיהודים רבים לא פוקדים את בית הכנסת:

בית הכנסת איננו בימים אלה המוסד הפופולרי ביותר בקהילה היהודית. אין הדברים אמורים בקהילה החילונית לבדה אלא אף בקהילה הדתית. גם הקהילה הדתית מבקשת ה', אשר על פי שורת ההיגיון היו בניה אמורים לנהור בהמוניהם לבית הכנסת, אינה נוטה חיבה יתרה למוסד זה. סיבות שונות גורמות לתופעה פרדוקסלית זו וברצוני למנות כמה מהן. ראשית, אי הפופולריות של בית הכנסת נובעת מן האווירה האנטי ממסדית הרווחת בזמננו

אף אנו הרבנים איננו חפים מאשמה. היהודי האמריקאי שלפני עשרים או שלושים שנה, ימים בהם הגעתי אני לחופיה של ארץ זו, נטה ליתר טקסיות ורשמיות בגישתו לבית הכנסת. כמעט משועבד היה לגינונים נוקשים וחסרי גמישות, להנהגות חברתיותגינוני בית הכנסת, חגיגיותו, רשמיותו ואופייה הדרמטי של התפילה חביבים היו עליו. האיש הצעיר של היום אישיות מורכבת הוא, נטולת תמימות, בגישתו הביקורתית והמתוחכמת הוא חש ניכור כלפי בית הכנסת המאורגן בקפידה. הפכפך ונסער הוא, רגשנותו מושרשת ועמוקה. מבכר היה תפילה נלהבת יותר וסדורה פחות, רוצה היה בבית כנסת שאיננו מקום תפילה בלבד אלא אף מקום תורהסבור אני שנוטלים אנו הרבנים חלק בתהליך ניכורו של הצעיר הדתי מבית הכנסת בכך שלא ידענו להיענות לצרכיו…" (דברי הגות והערכה, בית הכנסתמוסד ורעיון, עמוד 100).

פעמים רבות אני מבקר בקהילות בתפוצות בבתי כנסת מפוארים אשר יש בהם מניין זקנים בלבד. לשאלתי מדוע צעירים לא פוקדים את בית הכנסת, מתברר שהם לא אוהבים את סגנון התפילה, כיוון שהוא כבד מדי, ארוך מדי וטקסי מדי לטעמם. הבעיה היא שזקני העדה לא מוכנים בדרך כלל לשנות את הנוסח שהם הביאו עמם מפולין, מאשכנז, ממרוקו או מאלג'יר לטובת שילובם של הצעירים במניין והרחבת שורות המתפללים. לעתים הרצון לשמר את נוסח העבר גובר על הצורך לשמר את העתיד של הקהילה ואין ספק שיש בכך סכנה ממשית.

*

לפני מספר שנים שימשתי רב ראשי של הקהילה בטורינו באיטליה. מקורם של היהודים בקהילה זו, הנמצאת בצפון איטליה, בצרפת ובאשכנז, וזאת לעומת יהודי רומא אשר מקורם בארץ ישראל. היהודים נמצאים באזור פיאמונטה בצפון איטליה מזה כ־800־900 שנה. בבית הכנסת של הקהילה בטורינו נשמר הסדר באופן מופתי וקפדני. לכל תפילה יש מנגינה מיוחדת ולכל שבת ומועד יש מנהגים מיוחדים. כללים אלו כתובים וידועים לפרנסים וליודעי דבר.

כאשר הגעתי לקהילה, הייתה לי תחושה שבית הכנסת איננו מהווה מקום משיכה ליהודים רבים אשר היו רוצים להרגיש בבית הכנסת גם את ביתם היהודי. מעבר להזמנה של אנשים ולדרשות בבית הכנסת, התחלתי בפעולות קטנות ליצירת אווירה יותר אישית ומשפחתית בבית הכנסת, כגון קבלת פנים אישית לאנשים שהגיעו לתפילה, חלוקת סוכריות וממתקים לילדים, חלוקת טבק הרחה (שמעק טאבק) למבוגרים, יצירה של מקהלת ילדים, זריקת סוכריות לעבר נער הבר מצווה וכדומה. זכורני שבאחת הישיבות אשר התקיימו לאחר הגעתי לקהילה בין הנהלת הקהילה והפרנסים (גבאים), הפרנסים נשאלו איך הם מסכמים את הפעילות של הרב בבית הכנסת. תשובתם הייתה: "הרב מכניס יותר מדי שמחה בבית הכנסת ולא כך ייעשה במקומותינו".

נדמה שאנו עומדים בפני אתגר גדול ומשמעותי בבחינת "אחוז בזה וגם מזה אל תנח ידך". לשמר את אוצר המנהגים המקובל מדורי דורות בכל קהילה מבלי לפרוק את עול העבר, אבל מאידך גיסא לתת ביטוי למבע הנפש של כל איש ואיש המבקש להרגיש בבית הכנסת כבביתו.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' כ"ד  שבט תשע"ה, 13.2.2015


סיפור הצלחה בפריפריה |אריאל שנבל

$
0
0

קליבנלנד מציעה ליהודיה בתי מידות זולים בשכונות יוקרתיות והקהילה מספקת לחברים תמיכה ארגונית וחברתית ובעיקר חינוך יהודי וציוני מושקע. בין שגשוג קהילתי לעידוד עלייה  

לפני כחודשיים פרסם המגזין היהודי-אמריקני "AMI” סדרת כתבות עומק העוסקת במשבר הדיור בקהילה היהודית בניו-יורק רבתי. כותרת החלק השלישי בסדרה הייתה “תתחילו לחשוב קליבלנד”. אם לסכם את הכתבה הארוכה במשפט אחד, הרי הוא זה: למה לכם להיתקע בדירת שלושה חדרים קטנה בברוקלין, כאשר ברבע מחיר אתם יכולים לקנות בית פרטי בקליבלנד, וליהנות מכל מה שאתם זקוקים לו כיהודים. מתברר שלא רק בישראל תשומת הלב בכל הקשור לאמריקה נתונה כמעט אך ורק לערים הגדולות – ניו יורק ולוס אנג’לס, במקרה הטוב גם שיקגו ומיאמי. גם יהודים הגרים בארצות הברית מתקשים להוציא את אפם החוצה מהקהילה שבה גדלו, והם משלמים על כך מחיר כבד.

קליבלנד היא העיר השנייה בגודלה במדינת אוהיו, הנמצאת בקצה המזרחי של המערב התיכון האמריקני. מתגוררים בה כיום כ-391 אלף איש. קודמת לה ברשימה הבירה קולומבוס, המונה כ-830 אלף בני אדם. בשנות ה-50 וה-60 ידעה העיר תקופת זוהר, והיא נמצאה תדיר במקום טוב באמצע ברשימת עשר הערים הגדולות בארצות הברית. בשלב מסוים אף גירדה את רף מיליון התושבים. משברים כלכליים מקומיים וארציים שפגעו בעיקר במערב התיכון ובפרט בתעשיית הפלדה – שהייתה מקור הפרנסה העיקרי בעיר במשך עשורים רבים – הביאו לירידת קרנה ולנטישת תושבים. משבר הסאב-פריים שפרץ בשנת 2008 החמיר את מצבה של קליבלנד, וכיום היא נמצאת בשפל מבחינת הון אנושי, כאשר למעלה מ-60% מתושביה עזבו אותה מתקופת השיא.

 לעומת זאת, כשבוחנים את נתוני הקהילה היהודית, הגרף הפוך. קליבלנד היהודית לא רק שלא נחלשת, היא מתחזקת. המספרים עולים בהתמדה, וכיום מונה העיר כ-80,000 יהודים – כ-20% מתושבי העיר. הפרבר היוקרתי ביצ’ווד, שבו מתגוררים כ-10,000 מיהודי העיר, נמצא במקום השני בארצות-הברית כולה כשבוחנים את שיעור היהודים מכלל האוכלוסייה באזור נתון; למעלה מ-90% מהתושבים בביצ’ווד הינם יהודים. רק קריית יואל, מעוז סאטמרי מובהק הנמצא כ-70 קילומטרים ממנהטן, מתהדר בשיעור יהודים גבוה מביצ’ווד.

 קליבלנד היהודית זוכה לעדנה בשנים האחרונות. מגיעים אליה יהודים מכל רחבי אמריקה, וגם לא מעט מהעולם ובכלל זה מישראל. מדובר בקהילה תוססת, חיונית ובחלקה הגדול ציונית, באופן שמאפשר לאורח ליומיים שמגיע מישראל להרגיש כמעט בבית. כמעט, אמרנו, וזאת בעיקר בגלל מזג האוויר. מדובר בעיר השנייה המושלגת ביותר בארה”ב, וגם בתקופה שבה ביקרנו שם, בסוף הסתיו, נמדדו שם טמפרטורות נמוכות מאוד. העובדה שהעיר יושבת על שפת ימת אירי תורמת לרוחות עזות וקבועות, שמורידות עוד יותר את הטמפרטורה. אבל בינינו, מי צריך להסתובב בחוץ כשאפשר לשבת בבית המידות שקניתם באחת השכונות היוקרתיות בעיר במחיר ממוצע של פחות מ-800 אלף שקל?

ספקית משמעותית של עולים חדשים לישראל. שליחי בני עקיבא נתנאל ואודליה אפק וחניכים צילום: אריאל שנבל

ספקית משמעותית של עולים חדשים לישראל. שליחי בני עקיבא נתנאל ואודליה אפק וחניכים
צילום: אריאל שנבל

 בינוני אידיאלי

ההיסטוריה היהודית של קליבלנד מתחילה ב-1839. בחודש מאי בשנה זו הגיעו שני מנייני יהודים לעיר מבאווריה שבגרמניה כדי לברוח מרדיפות אנטישמיות ומאפליה שהיו מנת חלקם. הם הגיעו לאמריקה ובחרו בקליבלנד כמקום מושבם, מאחר ששנתיים קודם לכן היגר למקום בן עירם שמשון טורמן, וייסד בו עסק מצליח. כעשור חלף עד שהקהילה היהודית הקטנה – איך לא – התפצלה לשני מחנות. לאחד קראו "אנשי חסד" ולשני "תפארת ישראל". שתי הקהילות אימצו את הדרך הרפורמית. ב-1868 נוסד בעיר בית יתומים יהודי על ידי ארגון "בני ברית", ובשנת 1880 כבר עמדה אוכלוסיית יהודי קליבלנד על 3,500 נפש, רובם בעלי שורשים גרמניים ובעלי נטיות דתיות רפורמיות, אם בכלל.

 גל ההגירה השני הגיע סביב תחילת המאה ה-20, כאשר המוני יהודים מפולין ומרוסיה החלו מגיעים לאמריקה. רובם העדיפו להישאר באזור ניו-יורק, אולם חלקם כאמור הגיע למקומות אחרים ביבשת, וביניהם לקליבלנד. בסוף העשור הראשון של המאה ה-20 זינק מספר יהודי קליבלנד לכ-90,000 איש, אולם הקהילה הייתה מפוצלת. מנהיגיה ופרנסיה היו עדיין הרפורמים בעלי השורשים הגרמניים, אולם רוב מניינה היה מזרח-אירופי, אורתודוקסי ודובר יידיש. סוגיה נוספת שהפרידה בין הדבקים הייתה הציונות. ותיקי קליבלנד היו רחוקים מהרעיון הציוני, לעומת אלה שמקרוב באו ונכספו לארץ ישראל לא פחות מאשר לחופיה של ימת אירי. מצב זה יצר כמובן חיכוכים ועימותים, אבל גודלה של הקהילה כבר אִפשר לנהל תת-קהילות נפרדות וחזקות, ועדיין להיות תחת המטרייה הכוללת של הפדרציה היהודית של קליבלנד.

 אז מה הופך את הקהילה היהודית בקליבלנד למוצלחת, למרות הריחוק ממוקדים יהודיים גדולים? כמובן שהתשובה מורכבת, אבל נראה שאם צריך לתמצת אותה בשתי מילים יהיו אלה ארגון וחינוך. מבחינה ארגונית, גודלה הבינוני של קהילת יהודי קליבלנד הינו אידיאלי. הוא מאפשר מצד אחד לאגד את כולם תחת קורת גג אחת מבלי שתתי-קהילות וזרמים שונים ילכו לאיבוד, ומצד שני מחזיק מספר מספיק גדול של חברים שמנפק פעילים, מתנדבים וכמובן תורמים. הפדרציה היהודית של קליבלנד נוכחת בשטח ואינה מרחפת רק בספֵרות גבוהות של אידיאלים וכנסים ברחבי המדינה או בעולם. הדבר ניכר ראשית כול במיקומה – בלב האזור החינוכי-תרבותי של יהודי העיר, מרחק הליכה מבתי הספר היהודיים וממוזיאון "מאלץ" שמספר את סיפורם. פניה של הפדרציה הם קודם כול פנימה.

הנוער והקונפליקטים

בשיחה עם בארי רייס, המשמש מנכ"ל הכספים של הפדרציה מזה כשלושה עשורים, הוא מדגיש קודם כול את דאגת הארגון לעניי עירו. "מצאנו שלמרות מה שרובנו חושבים, 20% מיהודי קליבלנד נמצאים במצוקה כלכלית", הוא אומר, "והמשימה הראשונה שלנו היא לסייע להם. במבצע התרמה בשם 'סופר סאנדיי' שנערך לאחרונה אספנו ביום אחד כמיליון דולר עבור אנשים מתוך הקהילה שסובלים לפעמים גם מרעב". רייס מספר על ניסיונות הפדרציה להגיע לכל מי שמגדיר את עצמו כיהודי, וגם למשפחות שבהן רק אחד מההורים יהודי. "אנחנו לא עוסקים בגיור", הוא מדגיש, "רק ברצון לתת למשפחות שכאלה טעימה מהיהדות ולתת לילדיהן אפשרות לחוות אותה". אני שואל את רייס אם העניין לא מעלה את חמתם של האורתודוקסים, שגם הם חברים בפדרציה. "אנחנו בכלל לא נכנסים לדיאלוג שכזה", הוא עונה, "הפדרציה לא עוסקת בעניינים רוחניים אלא תרבותיים. כל מי שמזהה את עצמו כיהודי מבחינתנו נכנס להגדרה של מי שאנו פונים אליו ומנסים להכניסו לקהילה".

כיצד מתנהלים היחסים בין הקהילה למדינת ישראל?

"מדובר באתגר. לדור הצעיר יש הסתכלות ומוטיבציה אחרים לגבי ישראל, אבל עדיין יש לנו הצלחה. תמיד אנחנו יכולים לעשות יותר אבל עדיין עושים, למשל שולחים בכל שנה תיכוניסטים לטיולים לישראל. כשבאוניברסיטה בדרום אוהיו סטודנטים עשו פעולות מחאה בקמפוס נגד ישראל בזמן מבצע 'צוק איתן', שלושה מתוך ארבעה שהפגינו נגדם היו מקליבלנד. אנחנו מאוד פעילים ומהווים סניגורים של ישראל בכל האזור.

"מצד אחד אנחנו צריכים לספק לילדים ולנוער שלנו יותר מידע נכון ומדויק לגבי ישראל, ומצד שני עלינו להתמודד עם הנטייה של הנוער כיום להתעלם מקונפליקטים ולנסות להתרחק מהם. הם לא אוהבים לריב, ועומדים בפני מצב לא פשוט כשהם מגיעים לקולג' ומוצאים את עצמם בעמדת קרב. ולמרות כל זאת נדמה לי שאנחנו מצליחים להדק כל הזמן את הקשר עם ישראל באמצעות תוכניות שונות הקשורות למשלחות מתנדבים, יוזמות שתומכות באוכלוסיית העולים האתיופים ותוכנית 'אישה' לפיתוח מנהיגות ובריאות הנשים בישראל. אנחנו אחת הקהילות הראשונות שיוזמות תוכניות בישראל באופן ישיר וללא תיווך של ארגון גג ארצי כלשהו, והדבר ניכר בעשייה ובקשר הבלתי אמצעי עם הארץ".

רייס לא אוהב לנקוט מספרים, אבל שיטוט קצר באינטרנט מגלה כי היקף התרומות של תושביה היהודים של קליבלנד גדול מאוד, ודאי יחסית למספר החברים בקהילה. ב-2012 תרמה הקהילה כ-28 מיליון דולר לצרכים יהודיים, ונתון מעניין לא פחות הוא שהתרומות הגיעו מלמעלה מ-11,000 איש, כאשר עבור כמעט 2,000 מתוכם הייתה זו התרומה הראשונה. כלומר, שיעור  גבוה מחברי הקהילה תורם בפועל, והקהילה מצליחה לפנות לעוד ועוד קהלים חדשים כל הזמן.

לא מקום אפור

כשמבקשים מרייס לנסות ולמקד את ההצלחה של קהילת קליבלנד, הוא משיב במילה אחת – "מנהיגות". "גם מבחינה מקצועית וגם מבחינה התנדבותית, יש בעיר הזו מסורת נפלאה של אנשים שנותנים לא רק כסף אלא גם מחכמתם. יו"ר הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה הוא מקליבלנד. כמה בכירים באייפא"ק מגיעים מקליבלנד. אנחנו מספקים מנהיגות לא רק ברמה המקומית, אלא לארגונים יהודיים ברחבי אמריקה, וזה עניין של מסורת כאן. בשלושים השנים שאני עובד פה זה הדבר הכי בולט וגם כזה שלא משתנה: המנהיגות מסורה וחכמה ברמה גבוהה מאוד".

ומה לגבי היחס לעלייה לישראל? מצד אחד, מדובר כאמור באחת הקהילות הציוניות בארה"ב. מצד שני, כמו כל ארגון או אורגניזם, גם כאן יש רצון טבעי לשמר את הטובים ולא לשלוח אותם רחוק מדי, ודאי כשמדובר בקהילה לא מאוד גדולה. "אנחנו תומכים בעלייה", מבהיר רייס, "זה לא משהו שאנו מדגישים כפדרציה, אבל יש בקליבלנד ארגונים שפועלים למען עלייה ואנו תומכים בהם. בסופו של דבר מדובר בהחלטה אישית של כל אחד ואחד ואנו לא מתערבים בזה. אנחנו מרגישים יחד עם מדינת ישראל, אז אם אנשים שלנו נמצאים פה או שם – כל עוד הם תורמים לחברה ולעם היהודי – זה לא ממש משנה לנו".

האם יהודי קליבלנד חווים אנטישמיות?

"בצד המערבי של העיר יש אוכלוסייה פלשתינית וערבית יחסית גדולה. במהלך המלחמה האחרונה הפגינו מול הבניין הזה כ-150 איש במשך יום אחד, והיו עוד כמה הפגנות קטנות, לא משהו דרמטי. בסך הכול לא רואים כאן עלייה בפעילות אנטישמית. אבל אנחנו לא נחים על זרי הדפנה מהבחינה הזו, ועובדים קשה כדי ליצור ולשמר קשרים טובים עם הקהילות השונות בעיר".

חמישה בתי ספר

גאוותה הגדולה של הקהילה היהודית בקליבלנד קשורה לתחום החינוך. חמישה בתי ספר יהודיים פועלים כאן. את אחד מהם, "פוקס מזרחי" הציוני-דתי, מנהל הרב ברי קיסלוביץ'. אנחנו נפגשים איתו במשרדו בבית הספר, ביום שמתברר כחופשי לתלמידים בעקבות "יום הווטרנים". הוא יליד מונטריאול שבקנדה, אך העברית בפיו רהוטה. הוא למד שנה בישיבת "הר עציון" ומבקר בקביעות בישראל.

קיסלוביץ' מספר על חמשת בתי הספר היהודיים הקיימים בעיר. "עגנון" הוא בית ספר יהודי ללא הגדרה דתית. "שכטר" הוא קונסרביטיבי, "פוקס מזרחי" שאותו הוא מנהל שייך לזרם הציוני-דתי, ה"היברו אקדמי" – בית הספר היהודי הראשון בעיר – נוטה קצת יותר לכיוון החרדי, ובית ספר נוסף הוא חרדי לחלוטין. שני המוסדות האחרונים קשורים לישיבת "טלז" הגדולה, שנמצאת לא רחוק מכאן. חב"ד, אם שאלתם, מיוצגת בקליבלנד באמצעות בית כנסת בלבד ולא במוסדות חינוך. "פוקס מזרחי" מתקיים סביב גרעין קשה של 250 משפחות ולומדים בו כיום קצת יותר מ-500 תלמידים, והמספר הולך וגדל.

"אחת השאלות שתמיד שואלים אותנו", אומר קיסלוביץ', "היא איך אנחנו מצליחים לגדול למרות שבכל שנה 20-30 ילדים מהקהילה עולים לארץ. התשובה היא שאנחנו חיים את הציונות לא רק בתיאוריה אלא גם בפועל, ודרך החיים הזו מושכת לכאן לא מעט אנשים ממקומות אחרים בארה"ב, וכך אנחנו 'משלימים את החסר' ואף מוסיפים, באמצעות אוכלוסייה חדשה שמגיעה לכאן. אם מוציאים מהמשוואה ערים ענקיות כמו ניו יורק או שיקגו, קליבלנד היא אחת הקהילות היהודיות היחידות שיש בהן אוכלוסייה יחסית קטנה אבל מגוון בתי ספר כה רחב וברמה גבוהה".

איך אתה מסביר את העובדה שהעיר קמלה אבל הקהילה היהודית פורחת?

“הקהילה היהודית נשארה פחות או יותר באותו גודל. ההערכה של 80,000 יהודים בקליבלנד נכונה היום כפי שהייתה לפני עשר שנים. מה שנכון הוא שיחסית לעיר כולה הקהילה היהודית מצליחה לשמר את כוחה. יש לכך כמה סיבות. אחת מהן היא מחיר הבתים. בית שבניו-ג’רזי עולה מיליון דולר יעלה כאן 300 אלף דולר. אפשר לחיות כאן ברווחה. המרחקים יותר קטנים. היום לוקח לי להגיע מהבית לעבודה חמש דקות, וכשגרתי בניו יורק לקח לי שעה. הילדים כאן לא צריכים לנסוע שעות ללימודים. זו איכות חיים שמושכת לכאן אנשים. מצד אחד אין פה הקשיים של עיר מאוד גדולה, מצד שני זו עיר מספיק גדולה כדי שיהיה פה כל מה שאדם צריך בחייו – כולל כמובן נושא החינוך שיש עליו דגש מאוד חזק בקליבלנד. סיבה נוספת היא ענף הרפואה. קליבלנד ידועה בקליניקות ובבתי החולים המצוינים שלה, וזהו למעשה הענף היחיד שלא נפגע בשנים האחרונות בעיר אלא להיפך, הולך וגדל. ובאופן יחסי יש הרבה יהודים שעוסקים ברפואה”.

עובדים על איכות

עם מספר נתון ומוגבל פחות או יותר של תלמידים במחזור, יש תחרות בין חמשת בתי הספר?

“רוב המשפחות יודעות מראש לאיזה בית ספר ישלחו את ילדיהן. יש תמיד משפחות שנמצאות בין לבין, אבל 90% יודעות מראש. שיתוף הפעולה בין בתי הספר, למרות השוני הניכר ביניהם, מצוין. אנו נפגשים, כל המנהלים, פעם בחודש וחצי לישיבה משותפת ומנסים תמיד לעבוד ביחד. יש לנו מטרה משותפת והיא שכמה שיותר תלמידים יהודים מהעיר ילמדו באחד מבתי הספר שלנו, פחות משנה באיזה מהם”.

כמנהל בית הספר הכי ציוני בעיר, יש איזו אמביוולנטיות בין הנרטיב הציוני לבין הלוקאל-פטריוטיות?

“אנחנו לא מדברים על ארץ ישראל כנושא נפרד. ארץ ישראל משולבת בבית הספר שלנו בכל דבר ועניין, ולכן העיסוק בה טבעי לתלמידים מגיל מאוד צעיר. יש לנו חצי שנה אחת בכיתה י”ב שמוקדשת ללימוד ההיסטוריה הציונית, אבל זהו החלק היחיד בכל שנות הלימודים שמתויג כציונות שנפרדת משאר הלימודים. בשאר הזמן הציונות חיה ונעה כל הזמן, בכל המקצועות ובכל הגילאים, מה שגורם לתלמידים לזהות אותה כחלק אינטגרלי מזהותם. חוץ מזה, כמו שאמר פעם הרב ליכטנשטיין, כל בן תורה חייב להרגיש אמביוולנטיות כל עוד הוא לא גר בארץ. ככה זה, אנחנו לא מתחמקים מהחשש שמא נרגיש אי נוחות. יכול להיות שיש סיבה טובה מאוד לגור כאן. הקהילה חשובה מאוד, אבל אסור לנו להרגיש שזה כל מה שיש. ואנו בהחלט רוצים לגרום לכל מי שממשיך לגור פה להרגיש שחסר לו משהו. מאוד קל להרגיש מאוד נוח במקום כמו קליבלנד, ובית הספר תפקידו לא לומר ‘הכל בסדר’, אלא למשוך לכיוון הציונות. לכוון לכך שהייעוד של עם ישראל הוא בארץ ישראל, גם אם אני ספציפית צריך מסיבות כלשהן להישאר פה”.

אנחנו נמצאים במבנה עצום ומאובזר, וכל זה ל-250 משפחות בלבד.

“אנחנו עובדים על איכות, לא על כמות”, הוא אומר בחיוך. “וברצינות, ההשקעה בחינוך בחו”ל שונה מאשר בארץ. היא הרבה יותר גבוהה ודורשת יותר בכל המובנים. אתם בארץ חיים כיהודים לאן שלא תלכו. פה, חוץ מאשר בקהילה האורתודוקסית יש 60-70 אחוז של נישואי תערובת, ולכן חייבים להשקיע כאן יותר. בית הספר יוצר אווירה של קהילה שנמשכת לאורך כל ימות השבוע, גם בימים שבהם אין לימודים. ככה אנחנו שומרים אותם, דרך קהילה שנבנית סביב בית הספר, שהוא בעבורם הרבה יותר מבית ספר”.

לא הדבר האמיתי

חלק מהאחריות על "תיק הציונות" ב"מזרחי פוקס", בקהילה שסביבו וגם מעבר לה מוטלת על השליחים המגיעים לכאן מישראל. ישנם שני זוגות מורים ישראלים ב"מזרחי פוקס" שאותם לא זכינו לפגוש בביקורנו הקצר בקליבלנד, אך ארבעה אחרים דווקא כן. נאמר זאת כך, אין ספק שהקהילה בקליבלנד יודעת כיצד לבחור את השליחים שלה. עם כמות האנרגיה, הדבקות במשימה והאור שהם מצליחים להפיץ כאן, לא יהיה זה הימור פרוע מדי לקבוע שקליבלנד תמשיך גם בשנתיים הקרובות להיות ספקית משמעותית של עולים חדשים לישראל.

נתנאל ואודליה אפק הגיעו לכאן כשליחי תנועת בני עקיבא העולמית. הם מחלקים את זמנם בין בית הספר לפעילות בלתי פורמלית בתנועה, אולם כפי שאמר הרב קיסלוביץ, מדובר בהמשך טבעי של פעולות הנעשות תחת כנפי הקהילה המגובשת. ביתם הקט של הזוג אפק ובנם התינוק משמש בית פתוח למדריכים, הורים וחניכים שמגיעים בזה אחר זה, בכל השעות והזמנים, חלקם למטרות פרקטיות (נתנאל, צריך אותך כדי להעביר את הברביקיו) וחלקם לסיוע רוחני כזה או אחר. הוריו של נתנאל היו כאן בשליחות אף הם לפני שנים רבות, כך שמבחינתו מדובר בסוג של סגירת מעגל אם לא חזרה הביתה.

הצמד השני הן שליחות השירות הלאומי מתנועת עמינדב, רותי גולדפרב ושלומית סלבין. כמי שבאות לכאן לשנה אחת הן מסתערות על היעד שהאמריקנים הוותיקים אולי מנסים להצניע, ובהחלט חושבות ש"עלייה" היא לא מילה גסה בפעילותן. "בכל שנה יש כאן לפחות משפחה אחת שעושה עלייה", הן מספרות. "אנחנו אמנם לא נפתח בשיחה על עלייה, אבל זו בהחלט מטרה מבחינתנו – מודעת או שלא מודעת – ולפעמים יש משפחה שרק צריכה את הדחיפה הקטנה האחרונה כדי לקבל את ההחלטה. זה נמצא כאן אצל הרבה אנשים בראש. מצד שני נוח וטוב להם פה, והמטרה היא לגרום להם להבין שזה בכל זאת לא הדבר האמיתי. הדבר האמיתי הוא לחיות בישראל".

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' ט"ו אדר תשע"ה, 6.3.2015


 לשון לימודים |אליהו בירנבוים

$
0
0

מזה מאות בשנים אחד מתפקידיו המרכזיים של רב הקהילה הוא הדרשה. כיצד נושאים אותה ועל מה לא כדאי לדבר?

אם אנו מבינים את תפקידו של הרב לא רק כסמכות דתית או כפוסק בתוך ד' אמות של הלכה אלא כמנהיג רוחני שעליו להביע דעה, לייצר דעת קהל, להשפיע על בני קהילתו ועל אורח חייהם ומחשבתם, הרי שאחד הכלים החשובים העומדים בידי הרב להצלחה בפעילותו הוא המילה והדרשה. לא לחינם יש האומרים: כוחו של הרב בפיו.

לפני מספר שבועות ביקרתי בקהילה היהודית בקובה, וחוויתי חוויה שלא חוויתי במהלך כל שנות כהונתי כרב. בערב שבת פנתה אליי נשיאת הקהילה וביקשה שאגיע לבית הכנסת המרכזי של הקהילה כדי לשאת דרשה לאחר קבלת שבת. מסיבות שונות ניסיתי להתחמק מבקשה זו, אבל נשיאת הקהילה הפצירה בי תוך שהיא מציינת שמזה כמה שנים לא היה רב בקהילה והציבור לא שמע דרשה על פרשת השבוע. בנתונים אלו לא יכולתי לסרב והתייצבתי בערב שבת בבית הכנסת.

בבית הכנסת היו כ־200 איש, גברים נשים וילדים. לא רציתי להכביד על הציבור והכנתי דרשה קצרה של 10 דקות, שכן כידוע אחת ההגדרות לנאום טוב היא "נאום שתחילתו וסופו אינם רחוקים זה מזה". עליתי לבמה ודרשתי על פרשת ויצא. מה רבה הייתה הפתעתי, כאשר בתום הדרשה הציבור עמד על רגליו מחא כפיים וביקש עוד דרשה. לתומי חשבתי שמנהג המקום הוא להחמיא לרבנים, אולם מהר מאוד הבנתי שהציבור לא שמע דרשות ורבנים במשך כמה שנים ואכן הוא מעוניין להמשיך לשמוע דברי מחשבה. דרשתי עוד עשר דקות, ואחריהן הציבור שוב עמד על רגליו וביקש עוד דרשה. כך אירע ארבע פעמים! רק לאחר ארבעים דקות ירדתי מהבמה. אכן, נס גלוי: בעוד שבדרך כלל הציבור מבקש מרבניו לקצר את אורך הדרשות, בקובה הציבור ביקש מהרב לדרוש שוב ושוב.

הציבור ביקש מהרב לדרוש שוב ושוב. מתפללים בבית הכנסת "עדת ישראל" בהוואנה, קובה  צילום: גטי אימג'ס

הציבור ביקש מהרב לדרוש שוב ושוב. מתפללים בבית הכנסת "עדת ישראל" בהוואנה, קובה
צילום: גטי אימג'ס

נוגע לא נוגע

בימינו, מקובל בבתי כנסיות בארץ ובתפוצות שהרב דורש בכל שבת, לעתים אפילו מספר פעמים בשבת אחת. תופעה זו מלמדת על הצורך של הציבור לשמוע ולהרחיב את ידיעותיו ואמונותיו, וכן על הקשר והחיבור המאפיינים את היחס בין הרב לקהילתו. ברבנות בקהילות בתפוצות יש ממד נוסף לחשיבות הדרשה, שכן הקהילות הן בדרך כלל יותר הטרוגניות ומגיע לבית הכנסת גם ציבור שאינו שומר מצוות ויש צורך להתאים את הדרשה גם לציבור זה.

הדרשה הייתה אירוע מוכר ופופולרי ביהדות ימי הביניים, אולם אז מי שביצע אותה היה דרשן מקצועי אשר נע ונד בין הקהילות ודרש להנאתם של השומעים ולפרנסתו. פרופ' שמחה אסף אשר חקר את תולדות הרבנות כותב: "בקהילות חשובות היו מעמידים גם דרשנים מיוחדים, שהיו דורשים לפני העם בכל שבת. דרשנים כאלה היו בקהילות פראג, פוזנא, פרנקפורט, וילנא, סלוצק ואחרות, ואף הם היו גדולים בישראל. אולם במקרים חגיגיים או חשובים ביותר, היה הרב דורש בעצמו. בייחוד היה הרב צריך לשמור שתי שבתות בשנה: שבת הגדול ושבת שובה. בשבתות אלה היה חייב לדרוש וחיוב זה היה מותנה בכתב הרבנות" (עמוד 52).

ואולם, בדורות האחרונים עברה הדרשה מאחריותם של דרשנים חיצוניים לתחום עיסוקם של רבני הקהילות, המכירים את צאן מרעיתם ויודעים לפנות ללבם. תהליך זה מעיד על שינוי מעמדו של הרב ויחסו לקהילה. הרב יחיאל יעקב ויינברג, בעל "שרידי אש", כתב במאמרו הנפלא "מוסד הרבנות" (לפרקים, עמוד רפ"ט), שחלק מרכזי בתפקידו של הרב כיום הוא הדרשה: "התפקיד השלישי של הרב (לאחר הרבצת תורה ופסיקת הלכה) הוא לדרוש דרשות ברבים בשבתות וברגלים. הדרשה ברבים נחשבה תמיד בישראל לחובתו העיקרית של מרא דאתרא… מטרת הדרשה הייתה להחדיר לתוך הלבבות אהבת תורה ויראת השם, חיזוק האמונה, התקוות והשאיפות למילוי ייעודו הנצחי של העם הישראלי להיות ממלכת כהנים וגוי קדוש".

מהו סודה של הדרשה? מדוע היא כל כך חשובה, אבל גם כל כך קשה? תורת הדרשה היא אמנות הדיבור. הדרשה תלויה באיזון נכון בין הדורש, תוכן הדרשה וקהל השומעים. ישנן דרשות שמושמעות לאוויר העולם, אבל אינן נוגעות במחשבתם או בלבם של השומעים. דרשה טובה היא דרשה אשר נוגעת ואינה נוגעת. דרשה אשר מובנת לשומע; הוא יודע לומר בבירור מה היה נושא הדרשה והמסר שלה, ואולי גם ימצא לנכון לחזור על דרשה זו בביתו או באירוע אחר.

דרשת הרב מבטאת ומשקפת את עולמו הפנימי, את תחומי התעניינותו ואת רמתו האינטלקטואלית. הציבור מתרשם מדבריו של הרב ומדרך פרשנותו, מהמקורות שהוא עושה בהם שימוש ומהדוגמאות שהוא משתמש בהן. למעשה, כאשר רב דורש על נושא מסוים ומצטט מדרש או מקור פילוסופי, הקהילה לא שופטת את המקורות הנלמדים אלא בעיקר את הרב. הרב הופך להיות ה"מדרש" הלגיטימי כלפי הקהילה, הוא המוסר את תורת ה' לקהל שומעיו והוא הופך להיות ה"מקור" שממנו לומדים ושואבים השראה. הרב למעשה משמש גשר בין מקורות התורה והיהדות לבין קהל שומעיו.

הדברים נכונים לציבור דתי, אבל עוד יותר מכך לקהילות שבהן רוב השומעים אינם דתיים. שם, מצד אחד, הרב צריך להיות נאמן למקור, אבל מאידך הוא נדרש להיות הפרשן של המקורות והצינור להעברתם לקהל שומעיו. לפי גישה זו, על הדרשן להיות נאמן לתורה ולתכנים שיצקו בו רבותיו, אולם מאידך עליו להיות רגיש וקשוב לסגנון המחשבה, הצרכים, האמונות והדעות המאפיינים את הלך המחשבה של היחיד ושל הציבור. אחד ההבדלים בין פרשנות לדרשנות הוא שפרשנות היא גילוי תוכן דבר ה' בתורה, ודרשנות הוא קירוב דבר ה' לאדם. נואם טוב יֵדע לשלב בין שתי המטרות הללו בדבריו.

טובה השתיקה

אחת הדילמות הידועות בעולם הרבני נוגעת לתוכן הדרשה: האם יש נושאים שלא אמורים לדבר עליהם? נדמה שהתשובה לשאלה זו היא חיובית, אולם כרגיל היא גם תלויה בזמן ובמקום שבהם הרב נמצא. לצערנו, ישנן דרשות או אמירות הנאמרות לעתים על ידי רבנים אשר טוב היה שלא נאמרו ושלא באו לאוויר העולם. ישנם רבנים שמצליחים לעתים להרחיק בודדים או קהילות מתורת ישראל על ידי דיבור שאינו הולם ומתאים. דרשה יכולה לקרב ליהדות ודרשה יכולה להרחיק מהיהדות. הכול תלוי במחשבתו ובפיו של הדובר.

העיסוק בפוליטיקה בדרשות, גם הוא נתון במחלוקת הדורשים והרבנים. יש המצדדים בעיסוק בפוליטיקה בדרשות, כחלק מחיבורו של הרב לקהילה וכדי ללמד שהוא אינו מנותק מהנושאים המרכזיים המטרידים את בני קהילתו. מנגד, אחרים טוענים שבכל פעם שבה הרב עוסק בפוליטיקה הוא יכול להרחיק את חלק השומעים שאינם מזדהים עם עמדתו. בארץ העיסוק הפוליטי הוא בדרך כלל בתחום הממלכתי או המדיני, אבל בקהילות בחו"ל העיסוק הפוליטי מתמקד בדרך כלל בפוליטיקה הקהילתית.

זכורני שלפני כמה שנים ביקרתי בקהילה היהודית בגואטמלה, בפרשת חיי שרה. כידוע, הפרשה מלמדת כיצד אברהם שלח את עבדו לחפש ליצחק אישה, שכן לא רצה שיתחתן עם אישה מבנות הארץ. נושא זה בפרשה קשור ללא ספק לתופעת נישואי התערובת הרווחת כל כך בעם היהודי. התלבטתי אם לדבר על כך באופן פתוח, שכן לא ידעתי האם בין היושבים בבית הכנסת יש יחידים או משפחות שתופעה זו לא פסחה עליהם. בסופו של דבר החלטתי לדבר על נושא נישואי התערובת אבל לא באופן ביקורתי – אלא להסביר מהו העם היהודי ומדוע עלינו לשמור על המשפחה ועל השייכות גם בנישואין וליצור משפחה יהודית כדי לשמור על עתידו של העם היהודי.

בתום הדרשה ניגשה אליי בחורה צעירה וביקשה לשוחח איתי. היא הבינה היטב את המסר של הדרשה וסיפרה לי באופן דיסקרטי שיש לה בן זוג לא יהודי מזה כמה חודשים. היא שאלה עד כמה הדבר יוכל לפגוע בה כאישה יהודייה, עד כמה זה מנוגד להשקפת היהדות ומה עליה לעשות. שמחתי להיווכח שהדברים הובנו גם אם לא נאמרו באופן ביקורתי ותוקפני.

נסיים בדבריו היפים של ר' אליעזר פאפו, הכותב בספרו "פלא יועץ" בערך דרשן: "כמה טובה הדרשה ברבים, אבל צריכה תנאים רבים. זה יצא ראשונה, שיקדים תפילה שינצל מגאווה ויעשו דבריו פירות. וגם יתפלל שיהיה לו לשון לימודים לדבר דבריו בנועם שיח בשפה ברורה באופן שיהו דבריו ערבים על שומעם ככלה שהיא חביבה על בעלה. וזאת שנית, שלא יהיה מאריך טרחא, אלא יהא מקצר ועולה וטוב מעט. ואל השלושה שיזהר בכבוד הבריות שלא יבואו לידי הלבנה ברבים בשביל דבריו ולא ילמד עליהם קטוגוריא. ויכלול עצמו עמהם באמרו: לא טוב הדרך אשר אנחנו הולכים, לכו ונלכה באור ה'… ולעולם יקדים לסדר הדרשה בינו לבין עצמו באופן שתהיה שגורה בפיו… וישמע חכם ויוסף לקח ודבר בעתו מה טוב".

 פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' כ"ט אדר תשע"ה, 20.3.2015


מליארד סינים וכינור יהודי |אליהו בירנבוים

$
0
0

יהודים רבים עוברים לאחרונה לסין, בשל היחס המקומי החיובי ליהודים, 
והקהילה שם מתעוררת. הרהורים על היהודי הנייד

לפני מספר שבועות ביקרתי בשנחאי שבסין. מה שהפתיע אותי שם במיוחד הוא היחסים המיוחדים שבין הסינים והיהודים. בעיר שנחאי הגדולה כ־25 מיליון תושבים, וביניהם כ־4,000 יהודים. ללא ספק מספר קטן וכמעט אפסי ביחס לכלל התושבים (ממש כשם שמספר היהודים בעולם, כ־13 מיליון, הינו אפסי ביחס ל־1.3 מיליארד הסינים).

אף על פי כן, הסינים מכבדים ומעריכים את היהודים ואת תרבותם. יש שתולים זאת בעבר – הן לסינים והן לעם היהודי היסטוריה ארוכת שנים והסינים מכבדים היסטוריה. יש, מנגד, שמסבירים זאת בגלל ההווה – הסינים מעריכים הישגים וההצלחה, והם מתרשמים מההצלחה של היהודים בתחום העסקי, הטכנולוגי והצבאי, ובכלל מהקמת מדינת ישראל. הסינים רגילים לומר ש"היהודים הם העם החכם בעולם ואנשי העסקים המוכשרים בעולם", וככל הנראה 1.3 מיליארד סינים לא טועים.

מעניין לציין שכבוד זה שניתן מצד האומה הסינית ליהודים מתקיים למרות ששמונים אחוז מהסינים אינם מחזיקים בדת כלשהי, וגם עשרים האחוזים הנותרים קשורים לכנסיות בעיקר מסיבות של מעמד חברתי וכדי למנוע את הבדידות המאפיינת את המגורים בעיר גדולה. מה עוד שהדת היהודית איננה דת המוכרת באופן רשמי בסין, שכן היהודים אינם חלק מחמשת המיעוטים המוכרים רשמית בסין.

ההערכה של הסינים כלפי היהודים הפתיעה אותי עוד יותר כאשר גיליתי שהסינים כלל לא מכירים יהודים ולא יודעים לזהות אותם. כאשר צועדים ברחובות סין, מרגישים בפלנטה אחרת. האנשים ברחובות שונים בפרצופיהם, בתרבותם ובשפתם מהאדם המערבי. למרות השוני והסממנים החיצוניים, שמתי לב שהציבור לא זיהה שאני יהודי. מסתבר שההערכה של הסינים כלפי היהודים הינה וירטואלית, ללא היכרות ממשית או אישית. בעולם עוין כלפי היהודים, שבו רמת האנטישמיות רק עולה, סין היא ללא ספק סוג של נווה מדבר ליהודים.

נווה מדבר ליהודים. הרב אליהו בירנבוים בביקורו האחרון בשנחאי

נווה מדבר ליהודים. הרב אליהו בירנבוים בביקורו האחרון בשנחאי

מקלט במזרח

יחס חיובי זה כלפי היהודים, בנוסף לצמיחה כלכלית מואצת, הביאו לכך שבשנים האחרונות יהודים רבים מישראל, מארצות הברית, מאנגליה ומצרפת מגיעים לסין לצורך לימודים ועבודה. סטודנטים, אנשי מקצוע ואנשי עסקים, יחד עם משפחותיהם, בוחרים להעביר את מרכז מושבם למדינה וכך הקהילה היהודית בסין מתעוררת. כיום יש תשע קהילות יהודיות בסין – בשנחאי, בבייג'ין, בגואנג'ו, בשנג'ן, בייוו ובשנגדו – ובהן בתי כנסת, בתי ספר ושירותי כשרות.

ההיסטוריה המרתקת של הקהילה היהודית בשנחאי החלה עם הגעתה של משפחת ששון המפורסמת מבגדד. בני משפחת ששון, הידועים גם בתואר "הרוטשילדים של המזרח", התיישבו בהודו החל משנת 1830 וסחרו בכותנה, בתה ובאופיום. כאשר נפתחו נמלי סין למסחר עם המערב, פתחה המשפחה עסקים גם בסין. בשנת 1862 כבר הייתה קהילה יהודית קטנה בשנחאי וכן בית קברות יהודי. יהודים ספרדים המשיכו להגר לעיר מאזורים שנשלטו על ידי הבריטים, כגון בגדד, בומביי והונג קונג, ובתחילת המאה העשרים היו בין שמונה מאות לאלף יהודים ספרדים בשנחאי.

השלב השני בהיסטוריה של הקהילה היהודית בעיר החל בראשית המאה ה־20, כאשר גל חדש של הגירה יהודית הגיע בעיקר מרוסיה בגלל הפוגרומים והמהפכות במדינה. היהודים עברו דרך סרביה לערים בצפון מזרח סין כגון הרגין, טיאנג'ין ודליאן, ומאוחר יותר לשנחאי. באמצע שנות השלושים של המאה העשרים מנתה הקהילה היהודית בשנחאי חמשת אלפים נפש, יהודים עיראקים ורוסים כאחד.

גל ההגירה השלישי הגיע לעיר לפני מלחמת עולם השנייה, בשנת 1938, כאשר שנחאי משמשת יעד הגירה מועדף ליהודים רבים מגרמניה ואוסטריה בעקבות רדיפתם על ידי השלטון הנאצי. שנחאי הייתה באותה תקופה אחת הערים היחידות בעולם אשר פתחה את שעריה בפני היהודים.

גם כאשר סין נכבשה על ידי היפנים, שהיו בעלי בריתם של הנאצים, הם לא הסכימו להפעיל את ה"פתרון הסופי" על יהודי שנחאי ושמרו על היהודים בגטו הונגקו בעיר. בשנת 1941 העיר שימשה מקלט עבור כ־30,000 אלף פליטים יהודים ואלה היוו את הקהילה היהודית הגדולה ביותר במזרח הרחוק. שנחאי קיבלה יותר פליטים יהודים מאשר קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, דרום אפריקה והודו יחדיו. רוב הפליטים הללו עזבו מאוחר יותר את שנחאי לארצות הברית, לקנדה ולאוסטרליה, ואלפים מהם עלו למדינת ישראל המתחדשת החל משנת 1948.

הצלת היהודים בתקופת השואה מהווה עבור הסינים מקור לגאווה, וכך הם מכריזים: "אנו, אנשי סין, גאים בעובדה שכשהיהודים היו על סף מוות ונאבקו לשרוד, העיר הסינית של שנחאי סיפקה להם מקלט ועזרה".

גל ההגירה הרביעי לשנחאי כולל יהודים המגיעים כיום לסין מישראל, הארצות הברית והאירופה, ומקימים קהילות חדשות. יהודים אלו מחפשים אופקים כלכליים ומקצועיים חדשים באימפריה האדומה אבל אינם המשך רציף של היהודים שהיו בסין בעבר.

תזוזה מאז ולתמיד

הביקור בשנחאי עורר אותי לחשוב על שאלת "היהודי הנודד", אותה תכונה של ניידות יהודית לאורך ההיסטוריה. העם היהודי נמצא בתנועה מתמדת. מתחילת מסעו של אברהם אבינו לארץ כנען היהודים לא מפסיקים לנדוד, לנסוע, להגר, לנוע ולעבור מעיר לעיר וממדינה למדינה. היהודי גלה מיהודה לאימפריה הרומית, שיצא מבבל ועלה לארץ ישראל, שגורש מספרד והתיישב בארצות שונות באימפריה העות'מאנית ומחוצה לה, יהודי מזרח אירופה שהיגרו לאמריקה, יהודי תורכיה ומרוקו שהגיעו לדרום אמריקה, וכן היהודים המגיעים כיום לסין.

מה גורם ליהודים לעבור ממקום למקום? האם הניידות נעשית מתוך בחירה או מתוך אונס? האם ההגירה היא מאפיין יהודי פרטיקולרי או שמא זו תכונה אנושית אוניברסלית? ומה גורם ליהודים להרחיק נדוד עד קצה העולם ולהתיישב בערים שבהן צריך ללמוד מנדרינית וסינית כדי לתקשר עם האוכלוסייה?

נדמה שהעם היהודי סובל מ"תסמונות היהודי הנודד". הן היהודים והן הסביבה הלא יהודית רואים את היהודי כעובר הרים וגבעות וכמי שנמצא במצב של תנועה מתמדת. התכונה היהודית לאורך הדורות היא לדעתי התכונה של חיפוש אופקים חדשים, של התנסות, המצאות חדשות והתחלה מבראשית. להיות בתנועה מתמדת ולגלות עולמות חדשים.

דא עקא, יש לזכור שהמושג "היהודי נודד" שאנו משתמשים בו בגאווה בהיותנו תושבי העולם הגדול והגלובלי, מקורו בשדות זרים, בדת הנוצרית והקתולית. שם מושג זה איננו נדרש לשבח אלא לגנאי כלפי היהודים.

מקורו של הביטוי "היהודי הנודד" באגדת עם נוצרית. האגדה מספרת כי כאשר נשא ישו את הצלב בדרך לגולגולתה לצליבה, הוא חלף ליד בית של סנדלר יהודי אשר מנע ממנו להישען על קיר הבית ולנוח לרגע קט ואף לעג לו. לפי האגדה, ישו דן אותו לנדודים נצחיים עד לאחר שובו לחיים. על פי אמונתם של הנוצרים, האגדה הפכה מסיפור פרסונלי על אדם אחד לעניין קולקטיבי הנוגע לגורלו של עם ישראל כולו. נדודיהם של היהודים מלמדים על אי יכולתם של היהודים להימלט מגורלם העלוב אפילו במחיר התנצרות. היהודי הנודד נתפס באמונה הנוצרית כהאנשה של הגלות הארוכה של עם ישראל, המהווה עונש לעם היהודי על כך שלא עזרו לישו בדרכו האחרונה, ויותר מכך – על שלא קיבלו על עצמם את תורתו ודרכו הדתית.

הלכך, אם רוצים אנו לדבר על היהודי הנודד היום, הרי שעדיף לנקוט כינוי אחר – “היהודי הנייד“, “יהודי עולמי“ או “יהודי לך לך“, ולא להשתמש בכינוי שהדביקו לנו הנוצרים.

ולסיום, יש האומרים שהתנודה של היהודים בעולם מסבירה מדוע רובם של המוזיקאים היהודים הגדולים הם דווקא כנרים ולא פסנתרנים. שכן יהודי הנודד ממקום למקום יכול לקחת עמו רק דבר שניתן לטלטלו, כמו כינור. לעבור ממקום למקום עם הפסנתר זה מעט יותר קשה.

פורסם במוסף 'שבת', 'מקור ראשון' י"ב  אייר תשע"ה, 1.5.2015


Viewing all 42 articles
Browse latest View live